Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do kupna swojego pierwszego BMW i proszę was doświadczonych o pomoc. Samochód będzie służył i do długich tras (1000 - 2000 km) i do jeżdzenia po mieście. Rocznie przebieg w granicach 60 000 km.

Jazda głównie w 4 osoby, na trasach samochód doładowany bagażami.

Chcę zakupić samochód do 30 000 zł, biorę pod uwagę 2 modele (oba z automatyczną skrzynią biegów). Model który wybiorę zasilę instalacją LPG.

BMW E46 z silnikiem benzynowym i napędem na 4 koła 330xi w wersji touring (kombi), druga opcja to BMW X5 e53 z silnikiem benzynowym 4,4i oczywiście z napędem na 4 koła.

Co wg. was będzie praktyczniejsze ? Osobiście bardzo podoba mi się BMW X5, ale koledzy odradzają brać taką "krowę". Co wy na to ?

Opublikowano

Pprownanie tych dwoch aut ma sie nijak...x5 napewnob jest wieksze od e46 ale to juz inna liga kosztow eksploatacji...jestvwyzsze dla mnie osobiscie sie wygodnie jezdzi ale to nie auto autostradowe....natomaiast e46 trasa polecisz szybciej mniej spali...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zalezyvz jka predkoscia chchesz latac jak 200 to x sie nie nada bo nie zapominaj ze to jest wysoka cegla... na szybkie latanie 3 sie bardziej nada

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rzadko latam 200 i więcej szczerze mówiąc, czasem się zdaża oczywiście, ale średnia prędkość na autostradach z jaką latam to 160 -170 km/h, tempomat przeważnie na 160 ustawiany.

No i takie latanie po autostradach to w sumie 2 razy w miesiącu tzn dojechać do Danii i po miesiącu wrócić, reszta to normalnymi krajowymi drogami, czasem szybkiego ruchu itd. ale już takich prędkości nie ma.

W X5 widzę jeszcze takie aspekty, że spali nie dużo więcej niż 3ka, a zbiornik LPG będę mógł włożyć ~90 litrów, w 3ce to tylko ~60 tak, że też duża różnica.

No i 3kę jeśli kupię to przysłowiowo w Kombi ( mam na myśli tourera), X5'ka będzie o niebo lepiej wyglądać,

zastanawiam się teraz nad tym prowadzeniem .. bo jak na razie to więcej plusów widzę w tej x5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie zastanawiałeś się nad serią 5? Chyba złoty środek dla Ciebie pomiędzy e46 a x5. I w trasie pojedziesz szybko i wygodnie, i na miasto się nadaje. W 30tys chyba jakąś sensowną e60 się znajdzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

E46 i 4 osoby w długie trasy? Zapomnij. To jest za małe auto na takie podróże. Proponuje rozejrzeć się za e60 - sam właśnie szukam egzemplarza dla siebie - ponieważ podczas długich podróży (1, 2 w roku) mało wygodnie się jeździ we 3 osoby + bagaże. Spalanie uzależnione od "nogi". Moje auto (kombi) spala na autostradzie (tempomat, automat, klimatyzacja 325i) ok. 12 lpg/100 km - prędkość 140-150 km/h. W mieście zdecydowanie więcej 16-20 lpg/100 km . Drogi krajowe ok 13,5 lpg /100 km. Jeździłem do pracy w DE e90 kombi w 3 osoby i było tragicznie.

O X5 mogę powiedzieć jedynie tyle, że wygodniej w trasie jeździ się czymś "bliżej gleby" niż SUVem. Poza tym bagażnik w e60 będzie większy niż w e53.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tym bardziej e53.

Mając na furę 30 tyś dodatkowe 5-6 tyś. nie robi wielkiej różnicy (a za tyle można kupić 5), tym bardziej że kolega zarabia w euro.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wsiądziesz zakochasz się, a po tygodniu będzie przeklinał furę.

Mając 30 tysia stać cię na doskonałe e46 (w cenie przegląd/serwis, ubezpieczenie, assistance - weź najlepszą opcję lub ADAC), nie kupisz za to porządnej X5 ani tym bardziej e60. Inaczej, kupisz ale złom.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu szukał E60/E61 530d.

Ewentualnie E65 3.0d.

E46 jest małym autem, fakt, że z silnikiem 3.0l będzie szybkie i w miarę ekonomiczne, ale za to ciasne.

E60 jest bardziej komfortowe bo ma większy rozstaw osi oraz jest lepiej wyciszone.

X5 na trasy to słabo się nadaje, bo w środku jest głośno, a na nierównej drodze buja jak na wozie.

xDrive też bym sobie odpuścił.