Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam e46 2002r 330d, jego bolączką jest nieustające drganie kierownicy w przedziale od 80- 130 km/h, koła wyważone (poza tym na drugim komplecie dzieje się to samo), maglownica ma luz przy szybkim ruszaniu kierownicą na boki, czy silnik pracuje czy zgaszony stuk jest, maglownica ma wyciek, podejrzewam do wymiany bądź regeneracji ale pytanie- czy maglownica ma związek ze stukami przy pokonywaniu śpiącego policjanta oraz uskoków nawierzchni( przy robotach drogowych te uskoki nowego asfaltu) dodam że wymieniłem gumy wahaczy tylne tuleje, wymienione drażki kierownicze, końcówki stabilizatora oraz gumy na stabilizatorze, rok temu też całe wahacze :P, i mam dylemat czy obie usterki - drgania kierownicy oraz stuki przy uskokach może powodować maglownica??
Opublikowano

maglownica jak ma luzy to może stukać, u mnie przynajmniej tak było tak samo ten przegub fachowo nazywa się sprzęgacz obrotowy i do dostania tylko w aso

kupowałem ostatnio do mojej koszt ok 190 zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak ale u mnie ten sprzęgacz nie odpowiadał za stukanie. Po jego wymianie nic się nie zmieniło. Dopiero wymiana przegubu naprawiła problem. Wymieniałem na używany, bo nowy jakieś 1000 zł kosztuje.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja jestem po wymianie maglownicy i sporo się poprawiło mianowicie kierownica bardzo lekko chodzi nawet powiem że chyba za lekko bo już delikatny ruch kierownicą prowadzi do zmiany kierunku jazdy, nie blokują mi się już koła przy maxymalnych skrętach...

Lecz pozostały jeszcze dwie rzeczy mianowicie dalej na autostradzie i przy większych prędkościach troszke buja przodem i dziwny objaw który nie występuje w innym moim aucie czyli po najechaniu kołem na linie boczne które "budzą" kierowców i wyznaczają krańce jezdni całe przednie zawieszenie tak jak by się kołysało i przenosi się to wszystko na ukałd kierowniczy tak jak by miał on bardzo duże luzy, a wspomne że na przeglądzie zawieszenie i zbieżność na TIP TOP..

Od czego to może być bo magiel chyba już wykluczam chyba że go podkręcić trzeba na tej śrubie regulacyjnej bo moze jest za luźno co?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a sworznie na wahaczach > Miałem wybite to przy większych prędkościach pokonywaniu łuków właśnie trzepało mi kierownicą

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Sworznie i przy mniejszej prędkości bd dawać się we znaki, nawet na prostej bd je słychać i kiera bd mocno drżała. Możesz sprawdzić, i tak trzeba znaleźć przyczynę żeby dalej nie poszło. Przy uszkodzonej maglownicy kierownica ciężko kręci i przy większej prędkości są bardzo wyczuwalne jej drgania.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie poradzi ktoś jakąś dobrą firmę co regeneruje maglownice bo już robiłem w 2 firmach tzn PURM Łódź i ECars Nysa.

Cały czas to samo czyli luzy na maglu i w zależności od maglownicy miałem już 3 sztuki to albo się za ciężko kręci albo za lekko prowadzi po drodze noi bokuje kierownica się przy max skrętach na postoju...

Ktoś coś? bo ja już nie mam siły, jak każdy wie w tych maglach padają listwy których nikt nie wymienia bo ich po prostu nie ma.....a firmy cały czas zapewniaja że powinno byc wszystko ok. Ewentualnie jakiś namiar na nową i ewentualne koszty...

Opublikowano

ja robiłem u gości z częstochowy prawie rok i zero problemów namiar znalazłem tu na forum

co do nowych listew to na alledrogo goście z krakowa się reklamują ze mają maglownicę z nowymi listwami ale koszt wysoki