Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możesz jeszcze spróbować dynamicznego doważenia kół które robi się bez zdejmowania koła - można w ten sposób wyeliminować bicia spowodowane przez cały zestaw - piasty i koła. Poszukaj w necie czy w Twojej okolicy jest taki sprzęt bo mało który zakład coś takiego posiada.
Opublikowano
Probowalem dowazac kola na samochodzie lecz to nie pomoga niweluje tylko te drgania w stosunku do wywazania zwyklego
autor pisal juz ze mu nie pomoglo w pierwszym poscie
Opublikowano
Mechanicy specjalizujacy sie w naprawach bmw umyli rece, sprawdzili wszystko i jest na tip top, nie wiedza co moze byc jak chce to moge sobie wymieniac po kolei wachacze, piasty amortyzatory itd. na nowe i ta droga wykluczac wszystko po kolei porazka :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
Problem rozwiazany: powodem drgan byl luz miedzy piasta a felga. Dziwne ze na dwoch innych kompletach kol wystepowaly dragania. Nie potrafie tego wyjasnic i rowzniez tego ze sie rozmiary srednic piast i felg zmienily. Piasta ma u mnie po tylu latach 72,2 a felga 73,4 i ten luz 1,2 mm powodowal te drgania kieroniwcy, nie wiem jak to mozliwe ze felgi oryginalne a sie tak wytarly w srodku, felge teraz rozwiercono mi do 74,1 i zalozono pierscienie centrujace i teraz jest idealnie. Dziekuje wszystkim za pomoc a szczegolnie kotinowi44 za pomoc. :cool2:
Opublikowano

Czy masz dedykowane felgi? Mechanik sprawdził że to przez felgę się pojawił ten luz a nie przez piastę?

Czyli można podsumować że do zdiagnozowania tego luzu pomiędzy piastą a felgą nadaje się doważanie kół na pojeździe, przy założeniu że sprawdzone wcześniej zostało zawieszenie, układ kierowniczy oraz felgi z oponami. Do niczego innego niż zdiagnozowanie takiego doważania chyba nie powinno się polecać, bo zawsze jest to co najwyżej tuszowanie jakiegoś problemu z samochodem.

Opublikowano
Felgi mam styling 182. Luz ja sam zauwazylem po jakims czasie i nie bylem do konca przekonany ze taki luz moze powodowac dragania. Mechanicy nawet nie zwrocili na to uwagi. Pojechalem do wulkanizatora i pytam sie czy to tak ma wygladac ze felge moge delikatnie ruszac na boki jak siedzi na piascie, przetoczyli felgi w kilka godzin i gra.