Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie kilka pytań o hamulce bo już czas:

- jaka jest grubość tarczy nowej oraz jaka jest grubość minimalna ?

- czy komuś udało się na 1 tarczy zjeździć 2 komplety klocków czy to raczej 1 komplet klocków na komplet tarcz ?

- płyn dowolny DOT4 ? 1L starczy ?

Mam przebieg 70tyś i pierwszy komplet klocków i tarcz. Klocków już nie ma 5000 do wymiany na iDrive. Moj mechanik twierdzi ze lepsza oryginały stare niż nowe zamienniki i chce bym podjechał przetoczy i założy nowe klocki. Nie wiem ile jest tarczy ciężko wyczuć stąd pytanie czy da sie na tarczy normalnie jeżdżąc zrobić te 140tyś (zakłądam kolejne 70 na drugim zestawie klocków)?

Opublikowano

Jak dobrze rozumuje jesteś przygotowany, gdy padną ci hamulce, na otworzenie drzwi i hamowanie nogą :mrgreen:

Na BMW cie stac a tarcze chcesz toczyć !

wymiar minimalny = wymiana.

Tak jest i kropka.....

Opublikowano

Hehe nie no szkoda nogi.

Tylko pytam. Wcześniej w innych lżejszych samochodach 2 komplety klocków a tarcza jeszcze nie była minimalna.

Nie wiem jak to w ciężkim BMW wygląda. Jak sie okaże ze już przy minimum zmienię komplet. Nie mam pojęcia jaki jest stan tarcz. Samochód odkupiłem. Stąd pytanie jakie są wartości min i max dla oryginalnej tarczy i czy da sie zrobić 1 tarcza 2 razy klocek

Opublikowano

Po pierwsze nie napisales czy przod czy tyl

Po drugie z forumowej histori serwiswej mozna wyczytac ze klocki 2 razy na 1 komplet tarcz

Opublikowano

No tak racja. Przód ;)

Dzieki to w takim razie zmierze tarcze. Z tego co znalazlem nie wiem czy dobrze nowa to 24 a min to 22.4.

Dzieki

P.s co do plynu 1l starcza ?

Opublikowano
Moj mechanik twierdzi ze lepsza oryginały stare niż nowe zamienniki i chce bym podjechał przetoczy i założy nowe klocki. Nie wiem ile jest tarczy ciężko wyczuć stąd pytanie czy da sie na tarczy normalnie jeżdżąc zrobić te 140tyś (zakłądam kolejne 70 na drugim zestawie klocków)?

NATYCHMIAST zmien mechanika.

Dawno nie czytalem wiekszej bzdury.

A co samej tarczy, to jak napisales, znasz wymiar minimalny i to jest pkt odniesienia.

Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)