Skocz do zawartości

bmw e60 2.0d halas spod maski

Eckixd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku dni spod maski mojego auta dobiega bardzo niepokojacy dzwiek.

Wrzuciłem film z nagraniem. Silnik 2.0d 163km przed liftem.

Auro normalnie przyspiesza, nie ma jakis błędów na wyświetlaczu. Odpala tez bezproblemowo.

Drodzy forumowicze prosze o pomoc.

Hej nie chcę cie martwić ale ten hałas przypomina mi szuranie łańcucha i to dość wyraźnie a te silniki 2.0 mają z nim problem .

Radzę sprawdź to szybko i nie jeździj teraz czesto zeby się nie zerwał bo koszty naprawy nieprzyjemne

• Zasłużeni forumowicze
Na początek, przy odpalonym silniku, polej pasek, ten dłuższy szerszy wodą, zobaczy czy dźwięk zniknie. Jak nie, to zdejmij paski i odpal silnik, jeśli dźwięku nie będzie, to zakręć każdym elementem: alternatorem, pompami wspomagania, "wody" sprężarką klimy, rolką napinacza, bo mi to brzmi jak wada paska, bądź jakiegoś elementu przez niego napędzanego.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Nie jeździłem autem przez te dni, dopiero dzisiaj miałem czas coś pogrzebać.

Zlokalizowałem źródło dziwnego dźwięku psikając po kolei każdą rolkę.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/d414391e7bf3acab

Nie mogę znaleźć schematu żeby rozgryźć co to jest. Czyżby napinacz? Nasmarowanie daje krótki efekt i w sumie i tak pozostaje takie głuche chrobotanie.

Dźwięk zniknął dopiero po psiknięciu w te miejsce i nadal popiskuje ale w dużo mniejszym stopniu.

Dobra koledzy tak, więc wiem mniej więcej na czym stoję. Ciesze się tylko, że to rozrząd.

W sumie ostatnio zauważyłem, że ubyło trochę płynu chłodniczego. Ma to jakiś związek?

• 2 tygodnie później...

Dokoncze tylko temat gdyby ktos mial podobny problem. W ten sam dzień pompa zaczęła lac w czasie jazdy co wymusilo na mnie postój i holowanie auta. Pompa oraz paski wymienione. Silniczek chodzi teraz cichutko. Widocznie pompa siadala juz dłuższy okres czasu.

Dziekuje za pomoc wszystkim :)