Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem posiadaczem BMW E46 318d M47 D20 (204D4). Od pewnego czasu podczas jazdy coś niemiłosciernie huczy, odgłos dobiega z tylnych kół. Bylem u mechanika i powiedział Mi, że to łożyska w tylnym kole, obydwa są do wymiany, ale tutaj w Polsce nie ma oryginalnych łożysk i trzeba sprowadzić z Niemiec i koszt dwóch łożysk to 1000 zł. Dlatego chciałbym się zapytać Was skąd taka cena? I Ile kosztują oryginalne łożyska BMW? Powiedział Mi, że On nie wie ile wytrzymają te łożyska i że trzeba Je wymienić. Słyszałem coś o łożyskach SKF i FAG, koszt takich łożysk to 200 zł z tego co widzę około. Co Nich sądzicie? Które wybrać, które będa najlepsze? Dodam że za 3 tyg wybieram się BMW do Belgii ( 1500 km ) wiec łożyska wypadałoby zrobić ;/ Druga sprawa, czy jak się wymienia łożyska w tylnym kole to trzeba też wymienić piasty? Na prawdę prosze o nakierowanie Mnie w ten temat ponieważ jestem młodym kierowcą i no słabo znam się na mechanice, także bylbym wdzięczny jakby ktoś Mi pomógł :D. Dodam że BMW Stoi na zimowych oponach jeśli miałoby to jakiś związek z huczeniem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1000zł??? Haha autentycznie powiedz mu, żeby spierrr...ł, bo zwyczajnie chce Cię oskubać. Na przedniej osi jest łożysko+piasta razem, a na tylnej osobno. I SKF i FAG dobre firmy, w 200zł może się wyrobisz.
Opublikowano
Czyli brać SKF? I co tylko łożyska wymienić? Piast nie musze kupić? I ma ktoś sprawdzonych sprzedawców gdzie mogę kupić oryginalne łożyska SKF? Czy na allegro kupić i też bedzie okej? XD
Opublikowano
Jeszcze jedno, Beemka popuszczeniu kierownicy ściąga na prawą stronę. Mechanik sprawdzał i zawieszenie ok, 4 nowe amory firmy SACHS były wymieniane w ubiegłym roku. Co może być nie tak? Dodam, że mechanik zaproponował Mi geometrię kół, ale powiedział, że do geometrii kół musi być pełny zbiornik paliwa - czy to prawda? I co może być przyczyną ściągania na prawo? Dodam, że opony to zimowe 195/70/15 Continental i raczej są do wymiany. Mam felgi od Bmw M3 na oponach 225/40/19 z ponad połową bierznika, założyć i powinno być ok? Proszę o pomoc ;)
Opublikowano

Ja u siebie ostatnio wymieniałem płaciłem 143 zł za 1szt.fag ,jutro będę wymieniał u kolegi dwa tylne w niemczech zapłacił 54 euro za dwa.też FAG

a to mój domowy sprzęt do wymiany łożyska.

IMG_20160729_182822.jpg

IMG_20160729_183031.jpg

wyciągam i wciskam łożysko w boschservice krzykneli mi 270 zł za wymiane jednego .zrobiłem sprzęt i no problem.

Opublikowano

podmień koła bo jak opony stare to one mogą huczeć a nie łożyska

225/40/19 raczej się nie zmieszczą do e46

Opublikowano

Kiedyś u Maćka takie widziałem , cytuję ;

Łożysko/Piasta FAG 174,83zł Producent: FAG

Symbol: 713 8029 10

zestaw łożysk kół tylnej osi z nakrętkami i pierścieniami zabezpieczającymi BMW OE 33411130617

; koniec cytatu.

Sam idź na OEM i sprawdź sobie jakie powinny być do twojego auta.

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=EU51-EUR-01-2003-E46-BMW-318d&diagId=33_0838

Najlepiej zadzwoń do Maćka ( powyżej Ci podano jego stronę) kitu nie sprzedaje zna się co do czego a ceny umiarkowane.

Ps. zmień mechanika

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Dobra, więc dziś byłem u kolejnego mechanika i krzyknął Mi 140 zł za jedno łożysko SKF ;D Powiedział że za robociznę to zależy, bo jesli łożysko zejdzie na aucie to będzie mniej, jeśli nie wyjdzie trzeba będzie ściagać wahacz i dopiero Go wyjąć, a co za tym idzie zrobić potem geometrię kół. Zimowe opony na ktorych stoi auto kwalifikują się do wymiany, być może rzeczywiście to wina opon. Masz rację, pomyłka - Mam opony 225/40/18 i mieszczą sie bez problemu.

Jeszcze jedna sprawa, świeci Mi się taka kontrolka podczas jazdy, byłem u mechanika z tym, skasował ten bład i skalibrował kierownicę, po 30 km zaświeciło się od nowa. Sprawdzał taśmę pod kierownicą i mówił, że jest ok. Jakieś pomysły dlaczego to się świeci?

http://imgur.com/a/IIbtY

Tak to wyglada.

Opublikowano
Najpierw się uporaj z łożyskami, oponami, zbieżnością a po tym wszystkim się zajmij tą kontrolką, może problem sam zniknie. Jak dalej będzie świecić to poczytaj forum o kontrolce od poślizgu .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
dzisiaj wymieniałem jedno łożysko w e-46 coupe lewe od nowości nic nie było robione ,główną srube to brałem na metrową przedłużke bo nie chciała się odkręcić ,ale powiem ci że nie ma takiej opcji żeby łożysko nie wyszło ,sciągająć wahacz masz dodatkowy koszt .
Opublikowano
Z kontrolka mialem tak samo, zrob co trzeba i zbieznosc, bo u mnie przez zbieznosc byl prpblem.
Kompletuje m pakiet z przodu sedan... moze jakos pomozesz?