Skocz do zawartości

e90 320i ubytek oleju, naprawa pompy vacum

OlegBMW

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dzisiaj sprawdziłem pompe, wszystko dobrze dokręcone i wydaje sie ze rózno stoi. Nagralem tez filmik przy okazji, odłączyłem wężyk idący do serva i odkręciłem korek. po przytkaniu palcem jakby stukanie ustępowalo :mad2: :mad2: bedziecie napewno słyszec na filmiku kiedy następuje przytkanie węza.

pozdrawiam kszyhuu

• Zasłużeni forumowicze
za bardzo nie słychać żeby było zupełnie cicho, ale skoro piszesz że po zatkaniu palcem węża jest cicho, to przychodzi mi tylko jedno do głowy, servo od hamulcy masz nieszczelne, nie udaje się pompie wytworzyć stałego podciśnienia i może przez to słychać pukanie.... taka moja teoria

no wlasnie chyba nie trzyma, a po drugie widziałem pod pedalem hamulca jakby jakis wyciek. Cos mi sie wydaje ze stara pompa puscila olej w serwo i tam gdzie jest szczelina to poprostu wyciekło(jest to mozliwe ze wycieklo gdzies pod pedałem?). takze do wymiany serwo. mozecie kogos polecic co ma sprawne serwo na sprzedaż ? lub jakis sklep internetowy gdzie wysylją w ciagu 3 dni do niemiec ?

pozdrawiam kszyhuu

U mnie dzisiaj miało dojść do wymiany uszczelki pompy vacum bo taka była diagnoza mechanika podczas geometrii.. Przyszło co do czego to z pompy nie cieknie, a ciekło z dekla zaworów. Możliwe wyjścia to silikon (tak było też zrobione bo wszystko upaćkane jeszcze silikonem) lub wymiana uszczelki. Jutro mają się tym zająć, ale myślę, że chyba silikon będzie dobry jak się ładnie zrobi?

Moje BMW E90 :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=293073

Sprzedam: -Komplet opon zimowych 205/55/16 - 150zł - do negocjacji!

-2 Opony letnie Dunlop Sport Maxx RT 245/40/17 - 400zł - do negocjacji!

Ze swojego doświadczenia wiem że można pompę vacuum wyciągnąć bez zdejmowania pokrywy zaworów więc moim zdaniem naciągane na kasę.

Przy każdym ściąganiu trzeba trochę w wyznaczonych miejscach zasilikonowac i nie powinno być nadmiaru silikonu żeby nie wyciekalo .mówili mi ludzie ze nie powinno się dwa razy tej samej uszczelki zakładać ale każdy robi według budżetu ;)Dowiedziałem się tego wszystkiego z forum ;) także lektura jak i ludzie którzy pomagają tutaj jak najbardziej na tak ;)

Byłem tam zerknąć co i jak i nie było wycieku z pompy vacum a właśnie ja zdjął potem pokrywę to od połowy w stronę szyby było brudne od oleju.

Moje BMW E90 :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=293073

Sprzedam: -Komplet opon zimowych 205/55/16 - 150zł - do negocjacji!

-2 Opony letnie Dunlop Sport Maxx RT 245/40/17 - 400zł - do negocjacji!

• Zasłużeni forumowicze
No jasne, cos w koncu poleci bo pompa wtlacza powietrze do silnika... ktory z tamtej strony go nie potrzebuje. Mysle ze najpredzej wydmucha Ci uszczelke pokrywy zaworow. A sama pompa... coz po każdym nacisnieciu hamulca od nowa pompuje wiec powinna przezyc

jutro bede mial juz serwo na miejscu, kupilem uzywke za 60 e ;o no ale nie mialem wyjscia ;p mam ndzieje ze pompa jeszcze sie nie rozsypała :D moze ktos mi powiedziec jak zmienic serwo ? moze jakis turtorial ktos zrobil ?

pozdrawiam kszyhuu

• Zasłużeni forumowicze

To wszystko zależy czy uda Ci się odciągnąć całą pompę wraz z przewodami na tyle aby wyciągnąć serwo, które pewnie jest mocowane od środka.

Schemat masz tutaj:

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=VA71-EUR-05-2005-E90-BMW-320i&diagId=34_1482

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=VA71-EUR-05-2005-E90-BMW-320i&diagId=34_1481

zmieniłem dzisiaj serwo i nie wiedziałem ze tak powinny działać hamulce :D tylko ten uporczywy dzwięk został dalej ;/ nie wiem czy dalej z tym walczyć czy poprostu dać sobie siana z tym. jak koledzy myslicie ?