Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pompę wyciągasz bez ściąganie pokrywy zaworów, jedynie "podszybie" trzeba zdjąć, nie wycieraczki, ale ten całą półkę z filtrem kabinowym. Myślę że czas pracy do 3h.
  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Trzeba coś silikonowac po wymianie pompy? Bo słyszałem że ten "pół księżyc" jutro będę walczył z pompa to dam znać ile czasu mi to zajęło ;) tylko to pytanie mnie męczy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie silikonujesz. Nowe uszczelki, czyszczenie dekla i tyle.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Trzeba coś silikonowac po wymianie pompy? Bo słyszałem że ten "pół księżyc" jutro będę walczył z pompa to dam znać ile czasu mi to zajęło ;) tylko to pytanie mnie męczy

Wysłałem Ci informację na maila w jaki sposób robi się to w serwisie. Ja już się pogubiłem i sam nie wiem, czy chcesz to robić zdejmując pokrywę zaworów czy nie. Jeśli zdejmiesz pokrywę zaworów to zrób to tak, jak ci wcześniej napisałem. Jeśli bardzo chcesz kupić sobie nową uszczelkę to kup, ale ta kupiona w grudniu, jeśli była odpowiednio założona i nie została przyciśnięta/uszkodzona, to nie będzie się niczym różnić od nowej. To nie jest uszczelka pod głowicę. Jeśli kupisz nową i nie zastosujesz uszczelniacza na odpowiednie miejsca, to nie zrobisz tego tak, jak zaleca serwis. Będziesz się czuć się lepiej, że masz nową uszczelkę, ale nadal nie będzie jak w oryginale.

Jedź do serwisu niech to zrobią, pewnie i tak zostawią starą uszczelkę, ale skasują Cię za nową i będziesz się czuł lepiej, bo ktoś to zrobi "porządnie".

Opublikowano
Chodzi mi tylko o to że znajomy mechanik powiedział mi że trzeba silikonowac ten "pół księżyc" nawet jak się nie ściąga pokrywy, oczywiście aż tak to się nie znam dlatego pytam. Dzisiaj chce zmienić pompę bez ściągania pokrywy
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Popatrz na zdjęcia które Ci przesłałem, tam są miejsca gdzie serwis zaleca dać uszczelnienie (to uszczelnienie jest na bazie silikonu wysokotemperaturowego). Nie musisz dawać na cały półksiężyc, ale nic się nie stanie jak wypełnisz cały a nie tylko boki (oczywiście z umiarem). Tak więc mechanik dobrze sugerował.
Opublikowano
witam pompa zmieniona, w ciagu godziny :) tylko został ten dzwięk takiego jakby "pukania" powietrza. pompa nowa wiec to chyba gdzie indziej lezy problem ;/
Opublikowano
macie koledzy jakies pomysły ? bo mam mozliwosc do miesiaca zwrócic ową pompe do firy w ktorej zamawialem. prosze o szybką odpowiedz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a co ze starą się działo? dlaczego zmieniałeś? to "stukanie" masz po odkręceniu korka oleju, czy cały czas słyszysz?
Opublikowano

Zmieniłem na nową bo miałem 3 razy taka sytuacje że przed rondem miałem twarde hamulce i bym miał wypadek więc dłużej nie czekając zamówiłem nowa. Ale też ciekla jak cholera. Pukanie słychać cały czas ale zauważyłem że zaczęło płuc olejem po odkrecenu korka i dmuchać powietrze, na starej chyba się tak nie działo że plulo. I teraz nie wiem co robić

nagralem fil "nowej" pompy, i moim skromnym nie wiadomym zdaniem ta pompa nie powinna tak działać ;/

ocencie sami

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja nie sprawdzałem pompy od tej strony, otwierałem korek do wlewu oleju i tam słuchałem.

To jest nagranie sprzed wymiany:

po wymianie pompy nie ma tego stukania

Opublikowano
A po wymianie pompy dalej ci wywala olej? W takim razie ta pompa może być nie sprawna jeśli u mnie to samo się dzieje, identyczne objawy. Co teraz zrobić? Oddać pompę i niech mi nową wyślą czy jak?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Zrobię później film, to zobaczysz jak jest u mnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak dla mnie kolega który odkręca korek oleju ma uwaloną pompę (stukanie słychać już przed odkręceniem), natomiast kolega który odpina wąż przy serwie... trudno powiedzieć, bo nigdy u siebie też tego nie stosowałem. Generalnie stukania nie może być słychać, gdy wszystko jest zamknięte, zapięte. Gdy odkręcamy korek, może być minimalne, ale raczej cisz powinna być. A to że olej chlapie to łańcuch go rozrzuca.
Opublikowano
u mnie są identycznee objawy jak u kolegi ktory odkręcał korek, ale wyczytalem ze mozna to tak sprawdzic więc zrobiłem filmik. nie wiem co o tym mysleć, zamawiac inna pompe czy szukac problemu gdzie indziej. :cry2: :cry2:
Opublikowano
moze ktos nagrac filmik z odpięciem węzyka w sprawnej pompie ? bo kolega zaraz wysle z odkręceniem korka tylko chciałbym zobaczyć jak to wszystko pracuje jak pompa jest w 100% sprawna
  • Członkowie klubu
Opublikowano

po wymianie pompy (tej stukającej w poprzednim filmie):

jutro nagram dźwięk po odłączeniu przewodu z pompy.

Opublikowano
Tzn ze u mnie ta pompa jest wadliwa, jeszcze jutro zobaczę twój film i jeśli będzie cisza odsyłam pompę
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Nie dam rady dzisiaj się do tego zabrać, bo czas mnie goni. Ewentualnie jutro albo w piątek, bo będę inne rzeczy robił w garażu, więc mogę to nagrać.

Ale jeśli po odkręceniu korka stuka tak samo, jak stukało przed wymianą, to wymień tą pompę. Sam widziałeś, że u mnie stukanie ucichło.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sprawdzałem to przed chwilą bo siedzę w garażu. Tak jak się spodziewałem, po rozpięciu węża idącego od pompy do serwa słychać pracę pompy, czyli coś takiego jak pokazywałeś na wcześniejszym filmie. Nie jest to objaw uszkodzonej pompy. Uszkodzoną pompę słychać, ale po odkręceniu korka wlewu oleju. Dlatego chciałem abyś sprawdził, czy coś słychać pod korkiem.

Opublikowano
Okej jutro nagram filmik z pod korka ale wiem że słychać walenie powietrza i to zdrowo. Znajomy mechanik mi powiedział że może to być ze pompa pracuje na sucho dlatego takie objawy ale nie wiem co o tym myśleć :(