Skocz do zawartości

320i - Emulator sondy lambda

RafikRup

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy faktycznie emulator sondy lambda działa? Wywala mi co chwilę bła check engine i związane jest to z sondą lambda. Czy taki emulator założony zamiast sondy lambda(w jej miejsce) faktycznie pomoże i uciszy ten problem? Pozdrawiam?

Ps. Jak źle myśle to proszę o poprawienie mojego zdania :)

Rocznik 1992 M50

a nie prościej założyć sondę sprawną ? Wiesz do czego służy sonda w wydechu ? wiesz że przez jej brak możesz sobie uszkodzić silnik ?

Skoro masz błąd to znaczy że spalanie nie zachodzi w poprawny sposób. Masz za ubogo albo za bogato, ewentualnie sama sonda jest uszkodzona.

szukam

Wiem na czym polega jej działanie. Pytam się tylko czy owy emulator działa i czy jego rola jest w jakimś sensie "dobra". Nie stać mnie na koszt ok 400 zł za sondę dlatego się pytam. Co sądzicie o używanych sondach ? Na co należy zwrócić ywagę przy kupnie? :)

Dzisiaj zabieram się za rozkręcanie i dowiem się jakie cacko siedzi w beci. Dzięki za rady i proszę o nie zamykanie tematu na razie.

@Edit:

Sprawdziłem sondę lambda i wyszły mi takie wyniki, że napięcie na uruchomionym silniku waha się od 6 do 13,14 V, czy to jakieś dziwne? O_o

Patrząc na nią stwierdzam, że to raczej jakaś "uniwersalna" bo jest tam wtyczka która łączy sondę z główną wtyczką 4 pinową gdzie są 2 białe szary i czarny kolor.

Skąd mam być pewny jaka idzie tam sonda, jeżeli jest to niby silnik M50 a poprzedni właściciel mówił o jakimś swapie na podobny silnik o tej samej mocy ;/

Dzisiaj zabieram się za rozkręcanie i dowiem się jakie cacko siedzi w beci. Dzięki za rady i proszę o nie zamykanie tematu na razie.

@Edit:

Sprawdziłem sondę lambda i wyszły mi takie wyniki, że napięcie na uruchomionym silniku waha się od 6 do 13,14 V, czy to jakieś dziwne? O_o

Patrząc na nią stwierdzam, że to raczej jakaś "uniwersalna" bo jest tam wtyczka która łączy sondę z główną wtyczką 4 pinową gdzie są 2 białe szary i czarny kolor.

Skąd mam być pewny jaka idzie tam sonda, jeżeli jest to niby silnik M50 a poprzedni właściciel mówił o jakimś swapie na podobny silnik o tej samej mocy ;/

na 99% masz albo m50, albo m52 ewentualnie m52tu, łatwo sprawdzić bo różnice widać od razu po podniesieniu maski,

m50 ma korek wlewu oleju przy ścianie grodziowej i może mieć vanos lub nie

m52 ma korek bliżej przodu auta i zawsze ma pojedynczy vanos

m52tu (nie występował oryginalnie w e36) ma podwójny vanos

w tym roczniku powinieneś mieć m50, ale po swapie to możesz mieć tam wszystko

coś dziwne masz odczyty tej sondy bo w e36 sonda bosch pracuje w zakresie 0-1V i zazwyczaj pokazuje wartości 0,2-0,8V, a simens pracuje w zakresie 0-5V i zazwyczaj pokazuje 0,5-4,5V, jak dobrze pamiętam to przy obu sondach mierzy się zapięcie pomiędzy czarnym kablem i masą

To już na pewno mam M50 :)

Hm to jak mam ją sprawdzić od A do Z ? Fajnie by było jakby ktoś mi rozpisał krok po kroku, bo może to sonda się rozpięła? Nie mam pojęcia. A na internecie radzą sprawdzać oscyloskopem a ja nie posiadam niczego oprócz multimetru. Dzięki z góry :)

• Zasłużeni forumowicze
To już na pewno mam M50 :)

Hm to jak mam ją sprawdzić od A do Z ? Fajnie by było jakby ktoś mi rozpisał krok po kroku, bo może to sonda się rozpięła? Nie mam pojęcia. A na internecie radzą sprawdzać oscyloskopem a ja nie posiadam niczego oprócz multimetru. Dzięki z góry :)

od A do Z sprawdzisz tylko oscyloskopem, ponieważ tylko on pokaże czas reakcji sondy lambda, co jest jednym z najważniejszych parametrów pracy tego czujnika

• Zasłużeni forumowicze

Powiedz numer błędu , który pokazywał skaner ?

P.S. W większości warsztatów wszystko sprowadza się do czytania błędów. Bardzo mało jest warsztatów na których znajdują się oscyloskop, ale do niego jeszcze głowa jest potrzebna i proste ręce, aby rozumieć to, co on pokazuje. Mało kto z tym chce grać, łatwiej wydrukować błędy , dać ich klientu, wziąć za to pieniądze i wysłać klienta jeździć dalej. Takie smutne dni powszednie diagnostyki .

• Zasłużeni forumowicze
Jakieś pół roku temu sprawdzałem to był to błąd o nazwie "sonda lambda". Numeru nie zapamiętałem. Gdy znowu wyskoczył bład, dalej okazało się że to sonda. Odziwo na testerze pokazywało zakres pracy sondy równy 0V.

Gdzie mieszkasz ?

40 km od Rzeszowa.

pokazywało zakres pracy sondy równy 0V.

Tak nie powinno być. Może problem z przewodami od ECU DME do czujnika .

Hm.. A czy sam mogę sprawdzić podłączenie?

@Sprawdziłem odczyty multimetrem na rozgrzanym silniku i pokazuje mi cały czas niezależnie od obrotów 0,42 V. Czy to oznacza że sonda do wywalenia?

Edytowane przez RafikRup

Hm Dobra, jeżeli wyniki pomiaru są stałe 0,42 V w całym zakresie to oczywiste, że sonda na szrot?

Przy zakupie polecacie zamienniki czy tylko ori, chodzi o to, że tym autkiem długo nie pojeżdżę :)

jeśli napięcie jest cały czas stałe to sonda nie działa poprawnie, polecam oryginał