Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem na forum ale nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi. Otóż okazuje się, że do wymiany jest napinacz łańcucha rozrzadu w moim e46 silnik to 318d z 2002 na pompie vp44 dlaczego? Robiłem diagnostyke w kilku serwisach odpowiedź jest podobna problem pojawia się przy zaplonie silnik za każdym razem przez ok 5 sek słychać uderzenia w silniku początkowo myślałem ze to napinacz paska wielorowkowego jest luźny i wydaje charakterystyczny dźwięk uderzenia ale widać myliłem się a więc do rzeczy moje pytanie o cenę lub stopień trudności przy wymianie. Bez sensu jest zmiana samego napinacza skoro i tak rozrzad będzie na wierzchu. Jeden serwis krzyczy 5500 za całość drugi 1700. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z wymianą? Dużo roboty ? Jeden seriws mówi, że trzeba wyciągnąć silnik inny że nie, sam już nie wiem kto ma rację. Proszę o pomoc

Opublikowano

Potrzebne niezbędne części:

szyna prowadząca dolna 80zł

szyna napinająca dolna 60zl

łańcuch dolny 130zł

napinacz 230zł

szyna prowadząca górna 80zł

druga szyna prowadząca 80zł

szyna napinająca górna 60zł

łańcuch górny 280zł

uszczelka pokrywy rozrządu 60zł

Razem koszt ORI części to ok. 1060zł (na zamiennikach wyjdzie nie wiele taniej)

do tego nowy olej i filtry ok. 200 - 300zł (w zależności co kto leje)

trzeba by odkręcić miskę oleju aby uwolnić pokrywę zaworów, więc nowa uszczelka miski ok. 80zł

być może przedni simmering wału ok. 80zł

To już razem mniej więcej 1400 - 1500zł

A znając życie coś toś tam jeszcze po drodze wyjdzie.

Robotę da się zrobić bez demontażu silnika, lecz będzie z tym trochę zabawy.

Ciekaw jestem jak by było ze szczelnością głowica - pokrywa rozrządu po takiej naprawie, ponieważ uszczelka głowicy uszczelnia połączenie pomiędzy głowicą a pokrywą rozrządu.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Wow dziękuję za szczegółowe wyliczenie ☺ teraz znam ceny części pozostaje tylko wycena robocizny ☺ jutro wizyta u kolejnego magika, który ma określić co dokładnie jest do wymiany.... bo pojawiła się opcja uszkodzonych popychaczy, które mogą również wydawać metaliczne uderzenia po zaplonie silnika zanim zaletą się olejem czy jakoś tak. Ehhh w sumie odwiedziłem już 6 serwisów w tym jeden ze specjalizacja bmw i dalej jestem w kropce. Nie chce robić nie potrzebnych wymian stąd moje pytanie.
Opublikowano

Zanim kolega podejmie jakiekolwiek naprawy proponuje przeczytać temat czerwonej kontrolki oleju, być może tu tkwi cały problem:

viewtopic.php?f=69&t=156142&hilit=+oleju

viewtopic.php?f=72&t=134903

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Hmmm w moim przypadku zapala się żółta kontrolka oleju ale gaśnie po 10 sekundach w sumie jeżdżę już tak kilka lat i nic się nie dzieje ☺ bardziej martwi mnie ten hałas zaraz po zapaleniu bo albo napinacz rozrzadu albo te popychacze problem no nikt nie umie tego zdiagnozować poprawnie a ciężko jest zainwestować w nowy rozrząd 2000 zł a później usłyszeć że jednak popychacze do wymiany... ehhh jeszcze się dowiedziałem, że turbina jest zalana olejem więc coś czuję że tą naprawę długo będzie wspominała moja kieszeń ☺
Opublikowano

Sprawdz poziom oleju 10 minut po zgaszeniu silnika ( na rozgrzanym) oraz rano przed pierwszym odpaleniem.

Jak by się okazało że rano masz ponad stan to by mogło sugerować że zimny silnik w początkowej fazie pracuje na minimalnym smarowaniu co się odbija na wszystkim.

Robiłem diagnostyke w kilku serwisach

W twoim przypadku to dobra diagnostyka to 2-4 godziny przez dobrego fachowca więc jak ktoś przyjedzie na darmową wycenę usunięcia danego problemu to ma diagnostykę w 5-10 minut na zasadzie: będziemy wymieniać po kolei aż trafimy bo w starym aucie i tak jest wszystko do wymiany.

Czyli należy w miarę możliwości samemu diagnozować albo mieć kogoś zaufanego.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.