Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy i to mój 1 post i od razu z pytaniem/ problemem.

Od ub tygodnia jestem posiadaczem x5f15 który wziąłem "ze stoku"

Po odebraniu okazało się że ma mnóstwo gadżetów ale... nie ma czujników parkowania czego decydując sie na ten model nie sprawdziłem bo zakłądałem że jest to w standardzieWiedziałem tylko że nie będzie w nim kamery cofania ale w łasnie na tym mi nie zalezało.

Czy ktoś z was wie gdzie można profesjonajnie założyć komplet czujników przód i tył (najchętniej zgodnie z oryginalną specyfikacją, wizualizacją na ekranie navi) bez wymiany zderzaków co oczywiście propponuje autoryzowany dealer?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z uwagi na gwarancję pozostaje ASO. W innym przypadku licz się z problemami z naprawą gwarancyjną przy jakiejkolwiek usterce elektrycznej/elektronicznej.

Jaki koszt podali w ASO?

Opublikowano
Wlasciwie trudno sie dziwic ,ASO nie zajmuje sie doposazaniem aut jesli wymaga to ingerencji w fabryczne rozwiazania (wiercenie w zderzakach)...
  • Moderatorzy
Opublikowano

ASO chce Cię naciągnąć. BMW sprzedaje retrofity czujników parkowania, czujniki można nawet zamówić pod kolor. W każdym zderzaku miejsca są przygotowane wystarczy odpowiednie nawiercenie i wygląda jak seria. Na dowód fotki zestawu i miejsc pod wiercenie (akurat do E90):

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=577851

Opublikowano
Ale chyba to nie naciaganie tylko potwierdzenie ,ze doposazaniem zajmuja sie inne firmy ? :-)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Skoro zestaw firmuje BMW to co stoi na przeszkodzie aby go zamontowali nie zabierając gwarancji, zgodnie ze standardem producenta ?

Doposażałem auto w tylne lampy po lifcie, należało przerobić część wiązki, ASO nie robiło żadnego problemu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ASO chce Cię naciągnąć. BMW sprzedaje retrofity czujników parkowania, czujniki można nawet zamówić pod kolor. W każdym zderzaku miejsca są przygotowane wystarczy odpowiednie nawiercenie i wygląda jak seria. Na dowód fotki zestawu i miejsc pod wiercenie (akurat do E90):

http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=577851

OK. Tylko pytanie czy istnieje fabryczny zestaw akurat do F15? Jeżeli tak to trzeba wskazać ASO nr części i mają wg mnie obowiązek zamontować.

Opublikowano

Z tym ,,obowiazkiem" bylbym ostrozny ,ale warto zapytac.

Wszyscy dealerzy postepuja podbnie ,w razie jakichkolwiek pozniejszych problemow z czujnikami producent umywa raczki i zostaja z tym sami. Dla przykladu: w Stanach mozna tuningowac nowe auta (nawet w BMW) ,ale w razie... odpowiedzialnosc przejmuje Dinan (tuner). Jezeli czujniki pochodza z BMW ,to pewnie zaloza.

Opublikowano

Stad propozycja dealera dotyczaca wymiany zderzakow...

Nie jestem fanem ASO ,ale w tym wypadku ,,wyrok" zapadl chyba za szybko ;-)

W doposazeniu pomoga pewnie koledzy od kodowania.

• Moderatorzy
Opublikowano
Ale zderzaki nie sa w zestawie z PDC !! To osobny element który mozna kupić w kolorze i wstawić. W dalszym ciagu nie widzę sensu zmiany zderzaków ;)
  • Moderatorzy
Opublikowano

Podaj w ASO vin i dowiesz się czy dla twojego auta jest retrofit PDC.

Jeśli nie ma, ASO nie wykona montażu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W jakim zestawie? Widzisz jakiś zestaw do F15? W takim razie podaj nr części.

Też jestem delikatnie mówiąc sceptycznie nastawiony do ASO ale skoro BMW nie oferuje "zestawu" dedykowanego do F15 to mają sami kombinować? Sam działam w zupełnie innej branży ale mam dokładnie takie samo podejście. Bo jak się ma miękkie serce to trzeba mieć później inne części ciała bardzo twarde. Dla idei?

Opublikowano
Ale przecież koledzy wytłumaczyli ,ze nie chodzi o zderzaki :duh:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie do konca tak... w USA dziala prawo Magnuson-Moss, gdzie to producent musi udowodnic, ze przerobka miala wplyw na dana awarie... Dinan faktycznie jest gwarantem w przypadku tuningu, ale to troche inny poziom ryzka usterki niz w przypadku doposazenia samochodu w czujniki.

Sprawdzilbym jak wyglada sprawa odpowiednika prawa Magnuson-Moss w EU i zbadalbym sprawe doposazenia samochodu w czujniki poza ASO.

Z tym ,,obowiazkiem" bylbym ostrozny ,ale warto zapytac.

Wszyscy dealerzy postepuja podbnie ,w razie jakichkolwiek pozniejszych problemow z czujnikami producent umywa raczki i zostaja z tym sami. Dla przykladu: w Stanach mozna tuningowac nowe auta (nawet w BMW) ,ale w razie... odpowiedzialnosc przejmuje Dinan (tuner). Jezeli czujniki pochodza z BMW ,to pewnie zaloza.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Z uwagi na gwarancję pozostaje ASO. W innym przypadku licz się z problemami z naprawą gwarancyjną przy jakiejkolwiek usterce elektrycznej/elektronicznej.

Jaki koszt podali w ASO?

podali orientacyjnie 12-14 tys plus koszt lakierowania zderzaków... dalej nie wchodziłem w detale

Opublikowano
Ale przecież koledzy wytłumaczyli ,ze nie chodzi o zderzaki :duh:

ASO generalnie powiedziało że ma zestawu oryginalnego zestawu retrofit "fabrycznego" do tego modelu i oni nie zajmują się wierceniem - jedyna metoda to wymiana zderzaków i zamawianie każdego z komponentów niejako "osobno" które potem można złożyć w całość. Stąd są mi w stanie podsć koszt części ale nawet nie całośći robocizny bo nie wiedzą ile to mogłoby być. Uczciwie przyznali że nawet nie wiedzą jak się za to do końca zabrać....

Czy ktoś z kolegów mógłby mi polecić odpowiednią firmę która pomoże mi to wykonać? Preferuję centralną lokalizację (W-wa) ale realnie w Polsce nie ma znaczenia dojadę praktycznie wszędzie

Pomóżcie bo jestem akurat tym autem na wakacjach i parkowanie w ciasnych miejscach to lekki koszmar ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki koszt podali w ASO?

podali orientacyjnie 12-14 tys plus koszt lakierowania zderzaków... dalej nie wchodziłem w detale

A może da się z nimi dogadać? Kupisz 2 używane zderzaki z "znanym portalu aukcyjnym" za około 1000zł (jest szansa kupić nawet pod kolor) a oni "uzbroją" to w czujniki?

PS.

A tak przy okazji... Skoro w X5 Xenony są w standardzie to jakim cudem na al...o są zderzaki bez spryskiwaczy?

Opublikowano

Lamerton dzięki ale kupiłem fabrycznie nowe auto raczej nie bardzo chciałbym wyposażyć je na starcie w używane zderzaki

Prędzej zainstaluje inny system parkowania niż fabryczny...

Czy komuś z kolegów przychodzi do głowy rozsądny warsztat który mógłby się tego podjąć ?

Opublikowano

Ponieważ kupiłem auto już skonfigurowane z placu to zastanawiam się kto konfigurowal to auto i zamówił sportowa kierownicę, wielokonturowe siedzenia, sportowa skrzynie biegów, sprzęt Harman Kardon i wiele wiele innych dodatków i gadżetów a nie pomyślał o czujnikach za 1500 zł,.....

Oczywiście ja to przegapiłem ale nadal stanawiam się kto myślał że one nie będą potrzebne.... :D

Opublikowano

http://bimmerupgrades.pl

Możesz sprawdzić ich realizacje na facebooku, przynajmniej na zdjęciach wygląda to bardzo profesjonalnie. Osobiście nie korzystałem, ale znalazłem ich jak chciałem zmienić lusterka na składane w x3. Z tego co wiem robią też jako podwykonawca dla któregoś z warszawskich serwisów - można wtedy zachować gwarancję.

Opublikowano
http://bimmerupgrades.pl

Możesz sprawdzić ich realizacje na facebooku, przynajmniej na zdjęciach wygląda to bardzo profesjonalnie. Osobiście nie korzystałem, ale znalazłem ich jak chciałem zmienić lusterka na składane w x3. Z tego co wiem robią też jako podwykonawca dla któregoś z warszawskich serwisów - można wtedy zachować gwarancję.

Dzięki Jachym

Już z nimi wstępnie rozmawiałem- tez zaczęli od wymiany zderzaków...

Zobaczę co powiedzą po oględziny h

Nie mam problemu żeby mi ktoś te zderzaki nawiercał wolałbym po prostu nie przepłacać 10 krotnie tylko za ich posiadanie bo cały upust dodatkowy wyrwany za auto z placu pójdzie na 8 czujników....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli kogoś interesuje to poradziłem sobie z tematem

Instalacja całości PDC z kompletem czujników i dołożyłem wcześnie nie chcianą kamerę....

Kamera działa super ale nie założyli mi przycisku przy skrzyni biegów którym można "wywołać" PDC lub wyłaczyć system po zaparkowaniu - można to zrobić funkcją "Call" z przytrzymaniem ale jak się macha kierownicą to nie jest wygodne...

Co do czujników to niestety były już dwukrotnie kalibrowane i nadal szaleją tzn wykrywają przeszkody za późno z tyłu a z przodu pikają cały czas nawet gdy przed samochodem nic nie ma ...

Także po kilku tygodniach temat nie jest nadal zakończony i wymaga trzeciej wizyty.....

Wniosek: średnie zadowolenie.

Z poziomu kosztów też nie polecam - za to co owydałem na to doposażenie można mieć kilka innych fajnych rzeczy więc polecam czytajcie dokłądnie wyposażenie któe tak jak ja kupujecie "z placu" akceptując czyjąś konfiguracje.

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Czy czujniki oraz kamera w którą masz doposażone auta są systemami OEM ?

Jeśli tak to muszą działać poprawnie tak jak system zainstalowany fabrycznie łącznie z sygnalizacją akustyczną i wizualizacją na ekranie iDrive.

Edytowane przez prmax