Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Panowie!

Proszę Was o pomoc, wiem że tego typu tematy są już na forum ale żaden nie pomaga!

Mam problem z wodą we wnęce akumulatora, stoi on w 5 cm wody!

Sprawdzałem już wszystko, woda z pewnością nie dostaje się przez uszczelki, szybę oraz w żaden inny sposób ponieważ wykładzina bagażnika jest sucha od góry!

za to po jej podniesieniu widać skroploną wodę oraz basen pod aku!

Rozbierałem już tapicerkę by dostać się do odpowietrzników ale one wyglądają mi na dobre!

Dodam jeszcze że woda ta pod aku jest brudna, ale tego przyczyną może być fakt że przecież nikt tego nie myje nie mając okazji :)

Powiedzcie mi czy te akumulatory AGM mogą ze starości nadmiernie się pocić lub coś może z nich wyciekać?

Proszę, pomóżcie :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2:

cd36eb722e96.jpg
Opublikowano
Zobacz jeszcze lampy. Może z nimi coś jest nie tak. Swoją drogą to jestem w szoku bo to któreś już z kolei BMW o którym słyszę że woda w środku. W starych autach innych marek rozbitych kilka razy i naprawianych nie miałem i nie słyszałem o takich przypadkach jak w BMW.
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź , każdy pomysł się liczy. Lampy również oglądałem od wewnątrz, brak jakichkolwiek oznak. Tym bardziej że tak jak mówiłem, wykładzina bagażnika ta pod którą znajduje się akumulator jest z wierzchu sucha. :cry2: już nie mam pomysłów :(

Mały update.

Zostawiłem podniesioną wykładzinę bagażnika (podłogę) i woda wyparowała, moim zdaniem oznacza to jednak problem z jakimiś wywietrznikami. Te za tapicerką boczną bagażnika wyglądają na ok.

Po czym można poznać że jednak to one są temu winne ? Jak powinny być ułożone ? Proszę o pomoc.

cd36eb722e96.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wejdz pod auto.

Od tej wneki akumulatora musi odchodzic rurka odwadniajaca bo to najnizszy punkt bagaznika.

Popatrz gdzie ona wchodzi i udroznij ten wlasnie element...

Woda Ci nie odparowala tylko sie przemiescila ale to tylko fizyka.

Na odparowanie takiej ilosci potrzeba tygodni

Opublikowano
Wejdz pod auto.

Od tej wneki akumulatora musi odchodzic rurka odwadniajaca bo to najnizszy punkt bagaznika.

Popatrz gdzie ona wchodzi i udroznij ten wlasnie element...

Woda Ci nie odparowala tylko sie przemiescila ale to tylko fizyka.

Na odparowanie takiej ilosci potrzeba tygodni

Może i racja drogi kolego.

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, dość ciężko zamyka mi się klapa bagażnika. TZN. samo pociągnięcie klapy w dół jest lekko, ale zatrzaśnięcie jest dość ciężkie.

Muszę dosyć mocno trzasnąć. Myślisz że mogą to być jednak odpowietrzniki ?(te montowane za okładziną boczną?)

cd36eb722e96.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie odpowietrzniki

Z wneki aku bedzie szla rurka do jakiegos duzego elementu odwodnienia-moze to byc tylna belka ktora jest zgrzana z dwuch blach a u dolu ma wytloczenia na odplyw wody i to trzeba udroznic...

Najpierw poszukaj gdzie ta rurka wedruje.

Brudna woda sie nie wleje do auta

Jesli woda dostaje sie z zewnatrz to musi zostawic slad a ty masz suche dywaniki

To ze klapa sie ciezko zamyka moze byc kwestia regulacji zamka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

@Patrol1987 : masz dach panoramiczny ?

.... to zatkane sa odplywy dachu ! Czesty problem w wielu modelach BMW.

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
witam

@Patrol1987 : masz dach panoramiczny ?

.... to zatkane sa odplywy dachu ! Czesty problem w wielu modelach BMW.

Nie nie posiadam :)

cd36eb722e96.jpg
Opublikowano
No to czekamy :D

Próbowałem dostać się tam od spodu. Ale to obłęd wszystko zabudowane. Niestety chyba ja nic nie zrobię a oddam auto do mechanika niech szuka.

;)

cd36eb722e96.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

już nie mam pomysłów :(

.... to pozostaje sprawdzic wlew paliwa :D

Pozdrawiam Andrzej