Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, w moi e46 mam taki ssam problem jak na nagraniu. Miał ktoś już z czymś takim doczynienie i wie co jest do wymiany?

Edytowane przez damian7908
Opublikowano

Popraw na regulaminowy tytuł wątku.

Opisz lepiej sytuację kiedy te stuki występują i czy już robiłeś jakieś testy i oględziny

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Stuka zarówno gdy chce ruszyć lub cofnąć. Gdy odpalę samochód z rana jest cisza, do momentu aż silnik się nie zagrzeje i obroty nie spadną. Przy próbie ruszenia z wyższych obrotów nie stuka, tylko gdy ruszam z małą ilością gazu. Czasami jeszcze dochodzi takie coś ze po przejechaniu ok 30km zaczyna być czuć drgania w samochodzie które sie nasilają. Wtedy zatrzymuje sie całkowicie, ruszam i jest ok. Nie mam pojęcia z kąt te drgania sie biorą ale podejrzewam że ma to związek z tymi stukami.

Wjeżdżałem ją na kanał i wydaje mi sie że te stuki dochodzą ze skrzyni, elastyczny łącznik wału jest ok.

Opublikowano

Wibracje może od koła pasowego, albo od podpory wału ?

Sanki masz nie wyrwane ?

Te wibracje czy mają jakiś związek z obrotami silnika ? próbowałeś przegazować na postoju ?

Czy to ma związek z szybkością poruszania się samochodu ?

Stuki i wibracje mogą być z jednego źródła ale nie koniecznie.

Wirtualnie to możemy zgadywać ale tobie jest potrzebny doświadczony mechanik co poświęci 2 godziny na dobrą diagnozę warsztatową.

..........................................................................................

Opublikowano
Podpore sprawdzałem i jest ok, sanki nie wyrwane a koło pasowe muszę obejrzeć. Na postoju wibracji nie ma i także w trakcie jazdy one nie zawsze sie pojawiają, ale jak są to przy prędkości około 110. Jeszcze jest coś takiego ze przy około 150 buda drga zawsze ale myślałem że to efekt niewyważonych opon, choć dziwiło mnie że tak jest na letnich i zimowych mimo że zimowe wywarzałem. Może to to koło pasowe jednak.
Opublikowano
Do tego wszystkiego to jeszcze nie zaszkodzi sprawdzić poduchy pod silnikiem-skrzynią, no ale przy tym to podczas odpalania i gaszenia coś by się objawiało