Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Przyjaciele,

moje auto to e39 525 TDS 1996 r. Borykam się z problemem blokowania hamulców, tzn. gdy podczas jazdy przyhamuje (nawet lekko), hamulce nie odbiją prawidłowo i cały czas trzymają auto. Z reguły pomaga wówczas zatrzymanie się i pompowanie pedałem hamulca. Problem nie występuje kiedy auto ma wyłączony silnik. Problem blokowania dotyczy wszystkich 4 kół. Zaciski i tłoczki działają prawidłowo, poziom płynu normie, układ odpowietrzony. Wymienione serwo. Kiedy zdejmę wężyk od pompy vacum, na serwie, wówczas problem nie występuje. Wydaje się, że pompa vacum pracuje prawidłowo - podciśnienie wciąga palec po dotknięciu do wężyka biegnącego od pompy vacum.

Będę wdzięczny na wszelkie wskazowi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wymieniłeś serwo na 100%sprawne? One rdzewieja od środka jak jest niedrozny odpływ. Bo jak nie to pompa pewnie będzie do wymiany.

Szczerze to się z czymś takim nie spotkałem. Jak widziałem to jak rurka hamulca była uszkodzona ale od środka (korozja) i płyn jak dostał ciśnienia to szedł bez problemu ale na cofnięcie tloczka nie miał już siły ale działo się to tylko na jednej osi a nie na wszystkich kołach

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany - wadliwe okazało się serwo (zaworek w nim, który źle wyrównywał ciśnienie).

Dziękuję za pomoc i wskazówki. Pozdrawiam.