Skocz do zawartości

Zmiana wydechu / tłumika w silniku benzynowym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczow,

czy moglibyscie mi doradzic gdzie mozna kupic ładną końcówke wydechu do bmw 316ti, poniewaz chcialbym zmienic fabrycznego śledzia na cos bardziej gustownego :) Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za rady, linki itp. :)

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witaj,

to zależy, czy chcesz klasyczną "serię", czy poprawiać BMW? :wink:

Ja próbowałem coś znaleźć do mojego ti, ale w końcu dałem spokój, bo większość jest kiepska.

Najlepiej wygląda moim zdaniem oryginalna nakładka z ASO BMW. Nr części 82129410924

Pozdrawiam

Opublikowano

ja bym się zastanawiał na dwururką gładkolufową :wink: o coś takiego:

http://moto.allegro.pl/chromowana-nakladka-koncowka-na-rure-a64501-i1424558894.html

albo coś takiego:

http://moto.allegro.pl/koncowka-tlumika-podwojna-skos-2x50mm-i1428455509.html

...tylko że jakość wykonania no i cena tego towaru świadczy sama za siebie... szkoda bo wzory są typowe dla BMW.

Opublikowano
ja bym się zastanawiał na dwururką gładkolufową :wink: o coś takiego:

http://moto.allegro.pl/chromowana-nakladka-koncowka-na-rure-a64501-i1424558894.html

albo coś takiego:

http://moto.allegro.pl/koncowka-tlumika-podwojna-skos-2x50mm-i1428455509.html

...tylko że jakość wykonania no i cena tego towaru świadczy sama za siebie... szkoda bo wzory są typowe dla BMW.

jak dla mnie to trochę wieś - w sensie zamienianie pojedynczej końcówki wydechu na podwójną w celu imitowania wydechu z R6...

Opublikowano
kolega poprosił o jakieś propozycje, więc uważam że akurat TE są najbardziej odpowiednie do BMW chociaż tak jak zauważyłem wykonanie i cena dają pełny pogląd na jakość towaru... no chyba że gospodarz zdecydowałby się na ori tłumik z M3 etc :wink:
Opublikowano
kolega poprosił o jakieś propozycje, więc uważam że akurat TE są najbardziej odpowiednie do BMW chociaż tak jak zauważyłem wykonanie i cena dają pełny pogląd na jakość towaru... no chyba że gospodarz zdecydowałby się na ori tłumik z M3 etc :wink:

trochę zabawy z palnikiem i spawarką i może by wszedł :mrgreen:

Opublikowano
trochę zabawy z palnikiem i spawarką i może by wszedł :mrgreen:

no ale tej zabawy to by było co nie miara :roll: generalnie od samego początku do końca byłby customowy downpipe... oczywiście do wykonania jeśli dysponuje się migiem, zdolnościami manualnymi i cierpliwością :cool2: pozdr

Opublikowano
Witam ponownie, nie mogę znaleźć tej oryginalnej nakładki, jezeli moge prosic o linka to bede wdzieczny, za reszte odpowiedzi tez serdeczne dzięki, pozdrawiam :8)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Musze wymienic tłumik koncowy.Stad moje pytanie-czy warto kupowac zamiennik typu Bosal czy Asmet, czy lepiej kupić używany oryginalny?

Jak wygladaja wasze doswiadczenia ze spawaniem niewielkich uszkodzen-warto?

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czym sie rożni bosal od oryginału??? Bym się nie ździwił jak by w serwisie załozyli Tobie bosala. Bosal lub Walker to są tłumiki wysokiej klasy, praktycznie oryginał. Asmet też jest dobrej jakości tłumikiem o czym świadczy certyfikat TUV. Unika raczje Izawit. Płuciennik, Marix, ostrów bo to tłumiki jednosezonowe.
Opublikowano
A czym sie rożni bosal od oryginału??? Bym się nie ździwił jak by w serwisie załozyli Tobie bosala. Bosal lub Walker to są tłumiki wysokiej klasy, praktycznie oryginał. Asmet też jest dobrej jakości tłumikiem o czym świadczy certyfikat TUV. Unika raczje Izawit. Płuciennik, Marix, ostrów bo to tłumiki jednosezonowe.

to samo slyszalem o Asmet czy Bosalu-nie tylko sezonowe,ale niektorym padaly po kilku tysiacach km.Moze przypadek,moze kwestia jakosci?Jakiej firmy tlumiki montuja fabrycznie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak pada po kilku miesiącach to sie reklamuje. Asmet ma 30 miesięcy gwarancji a bosal i walker 24miesiegy gwarancji. Oryginalnie tego nikt nie powie na 100 procent, po za bosalem i walkerem może być jeszcze jedna niemiecka firma która ma tak skamplkikowaną nazwę że nawet nie bede się starał jej pisać z glowy. :D
Opublikowano
Ja w poprzednim samochodzie założyłem nowy tłumik Walkera.Miałem go 8 lat i przy sprzedaży samochodu nadal wyglądał dobrze.Co do spawania drobnych uszkodzeń to na krótką metę można to zrobic.Ja podjechałem kiedyś do fachowców od tłumików i pospawali mi tłumik za 10zł.Wytrzymał rok więc nawet nieźle.Musisz tylko sprawdzić czy jest jeszcze co spawać.Przy nadmiernej korozji nie da się nic zrobić i nowy trzeba założyć
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niemiecka firma która ma tak skamplkikowaną nazwę że nawet nie bede się starał jej pisać z glowy. :D

Eberspacher :D i to oni robią na pierwszy montaż. Mam ich nazwę wybitą na tłumiku końcowym, a pod nazwą logo BMW :cool2:

oooo to mi chodziło :D :D Ale bosal i walker nie ustepuje tym tłumikom. Zreszta nie ma sie co łudzić. Czesz pierszomontazowa zawsze jest lepsza jakosciowy niz produkt drugiego montazu, nawet jak jest tego samego producenta.

Opublikowano
Czesz pierszomontazowa zawsze jest lepsza jakosciowy niz produkt drugiego montazu, nawet jak jest tego samego producenta.

a skad to wynika??Z tasmy schodza tlumiki i czesc laduje w autach a czesc jako czesci zamienne,czyz nie?