Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam BMW 116i z 2005 r. z silnikiem N45 benzynowy. Silnik przeszedł generalny remont, co było opisywane w wcześniejszym poście. Po przejechaniu około 1200 km po remoncie, w komputerze jest błąd 2a88 - błąd vanosa oraz błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Co może się dziać? Źle ustawiony rozrząd? Czujnik?
  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To co bylo robione w twoim silniku nie mozna nazywac generalnym remontem...

Jesli wczesniej nie mialas tego bledu to zamien czujniki miejscami i jesli blad sie przeniesie na drugi vanos to uwalony czujnik a jesli pozostanie na tym walku to przeskoczyl lancuch

mozesz w ten sam sposob sprawdzac elektrozawory vanosow

Opublikowano
Wczoraj samochód wrócił z diagnostyki od serwisu, który wykonywał poprzednie naprawy. Mówią, że z samochodem wszystko jest w porządku i jedyna rzecz do której mogą się przyczepić to akumulator, który jest z 2005 r i pod obciążeniem napięcie spada poniżej 9 V. Mowią, że spadki napięcia mogą generować niesłuszne błędy i zalecają wymianę akumulatora oraz wykonanie 20 rozruchów i ponowną kontrolę. Co o tym myślicie? Nadmieniam, że są to osoby z poważnego serwisu, nie jest to żaden warsztat w garażu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co o tym myślicie? Nadmieniam, że są to osoby z poważnego serwisu, nie jest to żaden warsztat w garażu.

Ja mysle ze najlepsi fachowcy sa w garazowych warsztatach a w tym powaznym serwisie to banda mlotow i cwaniakow co wciskaja ci wymyslone przez siebie kity i strzyga Cie rowniutko z kasy...

Akumulator ma juz swoje latka to fakt ale jesli nie masz problemu z rozruchem to jest Ok

Twoje auto to nie diesel

A z tymi 20 toma rozruchami to ladnie przesadzili...

To nie seat czy fiat zeby blad sie sam skasowal...

Jak zlapiesz bleda to tylko kompem usuniesz-sam nie zniknie

Skasuj ten blad a jak powruci to zacznij od szukania mechanika co ma pojecie o mechanice

Opublikowano
Nie pytam Cie o ocenę fachowości mechaników, których nawet na oczy nie widziałeś. Pytam o konkretna diagnozę. Chciałam poznać zdanie innych. No nic, dzis pojadę na komputer i sie okaże czy pojawiły sie ponownie po wymianie akumulatora i wykasowaniu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja sie staram nie oceniac innych ale nie sposob sie powstrzymac jak sie czyta co Ci opowiadaja a w takiej sytuacji nie musze ich widziec bo wystarczy mi ze opisujesz przebieg diagnoz i napraw...

Jesli Cie urazilem to sorki...

Moze kiedys zobaczysz ile mozna przejechac na akumulatorze bez ladowania...

Napiecie spocznkowe akumulatora to 12V a fachowcy wymierzyli 9V a auto odpala i jezdzi-to jest scenariusz na program z cyklu NIE DO WIARY takie wyniki pomiarow nie maja miejsca w elektromechanice

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko przy 9V to nawet oswietlenie kabiny nie bedzie swiecic wiec jak osiagneli taki wynik?

I jeszcze slabo ale odpalili...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, posiadam BMW 116i z 2005 r. z silnikiem N45 benzynowy. Silnik przeszedł generalny remont, co było opisywane w wcześniejszym poście. Po przejechaniu około 1200 km po remoncie, w komputerze jest błąd 2a88 - błąd vanosa oraz błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Co może się dziać? Źle ustawiony rozrząd? Czujnik?

1. Być może zawór elektromagnetyczny jest zatkany.

2. Może koniec czujnika wałka rozrządu - łatwo sprawdza się oscyloskopem na 100% w taki sposób (na zdjęciu sygnał czujnika z innego auto, ale zasada jest taka sama)

http://i.piccy.info/i9/18162f2d7b319ed42f3ebb0e2d06b99b/1468596834/53326/1014678/IMG_20160705_182133_800.jpghttp://i.piccy.info/a3/2016-07-15-15-33/i9-10054621/800x450-r/i.gif

3. Może problem w ciśnieniu oleju.

4. Może rozrząd nie jest poprawnie instalowany.

Mechanik kręci nakrętki i do diagnostyki nie ma nic wspólnego . Dlatego trzeba szukać dobrych ludzi w zakresie diagnostyki , które w tym coś wiedzą, a nie czytają błędy.

Trzeba przeprowadzić szereg testów diagnostycznych , ponieważ ten błąd może oznaczać wiele .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z tym co opisywane wyżej :) chciałabym zeby ktoś rozsądny zerknął na samochod i powiedział co zrobic. Powtarzający sie błąd 2a88 vanos wydechowy nie dający checka na desce i nie pojawiający sie od razu. Dopiero po przejechaniu około 100 km jest po podłączeniu pod komputer.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to czekamy

Rozumiem ze zamienilas tylko czujniki...

Jak szukasz dobrego mechanika to popytaj teksowkarzy

Opublikowano
Po zamianie miejscami elektrozaworów samochod nie był jeszcze podłączany pod komputer ale pojawił sie nowy objaw. Po rozgrzaniu silnika przejechaniu kilku metrów zatrzymaniu i ponownym odpaleniu obroty lekko spadają i wracają do odpowiedniego stanu. Zdarza sie to co któreś odpalenie i nie występuje podczas jazdy. Jeśli mam padnięty elektrozawor to w tym momencie ten padnięty jest na vanosie ssącym. Co sądzicie ?
Opublikowano
Zeby była jasność samochod ma wybebeszony katalizator i założona przejściówkę kątowa na sondę lambda monitorująca. Check sie nie swieci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Druga sonda lambda pełni funkcję kontroli pracy katalizatora i w żaden sposób nie wpływa na paliwo-powietrze mieszanina, czyli na pracę silnika. Rób te kontrole, o których pisałem wyżej. Wróżenie przez internet nie pomoże naprawić samochód.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rób te kontrole, o których pisałem wyżej. Wróżenie przez internet nie pomoże naprawić samochód.

Kolego co masz na mysli z tymi wrozbami?

Po rozgrzaniu silnika przejechaniu kilku metrów zatrzymaniu i ponownym odpaleniu obroty lekko spadają i wracają do odpowiedniego stanu.

Jesli masz tak tylko przy odpalaniu to nic sie nie dzieje...

Opublikowano
Po zamianie miejscami elektrozaworów błąd występuje dalej na vanosie wydechowym (2a88 - vanos wydechowy, adaptacja). Ci co robili remont, mówią ze trzeba jeszcze raz rozpiąć rozrząd i posprawdzać wszystko. Umówiłam się dopiero na 8 sierpnia żeby odstawić samochód wiec ... Nie mam możliwości sama niczego diagnozować. Ktoś z Wwy służy pomocą ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zamianie miejscami elektrozaworów błąd występuje dalej na vanosie wydechowym (2a88 - vanos wydechowy, adaptacja). Ci co robili remont, mówią ze trzeba jeszcze raz rozpiąć rozrząd i posprawdzać wszystko. Umówiłam się dopiero na 8 sierpnia żeby odstawić samochód wiec ... Nie mam możliwości sama niczego diagnozować. Ktoś z Wwy służy pomocą ?

Już staje się bardziej interesujące. Pod warunkiem sprawnego czujnika położenia wałka rozrządu przychodzi na myśl następujący - albo sam Vanos, lub problem z wałkiem rozrządu .