Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem wypalić dpf w bmw e81 za pomocą tool32. W inpie przy błędzie jest nazwa pliku d70n47a0.prg jednak tool nie otwiera tego pliku. W polu "jobs" nic się nie pojawia. Próbowałem otwierac losowo inne pliki i niektóre się wczytują. Jeśli to ma znaczenie to w menu configuration -> ediabas zaznaczone mam tylko RetryComm i SystemResults. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz jaki plik PRG pojawia się w NCS w okienku SGET DATA (profil expertmodus) dla silnika

u mnie w symulacji wczytuje D70N47A0

pamiętaj że dla N47 są nie tylko D70N47xx ale też D71N47xx , D72,N47xx, D7347xx wiec możesz wypróbować więcej możliwości

aktualizacja SP-daten Ediabas\ECU pomoże może masz uszkodzony plik.

Opublikowano

Dzięki Din76 za pomoc. Chyba faktycznie miałem źle wgrane sp-daten. Wgrałem 55 e89 lite i teraz plik się wczytuje. Nie miałem również w folderze ncsexpert/daten wgranych plików e89aedoc.000 i e89at.000 chociaż w przypadku toola to pewnie bez znaczenia a i tak nie we wszystkich instrukcjach instalacji jest wspomniane o wgrywaniu tych plików. Mimo wszystko i tak przy pomocy toola i tej instrukcji nie udało się wypalić bo wspomniana komenda LEISTUNGSMANGEL jest błędna. Z kolei Rheingold nie chce wykonać procedury wypalania prawdopodobnie przez błąd 452A ponieważ w polu "Postęp" wyświetla komunikat "There are fault memories in the engine control unit. First work through the fault codes and then repeat the test procedure."

Masz może pomysł jak jeszcze można to zrobić ? W

autorowi udaje się to bez problemu mimo, że na końcu widać, że miał dokładnie ten sam błąd. Z tym, że na pewno ma inną wersję Isty. Ja mam 3.41.