Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem felg 18 calowych ET 30 o szerokości 8 cali każda. Mam pytanie co do opon, nie wiem na jaki profil i szerokość się zdecydować. Myślałem nad 225/40 R18 przód i 245/40 R18 tył. Moja beta to e46 318ci 118km, tak więc super grubego kapcia nie potrzebuje.

Czy taki wybór jest ok? Chciałbym znaleźć taki złoty środek pomiędzy komfortem i wyglądem. Aha, w grę wchodzi dystans na tył,żeby felga nie siedziała za bardzo w nadkolu, tak więc jesli ktoś mniej więcej potrafi określić jaką szerokość dla tych felg powinien mieć to proszę napisać ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW zaleca do felg 8 cali R18 225/40 tak że te radzę wybrać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zarówno 3 (F30) jak i 5 (F10) wychodzą fabrycznie na felgach 8x18.

W 3 opony 225/45/18, a w 5 opony 245/45/18.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E46 fabrycznie montowali 225/40 R18 na 8 calowych felgach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/bmw/seria-3/e46/coupe/silnik-benzynowy-318-ci-118km-1999-2001/

Na tej stronce piszą że opony podstawowe dal 318Ci to 205/55 R16, a w 330Ci fabrycznie 225/45 R17. Macie jakieś potwierdzone info o tych R18 ?

Aha i czy przekłamanie licznika nie będzie zbyt duże przy zmianie na 18" ?

Tu masz katalog z wszystkimi fabrycznymi felgami do BMW i zalecanymi rozmiarami opon do nich, wybierz E46 i np. zobacz na Styling 72 gdzie przy 8 calowej przedniej feldze R18 jest rozmiar 225/40. http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Zdarza się że do innego modelu felgi BMW zaleca 225/45 R18 ale to raczej te wkładane do M3 gdzie nadkola są poszerzane.