Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, może ktoś przerabiał podobny temat.

Otóż w BMW E46 sedan mam problem z tylną roletą. Pewnego dnia przestała działać. Prąd jest bo jak się wciska guzik, słychać z tyłu jakieś pykanie, ale nie reaguje. Próbowałem jej pomóc ręcznie, ale nie pomogło. Popsikałem WD40 w szpary gdzie są mechanizmy, to po paru "kliknięciach" zaczęła działać, przez 3 dni... :)

Ktoś ma jakiś pomysł jak naprawić albo jak się dobrać do mechanizmu?

Opublikowano
Nie wytrzymałem i rozebrałem ją dziś. Półka nie jest sklejona choć przymocowana w tysiącu miejsc w tym między innymi zrywalnymi kołkami (jednorazowymi) walczyłem 4h i okazuje się że to wina silniczka, bo przesmarowany bez obciążenia raz się załącza a raz nie.
Opublikowano

Bary_kent też miałeś w tym zasługę bo poddałeś mi pomysł z poszukaniem DIY na YouTube i okazało się że E46 to na tyle wiekowy pojazd że każdy go rozbierał tysiąc razy... :-D

Także dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

2 tygodnie temu utknąłem w Sopocie. Zepsuł się zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego. Trochę trwało zanim do tego doszedłem, ale w poniedziałek rano byłem gotowy już na założenie nowego.

W niedzielny wieczór poczytałem, pooglądałem filmy na YT i stwierdziłem, że żadne specjalne narzędzia do tego nie są potrzebne i że mogę naprawić to sam. Czasem potrzeba impulsu. Powodzenia!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Owszem jeżeli masz narzędzia, podnośnik/kanał i odrobinę zapału mechanika. Ja robiłem to na zwykłym podnośniku używając do demontażu multitoola, który dostałem kupując skrzynkę piwa w Niemieckim Hol'Abie. Poza tym nie lubię grzebać przy mechanice ani tym bardziej coś skręcać i rozkręcać. Udało się to wykonać w ok. 2 godziny.
Opublikowano
A do czego Ci podnośnik? Wszystko robisz od góry:) też robiłem to pierwszy raz i to dwa tygodnie temu bo mi pękł:)