Skocz do zawartości

Delikatne krztuszenie przy rozruchu ( Wymiana rozrusznika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam malutki problem..czasem przy odpalaniu słyszę małe dławienie się silnika...

Auto oczywiście zawsze odpala a ten objaw występuję raz na kilka rozruchów...

Krztuszenie trwa dosłownie moment.

Cewki są ok,świece nowe ( przed wymianą problem występował z taką samą częstotliwością )

Nie ma znaczenia czy paliwo 95/98.

Jest sens regeneracji ? Pewnie i tak dają regenerowany zabierają stary , czy lepiej wstawić całkowicie nowy ?

W serwisie mogą mi jakoś sprawdzić w jakiej kondycji jest ten rozrusznik ?

Może to jednak coś innego ?

Wymiana podobno pół dnia oraz 1000 zł brutto (licząc regenerowany rozrusznik oraz samą wymianę )

Opublikowano
U mnie jak był rozrusznik, to objawy były takie, jak by akumulator siadał. A że musiałem w tym czasie wyjechać na 'dłuższą zimową wycieczkę' to kupiłem nowy akumulator. Na wszelki wypadek. Na nowym aku samochód chodził znacznie lepiej, ale i tak po pół roku rozrusznik padł i nie było co regenerować, bo wszystko było już w częściach. A co do wymiany - to w 630 trzeba było zdejmować całą górę silnika. Trochę roboty jest. Pozdrawiam.
Opublikowano

Jakieś inne pomysły ?

Auto poza tym chodzi bardzo dobrze,silnik pracuje równo tylko na rozruchu czasem jakieś delikatne zmulenie ...

Rozrusznik z odnowieniem kosztował 350 zł i skoro to nie to, to nie będę zlecał wymiany tylko gdzie indziej poszukają przyczyny...

Czy ewentualnie przy oględzinach silnika wymienić już go profilaktycznie skoro ma taki odnowiony leżeć ?

Opublikowano
jak masz juz zregenerowany rozrusznik to montuj pewnie :) moze byc to pompa paliwa albo przepustnica :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego opisz dokładniej jakie masz objawy. Cieżko kręci przy rozruchu? Nie łapie od razu?

Zawsze odpala ale jest czasem taki dźwięk jakby coś było zatkane ..Kurcze ciężko mi to opisać

Postaram się to nagrać może tak będzie łatwiej.

Opublikowano

Problem po jakimś czasie powrócił. Sporadycznie przy odpalaniu słychać takie jakby zachrypnięcie.

Odpala oczywiście i nie kręci dłużej. Jestem umówiony jak coś za miesiąc to mi to sprawdzą.

Jeśli to pompa paliwa warto wchodzić w zamiennik Bosha ?

Nowy kosztuję ok 500 zł brutto.

Używana koło 200 zł. ale ORI

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Problem po jakimś czasie powrócił. Sporadycznie przy odpalaniu słychać takie jakby zachrypnięcie.

Odpala oczywiście i nie kręci dłużej. Jestem umówiony jak coś za miesiąc to mi to sprawdzą.

Jeśli to pompa paliwa warto wchodzić w zamiennik Bosha ?

Nowy kosztuję ok 500 zł brutto.

Używana koło 200 zł. ale ORI

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musiał byś to nagrać bo tak ciężko wyczuć o czym piszesz. Wg mnie pompa paliwa nie ma nic do rzeczy moze rozrusznik przepuszcza lub bendix się nie cofa.
Opublikowano

Rozrusznik jest regenerowany dosyć niedawno.Jak koledzy wyżej napisali jak kręci i odpala to jest ok.

Właśnie jak przypomnę sobie że mam nagrać to jest w porządku. A nie chce do skutku gasić i zapalać bo szkoda rozrusznika na takie testy.

Postaram się teraz za każdym razem nagrywać akurat w garażu będzie dobrze słychać.

Opublikowano

Mechanik podejrzewa że pompa paliwa tak wskazują objawy...

Ori kosztuję 1200 zł , zamiennik Bosha 530 zł , używki od 100 do 500 zł ale to loteria.

Wymiana jest bardzo uciążliwa ? Dużo trzeba porozbierać ?

Opublikowano

Znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/pompa-paliwa-bosch-bmw-6-e63-i6582470684.html

Jeśli wymiana nie jest czasochłonna to bym wymienił profilaktycznie...