Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje BMW E60 525d Automat

Dziś podczas jazdy wyskoczył błąd akumulatora po czym szybciutko byle by do domu dojechać aż nagle kolejne błędy ABS, wspomaganie czy skrzynia biegów (czerwony wykrzyknik w zębatce). Samochód zostawiłem na parkingu i jutro na lawete do zakładu. Samochód obecnie nie odpala akumulator się rozładował. Po błędzie ładowania przejechałem 15Km.

Teraz pytanie co się stało i co jest przyczyną tego ? Alternator, pasek (nie zerwany sprawdzałem) ? Dodam że jakiś czas temu miałem podobną substytucje wręcz identyczną okazało się zerwany pasek wieloklinowy + wyrwana rolka z bloku silnika.

Podczas jazdy silnik pracował równo nic nie przerywało nie trzeszczało czy dymiło.

Co o tym myślicie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podstawa to diagnostyka komputerowa.

Alternator ma cyfrowo sterowany regulator.

Jest on sterowany przez sterownik silnika za pomocą linii BSD

Na tej samej linii mamy podłączony też sterownik świec żarowych i klemę IBS.

Zacząłbym od sprawdzenia błędów. Jeśli mamy też błędy wspomnianej klemy oraz sterownika świec to odłączyłbym na początek klemę minusową i sprawdził czy coś się zmieniło.

Klema IBS to minusowa klema akumulatora. Poza głównym stykiem do masy wychodzą z niej dodatkowe przewody. Te dodatkowe przewody należy odłączyć na próbę.

Jeśli nadal błąd alternatora powróci, to klemę podłączyłbym z powrotem i odłączył wtyczkę na alternatorze. Jeśli znikną błędy klemy i sterownika świec to winny jest regulator w alternatorze

Opublikowano

OK dzięki panowie za sugestie. Samochód już u mechanika zobaczymy co to się stało.

Tak ogólnie cieszę się że awaria nastąpiła dość blisko domu strach pomyśleć gdyby stało się to na autostradzie. Masakra :cry2: