Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję pomocy, mianowicie:

Właśnie sprawdzałam opony i zobaczyłam, że przy tylnym kole, obok tarczy hamulcowej dynda kabel.

Sprawdzałam z drugiej strony, ale nie mogłam znaleźć takiego kabla, ani skąd dokąd on jest podłączony.

Nie mam podnośnika, żeby wgramolić się pod auto i podłączyć kabel w odpowiednie miejsce.

Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest za kabel, za co on jest odpowiedzialny?

http://imgur.com/PqxxIo8

http://imgur.com/r8Nh09U

Opublikowano

To czujnik zużycia klocków hamulcowych. Z drugiej strony go nie znalazłaś, bo jest po jednym na oś, jeden z przodu i jeden z tyłu.

Należy go wpiąć z powrotem w odpowiednie miejsce przy klocku hamulcowym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

niestety nie

jesli sam wypadl to znak ze zrobi to ponownie

musisz go wkleic a wiec zdemontowac klocek

Ja na takie okazje uzywam silikon do 350st.C

Opublikowano
Kotin od kiedy to sie wkleja czujniki do klockow? Druciarstwo? Jak ci wchodzi luzno to mozliwe ze metalowa blaszka na czujniku jest luzna i kupujesz nowy czujnik i zakladasz tak jak to powinno wygladac a nie uzywasz jakiegos sylikonu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak ci wchodzi luzno to mozliwe ze metalowa blaszka na czujniku jest luzna i kupujesz nowy

Wlasnie zaprzeczyles temu co napisales posta wczesniej...

Jesli do starych klockow proponujesz zakup nowego czujnika ktory pewnie kosztuje tyle co klocki to nie mam pytan...

Nie ma tam mozliwosci luznej blaszki ale w kazdym klocku jest mozliwosc ukruszenia materialu ciernego w ktorym jest miejsce na czujnik i wtedy nawet nowy czujnik bedzie luzny...

Gdyby mechanik ktory cos kolo tego czujnika naprawial koledze zastosowal to co nazwales druciarstwem to gwarantuje Ci ze kolega nie mial by potrzeby zakladac tego tematu...

Opublikowano
Jesli do starych klockow proponujesz zakup nowego czujnika ktory pewnie kosztuje tyle co klocki to nie mam pytan...

Czujnik Textar kosztuje 36 zł.

Opublikowano
Jak ci wchodzi luzno to mozliwe ze metalowa blaszka na czujniku jest luzna i kupujesz nowy

Nie ma tam mozliwosci luznej blaszki ale w kazdym klocku jest mozliwosc ukruszenia materialu ciernego w ktorym jest miejsce na czujnik

To śmiała teoria. Chyba nie ma co koleżance mieszać. Sama musi ocenić, co się ukruszyło, a co poluzowało.

Ja wypadniętych blaszek widziałem sporo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten czujnik ma tylko jedno zadanie i aby je spelnic ma byc ulokowany tam gdzie jego miejsce.

Podalem tylko sprawdzony sposob jak to naprawic a nie ze musi tak byc zrobione...

Kazdy jest wlascicielem swojego auta i sam podejmuje decyzje...