Skocz do zawartości

[E61] Metaliczny stukot przy zmianie biegu bądz dodaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie

Przy mocniejszym starcie przy puszczaniu sprzęgła na 1,2 i czasami 3 biegu. Do tego też jak puszczam gaz na tych biegach następuje pojedyńczy metaliczny stuk w tylniej części auta. Byłem u mechanika który stwierdził że żadnych luzów w tylnim zawieszeniu nie mam

Jedynie do czego można niby się przyczepic to do tylniego mostu który mechanicy obkręcali i w zależnosci od położenia było smożna usłyszeć jakiś minimalny stukot

Ale czy to napewno to ?

Miał z was ktoś już taki problem?

Opublikowano
Przede wszystkim do sprawdzenia jest wal. Najprawdopodobniej masz luz na krzyżaku skoro odgłos jest metaliczny.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem u mechanika i mówił że niby to coś w wale stukocze

Najprawopodobniej tylni most

Opublikowano

Jesli wykluczyles stuki z zawieszenia ( np tuleje plywajace) to stuki dochodza pewnie z wielowpustu na wale. Z czasem pojawia sie tam luz. Jest juz temat na forum, w ktorym zamiescilem link do zagranicznego forum , gdzie rozwiazanie jest szerzej opisane. Ostatnio korespondowalem przez YT z jednym użytkownikiem, który wymienił wał i to pomogło, nie probowal niestety rozwiazania z klejem.

viewtopic.php?f=73&t=272506

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłem u mechanika i mówił że niby to coś w wale stukocze

Najprawopodobniej tylni most

Miałem kiedyś identyczny problem w E60 i po wymianie dyfra stukanie ustało.

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

przeanalizowałem jeszcze raz twój problem i guzior2 ma racje bo ten temat też przerabiałem.

jedynka - stuk, wsteczny - stuk, jadąc noga z gazu, po chwili gaza - stuk = dyfer