Skocz do zawartości

Aspekty użytkowania F3X w kontekście jazdy z dzieckiem

houdini01

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam dwójkę 1.5 i 4.5 roku i zdecydowałem się na f31 w M-pakiecie z adaptacyjnym zawieszeniem. Sedan odpada przy 2 dzieci, Początkowo byłem zdecydowany na 4GC ale jak dostałem auto na weekend i próbowałem zapakować większy wózek to pomimo większego otworu załadunkowego był problem bo tylna klapa jest mocno pochylona i był problem z domknięciem. W kombi mogę załadować w razie potrzeby po dach.

Adaptacyjne zawieszenie jest super, jak jadę z dziećmi włączam tryb comfort i jest wygoda, jak jeżdzę sam to daje sport i mam frajdę a x-drive daje poczucie bezpieczeństwa w każdych warunkach.

3GT nie brałem po uwagę ze względów estetycznych.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja użytkuje od ponad 3 lat F30

I od 11 miesięcy z córeczka

Sportowe zawieszenie delikatnie obniżałam Eibach Prokit (minimalnie niżej ale komfort się zwiększył) i na "20

Pod tym względem wszystko ok ale jeżeli chodzi o miejsce to jeżeli mielibyśmy 2 dziecko to kupiłbym kombi.

Ps- chyba dojrzewam do X5/X6

Natomiast z pierwszego rozeznania jakie robiłem, podobno nie dostanie się na 4GC takiego rabatu jak na F30 lub F31...

Jesteś pewien? Pamiętam, że 2 miesiące temu sprzedawca w bawarii na mokotowie mówił, że BMW Polska mocno "dofinansowuje" rabaty właśnie na 4GC i 2Van? (w sumie nie wiem jak to coś nazwać ;-)

Pojeżdżę po innych dilerach i popytam, na razie bazuję na opinii jednego (swoją drogą, tego samego o którym piszesz). Złożyłem dwie prawie identyczne konfiguracje na F30 i F36, w poniedziałek zaczynam dokładniej zgłębiać temat rabatów mając już konkrety w ręce ;)

Tak, oglądaliśmy 3GT, ale jakoś nie mogę się do niej przekonać jeżeli chodzi o wygląd. Bagażnik jest faktycznie fajny.

Skoro rozważasz f36 to ja bym ci doradził zapoznanie się z f10. Miałem przez prawie 6 lat f10, teraz mam f33 w pełnej opcji ale i tak f3X jest... ascetyczne, spartańskie, żeby nie powiedzieć prymitywne w porównaniu z f10. W f10 masz zupełnie inny komfort, fotele, klimatyzację, materiały, wykończenie, wszystko. F3x przy f10 to zabawka dla nastolatka. W swojej f33 mam teraz sporo zabawy, ale nigdy już nie kupię 3/4er jako pierwsze auto rodzinne i wcale nie chodzi mi tu o bagażnik tylko o komfort podróżowania, zarówno po dziurawym mieście jak i po szybkiej autostradzie. To nie jest tak, że 3/4er jest zła, ale nigdy nie było w bmw takiej przepaści między 3er a 5er, 5er jest jak krótsza 7er, niczym nie ustępuje, a sensowne nowe 520d można mieć teraz za 200tys.zł. Tyle samo pewnie wydasz na 3GT 320d.

Skoro szukasz auta rodzinnego na dłużej to doradziłbym ci f10, zwłaszcza, że teraz możesz dostać korzystne rabaty, a samochód w dobrym kolorze i na feldze wygląda nadal świetnie.

Odpowiadając na pytania:

1. Mam zawieszenie M i 19", jest ok, prowadzi się idealnie, trochę twardo jest na dziurawych ulicach osiedlowych, reszta dróg - rewelacja.

2.Dla mnie zawieszenie regulowane/adaptacyjne ma za małą różnicę między trybami, żeby warto było je brać. Miałem w f10 - sportowe na pewno nie było, miało minimalne różnice powyżej 150km/h. Jeśli chcesz mieć samochód na dłużej to pamiętaj, że wymiana amortyzatorów w takim zawieszeniu to 12-14 tys.zł. i nie ma zamienników.

3.Do f10 sedan spokojnie pakowaliśmy wózek z dużymi kołami, 2 duże walizki na tydzień i kilka mniejszych torebek. Do f30 nie wiem. Do f33 wózek nie wchodzi ;)

Edytowane przez monogramus

Piatka F10 ma jednak spore gabaryty. Jest prawie 30 cm. dluzsza od 4er GC i zmieszczenie jej na standardowym miejscu w garazu podziemnym moze sie okazac problematycznym.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• 3 tygodnie później...

Uff... samochód zamówiony. Ostateczna decyzja: F31. Przerabiałem temat F30, później F36, później F10. Stwierdziłem po dłuższych przemyśleniach, że mogę żałować F30 kiedy np. trzeba będzie wziąć wózek, łóżeczko i wanienkę. Przeciw F36 przesądziły mniejsze rabaty niż na 3kę i to, że pod sufit w razie czego też nie załaduje (szkoda, wizualnie piękne auto). F10 - to auto, które zdecydowanie chciałbym mieć. Super przestronne w środku, cudo. Jednak nowej już zamówić nie można, więc tylko stock/demo - czyli głównie 520d. Kierując się zdrowym rozsądkiem wybrałem F31 330i - M-Pakiet myślę, że zrobi robotę i będę zadowolony, czas pokaże.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i wymianę doświadczeń. Za parę miesięcy pewnie wrócę i opisze swoje przemyślenia odnośnie F31 i jazdy z dzieckiem.

Gratuluję wyboru. Miałem podobne dylematy i ten sam wniosek/wybór :) , myślę że będziesz zadowolony.
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

Klasykiem ... Będziesz Pan Zadowolony ... myślę...

Touring pod kątem pakowania się na wyjazd z dzieckiem idealny. Mnie cholernia brakuje otwieranej szyby w aktualnym kombi. A 330i ... hmm... więcej nie trzeba raczej.

A czemu F10 nie można już zamówić? Już na nowy model czekają? Kiedy wchodzi, bo jakoś mi data umknęła.

Dzięki :) Galeria będzie na 100%.

Touringiem miałem okazję jeździć w E46 i chociaż w porównaniu do F31 to było maleństwo, nie mówiąc o F11, to mimo wszystko pozwalało na upchnięcie wielu rzeczy. Dlatego wydaje mi się, że z F31 będę zadowolony.

Zamówienia na F10 są zakończone, teraz schodzą już tylko samochody stockowe i dema. Na jesień ma być prezentacja nowej G30, ale nie znam dokładnego terminu wejścia do oferty.

• 6 miesięcy temu...

Synek przyszedł na świat, F31 odebrane więc tak jak obiecałem, zamieszczam krótki opis tego jak autko sprawuje się przy jeździe z dzieckiem - może komuś się przyda.

Mam zamontowaną bazę Maxi Cosi 2wayfix pod fotelik Cabriofix z myślą o późniejszym włożeniu fotelika 2waypearl z opcją przewozu tyłem do kierunku jazdy. Mam jakieś 198cm wzrostu i baza z fotelikiem po montażu dochodziła aż do mojego fotela, musiałem go minimalnie podsunąć, żeby nie ocierał. Wcześniej fotel miałem ustawiony dość pionowo, żeby czuć autko w plecach i wcale nie maksymalnie odsunięty. Nie ma tragedii... chociaż mogłoby być lepiej.

http://i68.tinypic.com/10zolzp.jpg

Na plus bagażnik i niski próg załadunkowy - teraz przydatne przy przekładaniu dziecka z wózka do fotelika, w lecie myślę, że sprawdzi się jako miejsce do przewijania.

http://i68.tinypic.com/wteoo4.jpg

Kupiliśmy spacerówkę Britax B-Motion 4 Plus z dodatkową gondolą. Fajnie się składa jednym pociągnięciem i nie zajmuje dużo miejsca po złożeniu. Demontując koła i wsadzając je do schowka pod podłogą można zaoszczędzić jeszcze więcej miejsca. Stelaż i gondola mieszczą się w bagażniku jak na zdjęciu, więc całkiem nieźle, biorąc pod uwagę, że w gondolę też można coś schować. Cieszę się, że ostatecznie zrezygnowałem z sedana.

http://i63.tinypic.com/2e1zzvb.jpg

I jeszcze odnośnie zawieszenia M i kół 19" jakby ktoś się wahał: mały uwielbia jeździć i jak się go buja, więc im bardziej buja tym lepiej. Dla mnie oczywiście komfort bardzo dobry, dziecko też nie narzeka. Zasypia w samochodzie momentalnie.

Żona chwali sobie też roletki przeciwsłoneczne, chociaż słońca niewiele ostatnio to i tak zasłania żeby nie raziło światło.

Gdybym teraz konfigurował autko, zastanawiałbym się mocno nad dostępem komfortowym, bo czasami brakuje trzeciej ręki ;)

Pozdrawiam :)