Skocz do zawartości

Aspekty użytkowania F3X w kontekście jazdy z dzieckiem

houdini01

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy f30 oraz f34.

Rozważam zakup któregoś z tych modeli, ale zastanawiam się jak jest z pakownością f30. O ile f34 jest duży i nie mam wątpliwości, ze się w nim zmieszczę z rodziną o tyle f30 pozostawia kilka wątpliwości (np. bagażnik).

Patrząc z perspektywy rodziny z jednym małym dzieckiem (wózek etc) czy f30 będzie wystarczająco dużym/pojemnym samochodem? Od razu zaznaczę że touring nie rozważam bo, żadne kombi poza rs6 i allroad a6 mi się nie podobają :)

Pierwotnie nastawiony byłem na f34, ale f30 to znacznie tańsza opcja (patrzę na modele używane), a wyglądem imho nie gorsza.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

F34 to liftback - a to bardzo zwieksza praktycznosc auta. Ja mam F30 i jakos nie mialem nigdy problemow ze spakowaniem sie (2 dorosle osoby, brak dzieci), ale z wozkiem mogloby byc juz gorzej. Poza tym F34 to zupelnie inna liga we wnetrzu - szczegolnie od slupkow B.

Ja w e91 nie mogłem się zapakować w dwie osoby + dziecko...

A w sedana to nawet sobie nie wyobrażam jak można się wbić, zwłaszcza kiedy ma się wózek (gondolka to nawet nie wejdzie do bagaznika chyba).

Ogólnie byłem zawiedziony wielkością E91 przy modelu rodziny 2+1.

Teraz mam F34 i mam 2+2, gdzie nadal wożę wózek z gondolą. Wywoziłem ostatnio rodzinkę na 3 tygodnie do teściów i wszystko udało mi się spakować do bagażnika (włącznie z wózkiem, zabawkami, itd). Ten samochód niszczy E91 pod względem pojemności, to samo dzieje się z F30.

Zastanów się do czego szukasz samochodu, bo F30 to w sumie inny sprzęt niż F34 i to ogólnie dwa różne pojazdy są. F34 to bardziej rodzina, komfort i wielkość, F30 to większy fun, sprytniejszy samochód i bardziej "sportowy".

Generalnie szukam auta na 3-4 lata, z perspektywą rodziny 2+1 w najbliższych latach. F 30 rozważam/łem(?) ze względu na niższą cenę, ale fakt faktem jest to zupełnie inny samochód niż F34. Nie chciałbym kupić auta, a za 2 lata musieć zmieniać, bo nie jestem w stanie się zapakować, a z tego co piszecie to istnieje spore ryzyko, że tak będzie w przypadku F30.

pomijajac nawet pojemnosc bagaznika (i tak na korzyst F34) to otwor zaladunkowy tez jest wazny - w F30 nie jest on zbyt duzy. osobiscie nie moge narzekac, ale pamietam jak raz w 4 osoby wracalismy z lotniska z 2 bagazami rejestrowalnymi i jedna mala walizka podreczna - niestety nie zmiescilo sie to wszystko do bagaznika w F30 :mad2: Polka robi swoje. Gdyby to bylo kombi/liftback to polka by sie nie domknela i problem rozwiazany. W F30 - jeden bagaz jechal na siedzeniu - i problem rozwiazany :)

Sedany z zalozenia nie sa zbyt praktyczne.

Mielismy podobna sytuacje (rodzina z malym dzieckiem), ale po kupnie malego wozka turystycznego udalo nam sie jakos spakowac do E91. W GT jest o wiele lepiej, F34 ma pojemny bagaznik i naprawde sporo miejsca na tylnej kanapie, wiecej niz w piatce. Jezdzac po miescie odczuwalna jest jednak wieksza masa auta i mniejsza zwrotnosc. Na autostradzie, przy duzych predkosciach GT oferuje, ze wzgledu na duzy roztaw osi, spory komfort.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

pomijajac nawet pojemnosc bagaznika (i tak na korzyst F34) to otwor zaladunkowy tez jest wazny - w F30 nie jest on zbyt duzy. osobiscie nie moge narzekac, ale pamietam jak raz w 4 osoby wracalismy z lotniska z 2 bagazami rejestrowalnymi i jedna mala walizka podreczna - niestety nie zmiescilo sie to wszystko do bagaznika w F30 :mad2: Polka robi swoje. Gdyby to bylo kombi/liftback to polka by sie nie domknela i problem rozwiazany. W F30 - jeden bagaz jechal na siedzeniu - i problem rozwiazany :)

Sedany z zalozenia nie sa zbyt praktyczne.

obawialem sie tego w F30, ale chyba mieliscie jakies "wieksze torby". Mi udalo sie wrzucic do bagaznika 2 duze torby podrozne i 2 kabinowki ("twarde" torby jak te tutaj http://portfelowo.pl/6139-large/zestaw-3-walizek-puccini-abs01-w-kolorze-niebieskim-nowo.jpg z kompletu ta najwieksza i najmniejsza - mysle, ze one maja standardowe/typowe rozmiary, porownywalne do wszystkich innych) i jeszcze bylo troche miejsca na mniejsze rzeczy :) Aczkolwiek sposob ulozenia toreb nienaturalny :D

Co nie zmienia faktu, ze F34 ma duzo wieksza powierzchnie bagaznika, takze wybor zalezy od wlasnych potrzeb.

F34 naprawdę jak mało który samochód może zaskoczyć ilością miejsca.

Właśnie wróciłem z tygodniowego wyjazdu na deskę z Austri.

Ja swoją F34, kumpel X5 F15.

Bagażnik dachowy w X5 założyliśmy, ale ilość miejsca w bagażniku F34 (po zdjęciu półek) naprawdę niewiele odstaje od tej w X5 F15. W X5 troszkę wyżej w górę można upakować, za to długość (powierzchnia) podłogi jest tu i tu praktycznie taka sama. GT może naprawdę nie raz zaskoczyć. 4 osoby na pokładzie, bagażnik zapakowany i całkiem komfortowo podróż minęła :D

I to prawda, samochód ze względy na gabaryty płynie po autostradzie (nie czuć prędkości a samochód zachowuje się bardzo stabilnie). Przeszkadza może jedynie trochę większy hałas niż w e91. Nie jest to jakoś mocno uciążliwe, ale jednak jest.

Tak czy siak jak samochód dla rodziny to jest zdecydowanie lepszy wybór niż F31 a co dopiero F30...

houdini bierz F34, na pewno miejsca Ci nie zabraknie. Z tyłu miejsca jest mnóstwo, duużo więcej niż w F30/31, a bagażnik jest również bardzo pojemny. Myślę, że dla rodziny 2+1, a nawet 2+2 to idealny wybór. Pozostaje jeszcze kwestia wyglądu, mi F34 od razu się spodobało i nie chciałem żadnego innego, ale to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje :)

A jak z halasem f30 a f34? Ktos moze ma porownanie? Generalnie f30 zbiera opinie slabo wyciszonego - czy w f34 jest lepiej/gorzej? ktos ma jakies spostrzezenia?

zastanaiwam sie na ile szyby bez ramek maja znaczenie

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

F34 ma szyby bezramkowe przez co auto jest znacznie glosniejsze, szczegolnie przy predkosciach ponad 160 km/h. Nie jest to jednak halas uciazliwy, jest jednak znacznie glosniej niz w E91. To jak ocenia sie komfort jazdy w F34 zalezy jednak glownie od indywidualnych upodoban. Jedyna mozliwosc aby wyrobic sobie na ten temat opinie to jazda probna i w miare mozliwosci test na autostradzie przy duzych predkosciach.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

Hmmm Wy tutaj zastanawiacie się czy BMW F30 będzie dobre dla rodziny, a ja rozważam jako kolejne auto BMW F36 - właśnie pod kątem rodziny :) Bo na potrzeby moje i narzeczonej F30 w zupełności wystarcza, ale za 2-3 lata (akurat jak będę kończył leasing) pewnie się pojawi dziecko, więc F36 byłoby optymalne. A wózek kupi się taki by się zmieścił, bo to wózek ma pasować do auta, a nie auto do wózka :)

M.

Ledakar, też tak mówiłem przed pierwszym dzieckiem ;)

Życie weryfikuje Twoje upodobania, musisz pójść czasami na pewno kompromisy. Sytuacja wygląda jedynie inaczej, kiedy tym samochodem nigdy dalej z rodziną nie pojedziesz, to wtedy faktycznie, F36 da radę ;)

Z malym dzieckiem nawet takie aspekty jak nisko opadajaca linia dachu i zwiazane z tym utrudnione zapakowanie dziecka z fotelikien lub na siedzienie na tylniej kanapie zaczyna miec znaczenie. Mamy siedzienie z Isofixem przez co jest ono dosyc wysokie. Zapakowanie tam dziecka wazacego ponad 10 kg, tak aby uniknac uderzenia glowa w waskim garazu to czasami niezla gimnastyka.

Mam F30 i potwierdzam,jazda w 4 osoby to "Rumunia" ,w 90% jeżdże sam i auto jest super ale jak jechaliśmy na ferie 2 osoby dorosłe i dwójka dzieci w fotelikach 4 i 6 lat,do tego dwie walizki,misie i zabawki wszystko ledwo ledwo weszło do bagażnika, dodatkowo 6 letni syn siedzący za mną kierowcą mającym 184cm wzrostu musi trzymać nogi bokiem bo napiera na fotel ,ratowałem się przysuwając fotel o 4 cm do przodu i tak jechałem odcinek Kraków - Zakopane jak na krześle.Nie polecam tego auta dla dużej rodziny,w F34 jest 80cm przestrzeni na nogi z tyłu przy wzroście kierowcy 180cm,to więcej niż w BMW 5 a nawet gigantycznej SKodzie Superb i to jest najlepszy wybór na auto rodzinne.Mi się bardzo podoba ten model ale jak kupowałem swoją róznica była ponad 30 tyś.zł, teraz jest promocja i na F34 jest -10tys.zł ,polecam 320i 184km i box Hartge póki gwarancja a po gwrancji chip na 280km,nie ma sensu dopłacac do 328i takiej ilości pieniędzy bo ten 184km jeżdzi praktycznie tak samo z boxem a 17 tys.zł różnicy w cenie można przeznaczyć na inne gadżety.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Hmmm Wy tutaj zastanawiacie się czy BMW F30 będzie dobre dla rodziny, a ja rozważam jako kolejne auto BMW F36 - właśnie pod kątem rodziny :) Bo na potrzeby moje i narzeczonej F30 w zupełności wystarcza, ale za 2-3 lata (akurat jak będę kończył leasing) pewnie się pojawi dziecko, więc F36 byłoby optymalne. A wózek kupi się taki by się zmieścił, bo to wózek ma pasować do auta, a nie auto do wózka :)

M.

Z dużą gondolą jeździsz 6-8 miesięcy (przez które i tak mało jeździsz na dłuższe wypady) a potem zazwyczaj z małą spacerówką. Natomiast potem wkładasz przez kilka lat dziecko z tyłu do fotelika. Polecam zrobienie testu jak to wygląda z nisko opadającym dachem w F36. U mnie właśnie z tego powodu F36 i Audi A5 odpadły z gry mimo że wizualnie są dla mnie najładniejsze z całej gamy tej wielkości samochodów. U mnie wybór padł na F30 + box parę razy do roku na dalsze wypady. Praktyczniejszy byłby F34 więc jak się podoba to dobry wybór, dla mnie stylistycznie jednak jest nie do przejścia.

Dzięki za odpowiedzi, liczyłem właśnie na komentarze doświadczonych użytkowników.

Od początku skłaniam sie do f34 (gdzies po głowie pałęta się jeszcze xc60, chyba przez wzgląd po poprzednim samochodzie) ze względu na rozmiar (sam mam ponad 190cm), a f30 przyszło mi do głowy ze względu na niższą cenę. Wiem, że są osoby/rodziny które zapakują się na 2 tygodniowy wyjazd we czwórkę do f30, ale ja obawiam, że moja rodzina do takich nie należy :/

Mnie osobiście stylistyka f34 odpowiada, chociażby dlatego, że niewiele jest takich samochodów na ulicy i jego wygląd jest dosyć unikalny (nie w takim samym znaczeniu jak unikalność fiata multipli oczywiście). Rajdowcem też nie jestem, wiec z właściwości jezdnych f34 też jestem zadowolony.

XC60 było moim typem (odbyłem jakieś jazdy testowe nawet) przed zakupem i niestety, ale to jest mały samochód. Zdecydowanie mniejszy niż może się wydawać. Jeśli już chcesz coś, co Cię zadowoli to nowe XC90 (aczkolwiek sporo droższe). F34 jest idealnym kompromisem, sporo większe od XC60, prowadzi się lepiej i pali o wiele mniej. Takie 328i pali mniej niż ten ich 2,5Diesel, to jest w ogóle zaskakujące.

Z tym miejscem w xc60 to faktycznie prawda, choć w porównaniu do f30 wypada już lepiej.

Myślałem tylko i wyłącznie o silniku 2.0 (181km) z nowa 8-biegową skrzynią biegów, pozytywnie mnie zaskoczyła.

Myślę, że padnie na f34 (używane), jako, że kupuje w czerwcu to może ceny jeszcze trochę spadną do tego czasu...

Dzisiaj jedziłem F34 z poczciwym klekoczącym dieslem n47 184km i udało mi się wypróbować tego demo cara na kawałku autostrady,moje odczucia dotyczące hałasu to przy 140km.h szum jest taki sam jak w mojej F30 czyli nie jest cicho ale tragedii nie ma,napewno pomogłoby wyciszenie drzwi matami bitumicznymi,ale już komfort to przepaść .F34 jest wygodniejsze,ogrom miejsca z tyłu dla pasażerów robi wrażenie.

To auto to świetny wybór dla rodziny,niestety nie ma informacji kiedy będzie w w F34 nowy diesel 190km,narazie z serii 3 i 4 jest tylko dostępny w F32.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

M.

Święte słowa tym trzeba się kierować

Generalnie szukam auta na 3-4 lata, z perspektywą rodziny 2+1 w najbliższych latach. F 30 rozważam/łem(?) ze względu na niższą cenę, ale fakt faktem jest to zupełnie inny samochód niż F34. Nie chciałbym kupić auta, a za 2 lata musieć zmieniać, bo nie jestem w stanie się zapakować, a z tego co piszecie to istnieje spore ryzyko, że tak będzie w przypadku F30.

To wyłącznie kwestia psychiki, a nie samochodu. Głównie psychiki kobiecej rzecz jasna. Też przez moment myślałem o większym aucie, ale żonie pasuje e90 wiec zamienilem jedno w90 na drugie. Absolutnie nie ma problemu żeby się spakować na wyjazd mimo że nie mam rodziny 2+1 lecz sporo większa. Jako rezerwowa mozliwosc mam drugie auto lub mozliwosc wypożyczenia aktualnej piątki kombi, ale jak dotąd nie było potrzeby do normalnych rodzinnych wyjazdów. Po prostu nie zabieramy że sobą połowy domu.

Kiedyś ludzie jeździli rodzinnie na wakacje maluchem przy ktorym f30 to gigantyczne auto. Wózek można kupić taki by pasował do auto a nie by auto pasowało do wózka. Kwestia wyłącznie podejścia. Mam znajomych dla których dla rodziny 2+1 s-max jest za maly i takich którzy są bardzo zadowoleni z matiza a maja trójkę dzieci (bez wózków ), a przesiedli się z multipli. Kupili matiza tymczasowo a jeżdżą nim od 4 lat. Ostatnio kupili drugiego.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• 3 tygodnie później...