Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te siłowniki mają taką samą siłę jak te, które były w oryginale - zdaje się 520N. Po prostu są nowe więc i gaz w środku robi robotę. W uzywkach to normalne, że pod koniec zwalniają bo i gazu jest pewnie już mniej/ nie rozpreza on siłowników tak sprawnie jak nowe. Moje były na tyle słabe, że jak klapa była idealnie pionowo to nie miały siły aby ją odepchnac jeszcze te kilkanaście cm w stronę szyby - nie jeden raz przywalilem łbem o rygiel i miałem już tego dość więc kupiłem mowe siłowniki. Swoją drogą - jak wymontowalem siłowniki i zamykałem klapę to dopiero zobaczyłem jakie to ustrojstwo jest cholernie ciężkie :shock: .

Pzdr.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co do oryginalnych siłowników to one mają główki metalowe ale zaciskane fabrycznie bo siłownik nie jest gwintowany tylko ma przetloczenia, na których zagniecione są kulki.

Powiedz mi jak zdjąć te główki metalowe? Bez pomocy imadła uda się to zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chcesz zdjąć główki z siłowników oryginalnych to niestety nie ma metody aby to zrobić bez ich uszkodzenia. Ja oszlifowywałem główkę do momentu aż zejdzie to z siłownika bo chciałem sprawdzić czy są nakręcane czy nabijane/zaciskane na siłownikach oryginalnych.

Jeśli mowa o siłownikach zamiennikach to nie ma problemu - rdzeń siłownika przez szmatę łapiesz imadłem i odkręcasz gniazdo kulowe jakimiś kombinerkami.

Pzdr.

Opublikowano
kurde.... nie chce kupować nowych bo będzie mi odbijało klapa tak jak na filmikach.. w wolnej chwili postaram sie zrobić coś z tymi oryginalnymi, może wpadnę na jakiś genialny pomysł:).

daj znać jak wpadniesz, skorzystam :P

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Można próbować nagwintować te końcówki oryginalnych siłowników i nakręcić na nie nowe główki. Pytanie tylko, czy te wyżłobienia są na tyle jeszcze duże średnicą aby zrobić z tego gwint fi 6 (zdaje się, że gniazd kulowych mniejszych niż na na gwint 6 nie ma).

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzę że temat troche padł, ale mam sprawdzony patent.

-siłowniki od Alfy 156 sportwagon

-metalowe gniazda kulowe x 4

-sprężyny do tłoczników x 2 specyfikacja poniżej:

Product Attributes

>> Weight per Unit (g):

>> 46

>> Rigidity (kg/mm):

>> 3.10

>> Length (mm):

>> 64

>> Rod Dia - ID (mm):

>> 10.0

>> Hole Dia - OD (mm):

>> 20

-odbojniki z wyrzutnikiem E36 coupe.

Koszt całości to około 150 zł.

Montaż banalnie prosty, na siłowniki wkładamy sprężynę, przykręcamy kulowym gniazdem metalowym ale nie do końca... musimy to gniazdo o które opiera się sprężyna wkrecić o jednego centa płyciej. Wymieniamy zwykłe odboje na wyrzutnik i cieszymy się automatem.

Minusem jest to że naprawdę ciężko sie zamyka. Ja zdemontowałem bo kobieta jeździ sedanem i narzekała, mnie nie przeszkadzało.

Mogę sprzedać sprężynki bo mi zostały, siłowników nie oddam bo akurat pasują a moje były już słabe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie Ameryki nie odkryłeś...

1. Sprężyny z Impex-Ready - 35 pln (2szt. + wysyłka)

2. Siłowniki FA Krosno do BMW e39 - 55 pln (2 szt. + wysyłka)

3. Odbojniki e36 z wyrzutnikami - zbędne

SUMA: 90 pln

Opublikowano
Zbędne dopóki korzystasz codziennie z kufra, 3 dni nie otworzysz klapy pożniej dumny klikasz magiczny guziczek na pilocie a klapa niereaguje i musisz jej pomóc... sprawdzone :) odboje kosztuja około 50 zł.
Opublikowano

To w takim razie ja mam jakieś dziwne te sprężynki. Ostatnio auto stało przez 5 dni nieruszane na parkingu. Po ów 5 dniach pierwsze co to pilotem otworzyłem klapę aby sprawdzić jak to wygląda po takim czasie. Klapa podniosła się bez najmniejszego zająknięcia.

Pzdr.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W oryginalnych silownikach nie odkrecisz kulek bo są maszynowo zagniatane na silowniku. Tylko zamienniki mają gniazda kulowe odkręcane.