Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zacznę od początku. Wczoraj dolałem oleju do silnika bo było mało. Samochód mam nie długo, więc zobaczyłem na kartce, że wlany był Catrol 5W60, niestety nigdzie takiego nie znalazłem to dolałem litr Catrol Edge 5W30.

Dziś pokazała mi się kontrolka silnika (na żółto). Po podłączeniu do komputera wyskoczyły następujące błędy:

A0B5

A0B2

A119

A118

A114

A0C1

A117

Nie mam pojęcia o co może chodzić. Błędy chyba nie do końca związane są z silnikiem. Mechanika stwierdził, że może to być spowodowane, że dolałem za dużo oleju. Komputer pokazuje, że jest lekko ponad połowę. Dodam, że padł tez akumulator i błędy mogły zostać po nim.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

114 przepustnica Finał

• 117 Wiarygodność-Pedal Czujnik położenia 1/2

• 118 Wiarygodność-TPS 1/2 lub wiarygodności TPS1/Airflow (MS43)

• 119 przepustnica Sensor-błąd mechaniczny lub wiarygodności TPS2/Airflow (MS43)

Opublikowano
Po usunięciu błędów i przejechaniu ok. 200km drugi raz podłączyłem samochód pod komputer i wyskoczył błąd z Sondą Lambda.
Opublikowano
Skasuj jeszcze raz te błędy, a jeśli jeszcze raz się pokarze sonda lambda to ja wymień :cool2: A cos niepokojącego odczuwasz w pracy silnika?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skasuj jeszcze raz te błędy, a jeśli jeszcze raz się pokarze sonda lambda to ja wymień

Zanim to zrobisz to wykonaj jej pomiar i zobacz jaki ma kolor to duzo wyjasni