Skocz do zawartości

[325] Pompa paliwa sama pracowała na postoju bez zapłonu

doominiqs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy

O 3 rano obudził mnie mój samochód: BMW e36 325i vanos M50TUB25 - sama benzyna

Wydawał piski, "cykania" i waliło wszędzie benzyną. Myślałem, że jakaś kuna przegryzła jakiś kabel.

Rano oceniając straty:

-Piszczał przekaźnik od pompy paliwa.

-Akumulator rozładowany.

-W baku pusto (było ok. 17litrów).

-Filtr powietrza zalany benzyną

-Silnik zalany benzyną - na mierniku od oleju jest 2x ponad stan.

-W rurach wydechowych - benzyna.

Czekając na hol i miejsce u mechanika zadam pytanie o starty: Jak poważne to może być?

P.S. Dodam, że silnik nie brał oleju ani grama (5W40), nie kopcił, nie brał płynu chłodniczego, oleju nie przybywało.. gdy jeździłem.

ciekawy przypadek

jezeli przyjąć,że nie odpuścił przekażnik od pompy paliwa to benzyna powinna krążyć przewodem powrotnym do baku

ale jak piszesz dostała się do oleju i filtra powietrza czyli wtryskiwacze mogły być otwarte albo rurką podciśnienia od zaworu ciśnienia paliwa poszła do kolektora ssącego

olei i filtr oleju ,powietrza do wymiany trzeba wylać paliwo z katalizatora i rur wydechu

no i sprawdzić elektrykę dlaczego do tego doszło

Moje bmw psuje się nawet jak stoi i nic nie robi.. :duh:

Czyli trzeba będzie wycinać katalizatory i potem spawać? paliwo nie odparuje?

Zastanawiam się teraz jak wyczyścić silnik w środku z tego paliwa.. ? Wlać jakiś tani olej syntetyczny pojeździć trochę, wylać i zalać już właściwy?

• Zasłużeni forumowicze
Jak nie chcesz demontować wydechu to przynajmniej przewierć otwór wiertłem 1mm i niech wszystko zleci żeby po odpaleniu jaj nie było.Problem jak sądzę tkwi w sterowniku silnika.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Dziś wypuściłem olej z silnika. Myślisz, że warto ściągnąć kable ze świec i pokręcić parę razy silnikiem żeby wywalić wszystko ze środka?

Nawet o tym nie myśl, mój kolega dobre parę lat temu tak zrobił i silnik był do wymiany, pocharatal panewki, bardziej opłacał się zakup używanego silnika niż remont.