Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od 5 dni pojawiaja sie problemy z biegiem wstecznym. Skrzynia jest manualna. Tylko ja jezdze tym samochodem wiec nie wchodzi w gre jakis fakt z uzytkowania o ktorym nie wiem. Odziwo wszystkie biegi od 1-6 dzialaja bez oporow i be problemow. Sprawa wyglada tak,ze gdy po jezdzie do przodu,zatrzymam sie i chce wrzucic wsteczny, wciskajac sprzeglo-to jest z tym problem.Musze puscic srzeglo i wcisnac jeszcze raz,wtedy czasami bieg wchodzi bez problemu,a czasami (tak jest czesciej) wsteczny wskakuje,ale ze zgrzytnieciem. Sprzeglo wedlug mnie,nie jest zuzyte,bo nie ma zadnego szarpania przy puszczaniu sprzegla podczas jazdy do przodu. Czy myslicie ze moze to byc ten silownik ktory jest na zewnatrz skrzyni?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem kiedyś podobny problem w E60, że musiałem pod pompować sprzęgło żeby biegi weszły i popsuta była pompka sprzęgła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy objawialo sie to jakims wyciekiem? Tylko ze wstecznym byl problem? Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

Wycieku nie było a problem był z wbiciem wstecznego jak i biegów do przodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieje ze to jest to,bo sprzeglo zachowuje sie normalnie i nie ma szarpania nabinnych biegach

Też nie byłem pewny czy u mnie ta pompka jest winna i dlatego nie kupowałem nowej tylko używkę za 120 zł, ale diagnoza okazała się trafna i było po problemie.

Opublikowano
Tak,ale czy miales problem tylko z 1 biegiem (np. wstecznym,jak ja), czy byl problem z wszystkimi biegami?Czy mialesc jakis ubytek plynu hamulcowego? U mni jest max.Plam pod autem i na wewn.czesci oslony tez nie ma
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak,ale czy miales problem tylko z 1 biegiem (np. wstecznym,jak ja), czy byl problem z wszystkimi biegami?Czy mialesc jakis ubytek plynu hamulcowego? U mni jest max.Plam pod autem i na wewn.czesci oslony tez nie ma

Tak jak napisałem wyżej, choć dokładnie które to biegi były nie pamiętam bo to było 4 lata temu, na pewno żadnego wycieku nie było.