Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Od 1,5 roku jestem posiadaczem 116i 1.6. E87 LCI z 2008 r., aktualny przebieg 130k, chociaż szczerze to w to nie wierzę.

Kilka dni temu przydarzyła mi się niezwykle przykra historia.

Około 2 tygodni temu zmieniałem olej w 116i (wymiana po 10k, jak zawsze w moich autach). Poprzednio był lany 5W30 Castrol Edge Longlife, taki też został zalany i teraz... zgodnie z tym co sugeruje BMW.

Po wymianie oleju zrobiłem jakieś 150- 200 km. Jadąc po autostradzie przez 20-30 min, średnio ok. 160 km/h, wyskakuje mi żółta kontrolka silnika i auto zwalnia. Na szczęście akurat miałem zjazd z autostrady i po chwili, tuż za bramką byłem już na stanowisku awaryjnym. Wyłączyłem silnik, zgrubnie obejrzałem... Włączyłem jeszcze raz zaczęło nim telepać jak dieslem bez poduszek. Gałka zmiany biegów wyskakiwała z ręki. Szybko wyłączyłem silnik, laweta i do serwisu.

W serwisie z dnia na dzień coraz gorsze wieści... Na starcie ponowny start, znów telepanie ale dodatkowo masa białego dymu z wydechu... diagnoza, że olej wywala i że uszczelka do wymiany...

Po dwóch dniach okazało się, że jest nieco gorzej... Powypalane zawory, tłoki, uszkodzona tuleja w bloku... krótko mówiąc spora część elementów do remontu...

Po czym okazuję się, że takiego remontu na tym silniku, się raczej nie robi, ponieważ duża część elementów silnika jest z aluminium, a tego raczej się nie naprawia... Sprawa jeszcze w toku (szukanie zakładu, który by ewentualnie naprawił uszkodzone elementy- blok, cylindry, etc.) ale raczej będzie trzeba wymienić cały silnik.

I tu moja prośba o pomoc. Czy ktoś z Was miał podobne przygody z tym silnikiem?

Co może być przyczyną tak poważnej awarii?

Czy naprawdę tych silników się nie naprawia tylko trzeba je wymieniać w całości?

Jeżeli nie, to czy polecacie jakiś zakład który specjalizuję się w remontach tego typu silników w pomorskim?

Jeżeli nie jest to konieczne, nie chciałbym kupować silnika, bo koszty są stosunkowo duże w porównaniu do wartości auta, a i tak nie wiadomo co kupię i czy za chwilę nie będę miał powtórki z rozrywki.

Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zrob fotki uszkodzen na cylindrach i wypalen gniazd na zaworach

Troszke to wszystko jest dziwne i za duza kumulacja...

Zaswiecila Ci kontrolka silnika...- jakie bledy zostaly odczytane?

Rozumiem ze to jest benzyniak