Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lipcu jadę na wakacje do Włoch. Zamierzam zabrać 2 rowery, a więc muszę kupić bagażnik rowerowy. Posiadam w moim E91 chowany hak, także chyba bagażnik na hak jest najlepszym wyborem?

Biorąc pod uwagę, że trasa biegnie przez Polskę, Czechy, Austrię i Włochy muszę wziąć pod uwagę jakieś konkretne prawo w tych krajach odnośnie takiego bagażnika? Wiem, że w Polsce z jednej strony taki bagażnik nie może zasłaniać tablicy rejestracyjnej, a z drugiej zgodnie z prawem nie można jej przymocować na bagażniku... Ale myślę, że nikt się nie dowali jak będzie zamontowana na bagażniku.

Możecie polecić jakiś bagażnik na 2 rowery?

Podobno polecany jest Thule Xpress 970 http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-bagaznik-na-hak-thule-xpress-970-i6105403918.html - tutaj trzeba by dokupić światła + ramkę na tablicę

A może takie - cały komplet http://allegro.pl/bagaznik-uchwyt-rowerowy-na-hak-wieszak-tablica-i6053521171.html ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polska dojrzała już do dodatkowej tablicy do bagażnika.
Opublikowano

LOL, serio chcesz jechać 3000km z czymś takim i zawiesić 2 rowery po 10-15 kg.

Hmm szczerze odradzam.

Kupiłem drogi bagażnik bo wcześniej pożyczyłem od kolegi taki za €100 na dwa rowery i to była masakra a jechałem 200km.

Myślałem ze mi hak odleci razem z rowerami ;). Później mu bardzo dziękowałem ze mi go pożyczył bo prawdopodobnie tez kupił bym jakiś tani a potem pluł sobie w brodę.

Nie mowie ze się nie da z tym jechać ale ja osobiście 3000km to bym sobie odpuścił, z tym to nad jeziorko obok można skoczyć.

Jeżeli chcesz pojeździć rowerem na wakacjach to lepiej wypożycz na miejscu. To lepsza opcja od kupowania takiego wieszaka.

Opublikowano
Ja kupiłem takie tanie badziewie na hak, to potem przy 120kmh ciągnałem rowery po asfalcie. Oczywiście rower popsuty, wyjazd popsuty bo jak dalej jechać. Miałem szczęście, że to był niedzielny wypad w góry. Naprawdę - nie chciałbyś, żeby 1000km od domu coś takiego się popsuło. Odpuść te tanie syfy.
Opublikowano

O kurcze nie widziałem, że będzie z tym aż tak źle.

A co powiecie o używanych platformach? Np. Twinny Load. Ceny to 200-500zł

W coś takiego warto się pchać?

Opublikowano

Nie warto!! Pomyśl w ten sposób ze bagażnik na rowery kupuje się tylko raz.

Jeżeli masz zamiar użyć wieszaka tylko raz to odpuść bo szkoda kasy.

Wypożyczenie roweru na dzień to kosz €5-8 , zakładam ze nie będziesz jeździł codziennie.

Musisz sobie po prostu przekalkulować co Ci się bardziej opłaca.

Podobny jak Twinny Load właśnie miałem pożyczony od kolegi, recenzje masz powyżej.

Jedziesz kilka tys kilometrów, a już Sławomir Cie ostrzegł co się może stać.

Pomyśl jak w IT by Ci się rozkraczył!! Co byś zrobił z rowerami??

Decyzja należy do Ciebie ;) Powodzenia tak czy śmak i udanego urlopu :cool2:

Opublikowano

Właśnie będziemy jeździli codziennie i nie tylko na miejscu, stąd pomysł żeby wziąć ze sobą swoje rowery.

Po prostu mnie zszokowaliście! Jak w takim razie zabrać te rowery? Jakiś dużo lepszy bagażnik na hak czy coś na dach (tutaj mam opcje pożyczenia od znajomego, ale wolałem hak)

Opublikowano

No jak codziennie to kup lub wypożycz bagażnik.

Na dach tez są okej aczkolwiek nie miałem okazji wypróbować. Znajomi maja i nie narzekają wiec chyba są okej.

Ja z uporem maniaka polecam markowe rozwiązania np:

http://allegro.pl/thule-rideon-9502-bagaznik-uchwyt-hak-na-2-rowery-i6141034337.html#thumb/1

http://allegro.pl/thule-941-zamek-na-hak-2-rowery-thule-katowice-i6207189515.html

A najlepszy ten który podałem wyżej. Jest lepszy od Thule!

Myślisz ze dlaczego dobry kosztuje 1k wzwyż, a tanie barachło 500zł??? Mierna konstrukcja, beznadziejne materiały, rurki 12mm, a później wszystko fruwa i jedziesz z ręką na sercu czy nie rozpiep..y Ci haka ;)

• 1 rok później...
Opublikowano
Też mam taki problem. Ostatnio zmienialiśmy auto na X1 i nie mogę dopasować odpowiedniego bagażnika na 2 rowery pod to auto. Najlepsze dopasowanie znalazłem w www w modelu Thule VeloCompact 924. Pytanie, czy będzie to odpowiednie rozwiązanie do X1?
Opublikowano
Ja mam taki Thule na 3 rowery, dokładnie te same mocowania, fajny jest i się sprawdza. Po tych taniościach z Alledrogo to serio dobry jakościowo produkt.