Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzecie podejście do wyboru auta :)

Zwiększyłem trochę budżet, poszukałem, znalazłem i pojechałem dziś obejrzeć.

Ogłoszenie: https://aukcje.efl.com.pl/Auction/BMW-320D-GT-XDRIVE-2013r.-id41002

Auto wizualnie w bardzo dobrym stanie, jedynie przedni zderzak porysowany w dwóch miejscach (co mi w żadnym stopniu nie przeszkadza).

Opisany problem z zapoconą odmą nie występował, nie była zapocona, ale za to był mokry wąż wody.

- Na korku wody dość tłusty i lepki „miedziany osad” - w chłodziwie też to pływało. Zdjęcie:

http://i.imgur.com/EpF2gGI.jpg

- Szukaliśmy spalin w płynie chłodniczym (czy uszczelka pod głowicą jest przepalona) testem chemicznym - nie stwierdziliśmy awarii. Niestety test chemiczny nie pokaże przepalenia uszczelki pomiędzy kanałem wodnym a olejowym :cry:

- Stan oleju max lub nawet 1mm powyżej max

- Średnie spalanie z komputera 7.6l i średnia prędkość 35km więc raczej jazda miejska a auto ma dpf

- Opony z tyłu zużyte na maksa, przód bardzo mocno

- Skrzynia OK we wszystkich trybach

- Silnik suchy

- Silnikiem delikatnie trzepie (na filmiku jest stabilizacja obrazu, oczywiście trzęsie się w rytm klekotu) bardziej niż w poprzednio oglądanym E90 (starszym o dwa lata). Film:

https://sendvid.com/7va3n8uq

- Zastanawiająca wyrwa w wyciszeniu nad silnikiem wielkości pięści, nie mam pojęcia w jaki sposób mogła powstać, nie ma tam żadnych ostrych elementów o które można by zahaczyć. Zdjęcie:

http://i.imgur.com/B44jiRE.jpg

Najbardziej interesuje mnie Wasza opinia na temat tego osadu na korku wody, oraz ogólna ocena auta.

Czy ten osad wygląda na uszczelniacz chłodnicy? Jeżeli tak to dlaczego ktoś mógł tego dosypać/dolać jeżeli auto było serwisowane w ASO?

Opublikowano

Pytałeś dlaczego jest na zimowych oponach i co się stało z oryginalnymi felgami?

Swego czasu próbowałem kupić auto na tym portalu ale musisz wiedzieć że to jest aukcja i cena przeważnie idzie mocno do góry, choć i tak może być atrakcyjna.

Opublikowano
charlibrkck, nie pytałem, ale zostało zabrane poprzedniemu właścicielowi za nie spłacanie leasingu, więc może i zabrał dla siebie, kto go tam wie. Felgi może zmienił, bo takie się mu bardziej podobały? To tylko domysły, nie znam prawdziwych powodów ;) Co do samej aukcji to zanim zacznę licytować chciałbym poznać właśnie Wasze opnie o tym nalocie, bo trochę mam wątpliwości czy nie będzie trzeba naprawiać silnika. Zdarte opony + w miarę duża moc = było ostro ciśnięte w mieście a ten silnik jest chyba raczej delikatny...
Opublikowano
Jeśli chodzi o "trzepanie" silnikiem to w moim 320d jest raczej podobnie. Co do osadu u mnie jest czysto. Zainwestuj może w jego historię serwisową i będzie wiadomo czy było tam coś w nim grzebane. Co do felg to sportline wychodziły na 18 stkach, pewnie kupił drugi komplet na zimę i tak już zostawił, choć wg mnie wizualnie dużo gorzej się teraz prezentuje.
Opublikowano
charlibrkck, w książce serwisowej były tylko wymiany oleju przy +/-20k i +/-49k. Więcej wpisów brak :/
Opublikowano

deSade w papierowej czy w ASO? Bo w ASO może to wyglądać inaczej!

Zastanawiająca wyrwa w wyciszeniu nad silnikiem wielkości pięści, nie mam pojęcia w jaki sposób mogła powstać, nie ma tam żadnych ostrych elementów o które można by zahaczyć.
Kuna kolego :D tak mi to wygląda. Zwierzak przyszedł jakiegoś wieczora i próbował się zadomowić.
Opublikowano

Hyde, w papierowej. Jak załatwić sobie taką z ASO?

EDIT: Wysłałem maila z zapytaniem do ASO z Białegostoku

Opublikowano
Zapytaj u Dray'a z form o historię tego egzemplarza, nikt za darmo Ci nie wyśle z aso historii, tym bardziej że nie jesteś właścicielem tego auta.
Opublikowano

Myślisz, że ta dziura raczej powiązana jest z jakimiś naprawami? Ja bym się akurat tego naprawdę nie przyczepił, widziałem już takie wygryzione dziury w wygłuszeniu. Ciężko mi określić czy kształt dziury się zgadza :wink: , ale nie przywiązywałbym do tego aż takiej wagi. Aczkolwiek można się przyjrzeć lepiej czy silnik był rozbierany, a nuż masz rację i ta kuna dobrała się nie tylko do wygłuszenia.

Zapytaj u Dray'a z form o historię tego egzemplarza, nikt za darmo Ci nie wyśle z aso historii, tym bardziej że nie jesteś właścicielem tego auta.

E, no bez przesady, są jeszcze ludzie, którzy są w stanie zrobić coś bezpłatnie. Zadzwoń do ASO z którego są wpisy i powiedz, że chciałbyś, żeby Ci potwierdzili czy mają te 2 konkretne wpisy w bazie, czy ktoś nie podrabia ich wpisów. Jak dla mnie to jest w ich interesie.

Opublikowano

Niestety odpowiedź z ASO była do przewidzenia:

Witam,

Historię serwisową pojazdu udostępniamy w serwisie, właścicielowi pojazdu na

podstawie dowodu rejestracyjnego oraz dowodu osobistego.

Pozdrawiam

Zgłosiłem się z prośbą do DRAY'a, dziś powiniennem otrzymać od niego pełną historię serwisową. Myślicie, że w leasingowanym aucie ktoś cofałby przebieg :shock: ?

Opublikowano

W prawdziwym leasingu zdarzają się takie przypadki. Prawdziwy to taki gdzie faktycznie wypożyczasz auto i płacisz czynsz , którego wysokość jest uzależniona od przejechanych kilometrów.

W Polsce widziałem, że BMW przymierzała się do takie oferty. W Polsce klienci bardziej cenią sobie opcję wykupu auta i traktowania leasingu jak kredytu. Bardziej dbają o auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgłosiłem się z prośbą do DRAY'a, dziś powinienem otrzymać od niego pełną historię serwisową.

Nie zaszkodzi, ale...

Myślicie, że w leasingowanym aucie ktoś cofałby przebieg ?

Oczywiście, szczególnie w wersji leasingu bez wykupu z umową z ograniczonym przebiegiem - wtedy to już w ogóle jest niebezpiecznie z wskazaniami drogomierza.

Bo opłaty leasingowe istotnie wzrastają po przekroczeniach pewnego przebiegu..., resztę dopowiedz sobie sam.

Niestety nie dowiesz się nic o poprzedniej umowie leasingowej, lepiej weź kogoś, kto zna BMW F34 i porównaj sztukę do sztuki...

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
07.02.14 - 7856 km - poprawienie odpływu wody w komorze silnika

07.10.14 - 24 952 km - serwis olejowy, olej, filtr oleju, mikrofiltr, kontrola pojazdu

11.06.15 - 47 925 km - serwis olejowy, olej, filtr oleju, mikrofiltr, kontrola pojazdu, filtr powietrza, filtr paliwa

Ostatni szczyt z kluczyka - 63 632 km

Dane z systemu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kilka leasingów miałem w życiu (innych co prawda, bo w wykupem i bez limitów), ale wiem co w trawie piszczy, i jakie są opcje umów, i jak wzrastają opłaty w niektórych opcjach, przeczytaj mojego posta powyżej, nie chcę krzywdzić tej sztuki i Twojego pomysłu, ale..., przeczytaj i działaj...

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)