Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak z tematu można wywnioskować przyszedł czas na wymianę mojego lasera w CCC bo jest problem z czytaniem płyty DVD.

Zgodnie z tradycją, że przy swoim aucie za wszelką cenę staram się robić wszystko sam, choćby miało mi to zając dużo czasu, tak też postanowiłem.

Jednak szukam osoby która własnoręcznie wymieniała laser lub dobrze wie jak go wymienić.

Nie ma nigdzie poradnika na Polskim forum, na zagranicznych znalazłem jedynie w wymianę lasera w E46, nigdzie nie ma w CCC.

Oglądałem filmy jak jakiś rusek rozbiera te napędy ale konkretniej procesory, chipsety itp.

Podpowiecie mi może czy do lasera DVD jest się łątwo dostać czy trzeba wszystkie płytki itp rozebrać w drobny mak ?

Pozdrawiam i liczę na wasza pomoc !

Opublikowano

Ja wymieniłem kilka razy u siebie. Za pierwszym razem tylko czyściłem soczewkę. Potem zamówiłem u chińczyka głowice lasera i wymieniłem. Okazało się jednak że otrzymałem w przesyłce niewłaściwą i musiałem znowu wstawić swoją starą oryginalną. Co ciekawe, wypaliłem mapy na DVD +R i problemy z czytaniem map jak ręką odjął.

Generalnie nie ma wiekszego problemu z wymianą. Trzeba użyć lutownicy, zeby zdjąć pokrywę mechanizmu. Wszystko skręcane jest chyba srubami na torx 10

Opublikowano
Trzeba użyć lutownicy, zeby zdjąć pokrywę mechanizmu.

A co konkretniej bo nie bardzo rozumiem ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

BMW 5 Series E60/E61 CCC Navigation Professional SAT NAV How To Remove Procedure

E60 E90 Jak wyjąć CCC BMW professional do naprawy, How to remove BMW CCC UNIT for repair

BMW CCC DVD lens replacement

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Ostatni film może okazać się pomocny, nie wiedziałem pod jakimi hasłami szukać właśnie takiego DIY