Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj pojawiły mi się dziwne objawy.

przy prędkości 120km/h, na drodze ekspresowej, zmuszony zostałem do przyhamowania.

Mało nie wyrwało mi kierownicy z ręki. Telepanie dochodzące z obu kół.

Dziwne bo przy niższych prędkościach tzn od 0-110 km/h problem nie istnieje!

Pojechałem na diagnostykę, znalazłem luz w lewym tylnym(krótkim)wahaczu, który wymieniłem. Problem nadal istnieje.

Miałem już takie objawy. Wtedy zmieniłem tarcze hamulcowe i klocki.-problem ustal. Można powiedzieć, że tarcze mam nówki gdyż przejechane mają może 4000 km.

Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?

Czy to może być maglownica? Bo tylko ten element mam z przodu niewymieniony.

Panowie-pomocy.

Opublikowano

Wytłumacz mi zatem ...

Załóżmy, że jest luz na maglu. Dlaczego wibracje pojawiają sie TYLKO przy 120km/h?, a przy innych nie?

Opublikowano

Tak juz jest. Do tego sprawdź wahacze na podnośniku na odciazonych kołach

A wytłumaczyć nie potrafię. Sam miałem wibracje ale podczas jazdy od 120-140 więcej lub mniej jak jechałem nic się nie działo..

Opublikowano

Takie objawy dają też często pozrywane (obie lub jedna) tuleje metalowo gumowe w wahaczach przednich górnych "giętych". Są wymienne więc można wprasować nowe.

Pzdr.

Opublikowano

Sworznie to swoją drogą - jak jest tylko podejrzenie, że są zmęczone to cały wahacz do wymiany. Chociaż u mnie np stukało na małych nierównościach, jakby np metalową kulkę oblaną w gumie włożyć do puszki metalowej i tarabanić tym (na kostce brukowej była masakra). Wyciągnąłem wahacze przednie górne (tuleje gumowe ok - wprasowane były nowe Meyle HD jakieś 4 lata temu - sworznie w rękach nie wykazywały luzów, spękań gumy itp), wleciały nówki Lemfordera i nastała błoga cisza. Podejrzewam, że jednak te sworznie miały jakiś delikatny luz niewyczuwalny w rękach - zwłaszcza, że wahacze wyglądały na fabryczne a na liczniku już prawie 350 tys km. :wink:

Pzdr.

Opublikowano
U mnie to się dzieje ale to te nieszczęsne blachy co oslaniaja zwrotnice. Na, kostce przy pewnej prędkości wpada ta blacha w rezonans i jadę jak bym miał, rozklekotany samochód do granic możliwości :duh: