Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam problem z moim e39 523 z 1997 roku.

Mianowicie, zakupilem pojazd jakies 3 tygodnie temu... wszystko było ok do pierwszego przejechanego 1000 km. Stojąc na światłach poczułem lekkie trzepanie budą - pomyślałem o wypadajacych zaplonach i to był strzał w 10. Kupiłem dwie cewki, jedna założyłem na 6 gar (byl lekko brązowy nalot na sprzezynie fajki) tego samego dopatrzyłem się na 4 cylindrze, wiec zostało, to wymienione. Po odpaleniu i przejechaniu kilku kilometrów wszystko bylo ok, samochód pracował pięknie. Poprawiła sie dynamika itd. Bylem zadowolony. Nastepnego dnia w drodze do pracy co kilkaset metrów wypadal zapłon na jednym cylindrze do tego stopnia, ze w czasie jazdy szarpalo autem. W zapasie miałem jeszcze fajkę z dwóch cewek, więc wymieniłem ja na 4 cylindrze i powrót z pracy przebiegł spokojnie, na swiatlach nie szarpalo... wszystko było ok. Samochód przejechał tak około 300 km, po czym temat wypadajacych zaplonow powrócił. Nie sa to jakieś mocne wibracje, ale czuć w środku i z wydechu słychać przewe w pracy. Postanowiłem zmienić wszystkie cewki miejscami i eureka - auto znów pracowało dobrze. W tej chwili cewki musze zmieniac ze sobą miescami co kilka dni żeby samochód zachowywał sie poprawnie.

Proszę poradźcie coś, bo mam już dość co kilka dni dłubać pod maską.

Opublikowano

Fajki wymień wszystkie i świece. Uszkodzona cewka dobija świece i masz uszkodzone 2 elementy. Robisz roszade póki kolejnych świec i fajek nie niszczysz.

Kup nowe fajki świece i cewki dokup te co nie zmieniłeś

Opublikowano

Ok, dzięki.

Jakie cewki najlepiej kupic? Beru, czy może byc jakiś zamiennik?

Macie jakiś sprawdzony sklep w Trójmieście w którym mógłbym kupić za przyzwoitą cenę?