Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W związku z tym, że forum techniczne z4 prawie nie istnieje zdecydowałem się napisać tutaj. Jestem użytkownikiem tego auta ok. 2 miesięcy. Nigdy nie byłem użytkownikiem BMW i teraz ... :)

Zauważyłem, że spala mi olej. Przejechałem nic ok. 3k km i dolałem ok. 200 ml oleju. Auto ma przebieg ok. 34k km. Teoretycznie oryginalny, zweryfikowany przez ASO ;) oraz wynikający z historii auta. Poprzedni właściciel twierdzi, że nie dolewał, ale on bardzo mało nim jeździł ... Do tej pory posiadane przeze mnie auta, nie spalały oleju choć kiedyś miałem przyjemność pojeździć S60R w którym to w bagażniku, leżała 5l bańka i powiedziane było, że przy ostrej jeździe może brać nawet kilka setek oleju na 1000km. Czy to jest norma w tych silnikach??

Na początku przyszłego tygodnia jadę do Bavarii na tak zwany przegląd olejowy, tzn. wymiana oleju plus jakiś tam przegląd. Podczas rozmowy telefonicznej namawiają mnie na zmianę oleju z Mobil 5w 50 na long life, parametrów nie pamiętam. Czy jest sens?? Skoro auto jeździ do tej pory na takim to po co zmieniać?? Niby mówią, że zalecane ale jakoś mam wrażenie, że po prostu chcą abym więcej zapłacił.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Jedynie w kwestii informacyjnej ... może ktoś będzie miał podobne dylematy. Dziś po wizycie w ASO dowiedziałem się, że norma spalania oleju dla tego typu silników to 0,3l/1000km, trochę dużo no ale podobno to norma :)

Prośba do Admina aby przenieść temat do działu Z4.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem Ci tak : moje M52TU zjadlo moze 300 ml oleju na 8 tys. km jazdy .

Ale silniki M54 (tu masz M54B22) sa znane z tego ze po prostu "zjadaja" olej, niektorzy smieja sie nawet ze to dwusuwy :lol: . Moze nie tak ze zlopia go jak glupie , ale fakt faktem dolewac trzeba i to jest norma w tych silnikach.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takim zużyciem oleju bym się w ogole nie przejmował. A 5W/50 to bardzo dobry olej, na takim zrobiłem 300tys km skodą octavia i nie było żadnych problemów z silnikiem.
Opublikowano

Potwierdzam, zarowno z 530i jak i w Z4 3.0i trzeba co jakis czas dolewac. Oba auta z przebiegami nieduzo wiekszymi niz Twoj.

Dla pocieszenia powiem Ci ze 325d pali oleju jeszcze wiecej :P

Beste Maschine der Welt
  • 6 lat później...
Opublikowano
Pytanko jak w temacie, dodatkowo na jakich olejach jeździcie? Może jeszcze ktoś podrzuci ile oleju wchodzi do tylnego mostu i jaki tam zalać?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wchodzi 6,5 litra pod maxa na stalce. Ja zalałem Motula 5w40. Tak dla potomnych :8)