Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na etapie zainteresowania leasingiem 118i citybreak edition, dwie kwestie sa dla mnie nie do konca jasne i tutaj prosilbym o Wasza opinie:

1. Jeszcze niedawno tylko 116i bylo wykastrowane z cylindra a 118i mialo cztery, czy dalej tak jest bo na stronie nie znalzlem odpowiedzi? 136KM wskazuje na r4 ale wole sprawdzic

2. Rok temu leasing 118i z manualem kosztowal 950pln teraz z automatem wolaja ponad 1.1k pln, srednio mi sie usmiecha doplacac za slrzynie ZF bez trybu sport, czy moze da sie tez bazowa wersja pojezdzic ostrzej, tj. trzymac silnik blisko odciecia i doswiadczyc blyskawicznych redukcji?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

2). do 118i możesz zamówić tylko zwykły automat. Sportowy automat jest od 125i dopiero. Różnice w użytkowaniu między zwykłym a sportowym to przede wszystkim brak możliwości zamówienia łopatek przy kierownicy. Sportowa skrzynia podobno też szybciej zmienia biegi (o ileś tam milisekund, ale nie mierzyłem :) ). Poza tym zwykła tak samo jak sportowa posiada tryb Sport/Manual (przesunięcie w lewo), w którym to jak się ostro jedzie to są utrzymywane cały czas wysokie obroty. Po ostrym dohamowaniu masz najniższy możliwy bieg.

Co do błyskawicznych redukcji. Nie jest źle, ale to skrzynia klasyczna (hydrokinetyczna?), więc pewnie do poziomu "błyskawiczności" z topowych dwu-sprzegłowych trochę może brakować:P

Generalnie polecam ten automat, do codziennej spokojnej jazdy dużo płynniejszy niż DSG. A w sporcie jedyne czego brakuje to łopatek:)