Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zakodować składanie lusterek z pilota w e91 lci, jeśli ma to jakieś znaczenie to jest tam comfort acces. Na forum widziałem kilka instrukcji dotyczących e60 ale w tym przypadku w ncs nie ma podawanego tam modułu kgm. Najpierw do wyboru mam CAS FRM oraz NFRM. Wybieram FRM(?), później pojawia się kolejna długa lista, który moduł mam tam wybrać i jaki wpis zmienić ? Tak na przyszłość to skąd wiadomo którą opcję gdzie się zmienia ? Jest gdzieś jakaś rozpiska ? Z góry dzięki za pomoc. Pzdr.

Edit. Wydaje mi się, że powinienem umieścic temat w dziale "inpa, ncs, nfs...". Jeśli można to proszę o przeniesienie.

Opublikowano

Póżniej NFRM i odczytujesz go CODIERATEN_LESEN

Póżniej otwierasz plik FSW_PSW.trc, edytujesz parametr, który chcesz zmienić, jak wyżej kolega napisał i zapisujesz w FSW_PSW.man

następnie wybierasz SG_CODIEREN i EXECUTE JOB i już masz zakodowane.

Wazne, aby wybrać profile MAN.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
temsky740 i Mlodzik18 dzięki za pomoc, udało się zakodować. Początkowo próbowałem na profilach revtor i expertenmodus ale faktycznie na nich nie przyniosło to skutku, dopiero na expert man zadziałało. Nie wiem czy to ma znaczenie ale przed kodowaniem na profilu expert man zapomniałem wyczyścić pliki FSW_PSW po nieudanych próbach na innych profilach ale wszystko działa jak należy więc widocznie nie miało to większego wpływu. Tak w ogóle to czy w tym folderze WORK mają być też inne pliki poza pustymi fsw_psw.man i fsw_psw.trc ? U mnie są też jakieś inne i nie wiem czy mogę je usunąć czy są potrzebne.
Opublikowano
Nic nie usuwaj. MANa nie trzeba czyścić dopóki działasz z tym samym autem. Jeśli podłączyłbyś inny model to wywaliło by Ci błąd przy odczytywaniu modulu. Wszystko jest ok.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Din76 pewnie, że "trzeba poczytać" ale jak widzisz, nie pytałem jak kodować (bo właśnie dzięki tamtemu wątkowi wiedziałem) tylko, który moduł wybrać. Poza tym w tamtej instrukcji autor pominął pewien krok, który dla początkujących ma spore znaczenie a został wyjaśniony dopiero na 5 stronie. Mianowocie chodzi mi o wciśniecie F2 JOB i wybór SG_CODIEREN a dopiero później F3.

Również wskazówka Młodzika18 była bardzo pomocna bo w tamtym temacie nie ma słowa o wyborze profilu man w takim przypadku jak opisany w tym wątku. Pzdr ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I tu nie do końca prawda, NCS można kodować na różne sposoby, tamta instrukcja też jest dobra,

zmiana pracy jest potrzebna jak robisz wszystkie czynności bez ponownego uruchamiania NCS

Jak za jednym razem edytuje FA , w dwóch modułach komunikacyjnych ,

koduje wszystkie moduły do serii i to mogę pojedynczo po kolei każdy moduł osobno ,

jak również edytować pojedyncze moduły z pomocą funkcji w profilu FSW PSW manipulate .