Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
UDAŁO SIĘ!!!!!!!! byłem u mechanika dziś , został założony nowy regulator napięcia( BMW ) , i światła dalej przygasały tak jak wcześniej :cry2: .

Zaczęli szukac od nowa co to jest :?: :?: .Aha Spowrotem został założony stary Regulator Napięcia. Koniec końców okazało się że to Podgrzewacz Przepływowy Elektryczny , znajduje się on w komorze silnika ,z lewej strony zaraz za kielichem (takie prostokątne pudełeczko z podłączonymi czarnymi wężami ). Został on odłączony i światła przestały przygasać :cool2

DLACZEGO: Światła przygasały bo ten podgrzewacz w pewnym momęcie zaczynał mieć zwarcie i pobierał dużo energii tak że aż światła przygasały.

DO CZEGO SŁUŻY: Z tego co się dowiedziałem, to jak sama nazwa wskazuje do podgrzewania płynu w układzie odpowiedzialnym za ciepło w kabinie (żeby szybciej było ciepło np. zimą w kabinie nim się silnik nagrzeje).

ILE KOSZTUJE? : Dużo bo nie ma zamienników i cena wynosi 1100-pln

Tak narazie mam to odłączone i jeżdze bez :D

SKUTKI : Mechanik mi powiedział że to że to jest odłączone to morze mieć wpływ na czas nagrzewania się kabiny (poprostu trza będzie czekac aż silnik nagrzeje).

To jest Coś takiego:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=64_1243&hg=64&fg=65

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=64_1090&hg=64&fg=65&hl=1

Jeszcze poczytam o tym i popytam :D Czy to jest potrzebne w samochodzie???? Morze ktoś wie coś na ten temat?? Pozdrawiam

ale jeden kolega we wcześniejszych wypowiedziach prosił abyś wyłączył całkiem panel klimatyzacji i powiedziałeś że to nie ma wpływu a to jest najprostszy sposób na sprawdzenie podgrzewacza ... tylko trochę źle napisał abyś wyłączył ogrzewanie .... a tu trzeba wyłączyć cały panel klimy!

w dziale zrób to sam masz wątek na temat naprawy tego urządzenia ...

można jeździć bez ale czas nagrzewania silnika wydłuża się znacznie ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pewnie nie zajażyłem o co mu chodziło :) i dzięki za info odnośnie naprawy

I masz racje silnik dłużej sie nagrzewa już po pierwszym dniu zauwarzyłem :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie powiedzcie mi jedną rzecz czy tak powinno być- parkuje na parkingu auto i jak np dojeżdżam do słupka (na przeciwko stoi też auto) widze jak przygasają światła gdy auto schodzi z obrotów podjeżdżam jeszcze bliżej i widzę jak światło się rozjaśnia, przygasa jak schodzi z obrotów przy podjeżdżaniu jest to dajmy 1.5 tys..
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kolego, miałem identyczny problem, światła jak i całe oświetlenie wnętrza migało, trochę taka dyskoteka. Po wymianie alternatora problem nie występuję. Z ciekawości sprawdzałem ładowanie alternatora podczas występowania tych anomalii i było na poziomie 14V. Polecam wymianę i będzie po problemie

pozdrawiam

Opublikowano
Albo się kończą szczotki w alternatorze albo wytarł się komutator. Miałem tak w jednym aucie, na postoju na wolnych obrotach światła przygasałya nawet delikatnie mrugały, wytarł się komutatot, kupiłem drugi alternator używany i po 2 tygodniach stało się to samo, normalnie pecha miałem. Rozkręciliśmy ten mój i wymieniliśmy komutator i szczotki i teraz nic nie mruga ani nie przygasa, koszt ok. 30 za szczotki i komutator tylko to był ford mondeo, do bmki nie wiem ile kosztują bo jak narazie ładowanie mam dobre, ale narazie mi nie potzrebne bo silnika szukam.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Mam nadzieje że nie powielam tematów, ale niestety nic konkretnego nie znalazłem o moim problemie.Głównie chodzi o przygasanie świateł ale nie tylko. Sprawa wygląda następująco. Uruchamiam silnik - wszystko zostaje podświetlone tzn. klima, radio i wyświetlacz od kilometrów. Następnie włączam światła i w tym momencie elementy które wypisałem zaczynają świecić z mniejszym natężeniem. Nie jest to chwilowy spadek napięcia, gdyż wszystko świeci z taką samą intensywnością aż do momentu gdy światła zostaną wyłączone - wszystko znów świeci jaśniej. Być może tak ma być, jednak trochę to dziwne.To jednak nie jest mój główny problem.Niepokoi mnie chwilowe przygasanie świateł podczas np. opuszczania szyb. Problem wygląda następująco. Włączam silnik, światła, otwieram szybę i przez krótką chwile widzę jak światła przygasają (typowy spadek napięcia). Czasami tez tak się dzieje jak włączam wycieraczki(podkreślam czasami). To raczej nie jest normalne. Do chwili obecnej nie robiłem żadnych pomiarów i auto też nie było podpinane pod kompa. Wiem że może to być wróżenie z fusów, ale wszelkie uwagi i sugestie są mile widziane.

Pozdrawiam.

Opublikowano

CO do 1 - to wszystko ma przygasać jak wlaczysz światła.

A co do 2... To w każdym aucie idzie zauważyć jak coś nie swieci równo. Popatrz w nocy na radio i dodaj nagle gazu. Mrugnie.

Opublikowano

Akumulator jako pierwszy do sprawdzenia ale wg mnie nie ma powodu do paniki.Sprawdź też napięcie w czasie kiedy używasz świateł i bez

Podobne objawy są przy uszkodzonym regulatorze napięcia ale to trzeba sprawdzić dokładnie

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Podświetlenie deski rozdzielczej przygasa podczas zapalania świateł - Sprawdź ustawienie podświetlenia deski rozdzielczej (natężenia). Założę się że nie występuje u Ciebie ten efekt w nocy, ponieważ jak każde e46 ma "czujnik natężenia światła". Ja mam to samo jeżeli ustawię że deska rozdzielcza ma mi świecić np: z minimalnym podświetleniem.

Podczas opuszczania szyb mam ten sam efekt przygasania świateł mijania. A konkretniej kiedy się całkowicie zamykają lub otwierają.

Czasami można zauważyć, że gdy system ASC/DSC wyłapie uślizg kół i je przyhamuje to również występuje efekt przygasających świateł mijania.

Dodam że od miesiąca mam nowy akumulator i nic to nie zmieniło odnośnie w/w efektów, alternator też po regeneracji. Być może występuje to u każdego, ale nie każdy przywiązuje do tego aż taką uwagę.

• 1 rok później...
Opublikowano
dziś przepaliła mi się żarówka z tyłu (pozycja) zmieniłem i myślałem że będzie wszystko oki ale po wymianie sprawdzając wszystkie światła okazało się że w lewej lampie z tyłu światła przygasają..może ktoś miał podobny problem i pomoże..tak jakby coś nie stykało albo regulator napięci a może ładowanie..proszę o pomoc..
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam,wczoraj nawieczór zaobserwowałem dziwny objaw..obroty lekko falowały i światła w kabinie przygasały delikatnie.. przegazowałem auto...zgasiłem odpaliłem i do tej pory już nic... co to mogło być?
Opublikowano
dodam,że obroty same przestały falować i nie widac by coś przygasało lecz jak uruchomi sie radio i podgłośni muzykę to jak się przypatrzy,to widać jak delikatnie ekran miga ale tak,że jak się nie przypatrzy to nie zobaczy
Opublikowano
Może być sporo do sprawdzenia np klemy w aku, podłączenie masy , szczotki w alternatorze,regulator napięcia, zwarcie na kablach itd , te wszystkie objawy mogą występować sporadycznie i ciężko je namierzyć ale trzeba rękawy zakasać i do roboty ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu zaczeły mrugac swiatła najbardziej widac to po wewnetrznym oswietleniu podłaczyłem kompa i nic niepokazuje

wiec wyciagnołem altka i oddałem do regeneracji wymieniono szczotki komutator i łozyska przegladnieto i sprawdzono po załozeniu nic sie niezmienilo

aku jest ok .

Co to moze byc?

Edytowane przez mateo5