Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum. Ktoś może oglądał to auto? Proszę o komentarz jeśli coś niepokojącego się rzuca w oczy.

http://allegro.pl/bmw-e46-318ti-compact-xenon-klima-zamiana-i6227642898.html

Art. Wartość

Numer podwozia WBAAU51040KN09787

Kod typu AU51

Typ 318TI (EUR)

Typoszereg E E46 (5)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji COMP

Układ kierowniczy LL

Drzwi 3

Silnik N42

Pojemność skokowa 2.00

Moc 105

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor MYSTICBLAU METALLIC (A07)

Tapicerka STOFF INTERNATIONAL/ANTHRAZIT (H2AT)

Data prod. 2003-12-18

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S262A KOPFAIRBAG Czołowa poduszka pow. ITS

S279A LM RAEDER/STERNSPEICHE 45 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 45

S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania

S315A HECKSCHEIBENWISCHER Wycieraczka tylnej szyby

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S358A KLIMAKOMFORT-FRONTSCHEIBE Szyba frontowa klimatyzacji komfort

S362A AUSSTELLFENSTER HINTEN ELEKTRISCH Szyba obrotowa elektryczna, tylna

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S710A M LEDERLENKRAD M Kierownica skórzana

P730A ADVANTAGE PAKET Pakiet Advantage

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie CO2

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Dummy-SALAPA

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Pozdrawiam

Opublikowano

:D Auto dziwnie zakurzone i zdjęcia zrobione tak, że nic nie widać i nic z nich nie wynika. Kto wstawia do ogłoszenia zdjęcie kierownicy z widoczną tylko naba kierownicy a nie wieńcem? :duh:

12-letnie BMW, które przez dwa lata nie wymaga żadnych napraw, dobre :mrgreen:

Opublikowano

Auto od prywatnego sprzedawcy to +

Opis bardzo ładny, nie jak u handlarza. A, że samochód zakurzony - też nie powinno stanowić problemu, w autohandlu u Mirka auta zawsze są wyczyszczone...

Sprawdź historię samochodu u DRAY'a przed przyjazdem, a później do ASO na sprawdzenie. Wróżenie z samego opisu ogłoszenia nic nie wniesie.

P.S.

Parę miesięcy temu sprzedałem samochód, którym jeździłem pięć lat. Kupujący nawet nie chcieli jazdy próbnej. Tym samochodem przez kilka lat woziłem moją rodzinę, w tym kilkuletnie dziecko. Gdyby było niebezpieczne na pewno pozbyłbym się go wcześniej.

Opublikowano

To moje byłe auto :) . Ja je sprzedałem z przebiegiem trochę ponad 140tyś. Przebieg w 100 % prawdziwy weryfikowany w ASO w Lublinie. Kupiło je małżeństwo też z Lublina, facet jest lekarzem, poważni ludzie, sam jeździł x5-ką a kupował samochód dla żony.

Ogólnie auto było całe bez dzwona. Miało tylko wymieniony przedni zderzak ( maska, błotniki, pas przedni nie były ruszane i malowane) na wersję bez sprysków i zwykłe lampy, ewidentnie było w DE jakieś dojechanie w zderzak lub coś podobnego. Zakupiłem oryginalny xenon i założyłem tak jak był fabrycznie. Zabrakło mi czasu na kupno zderzaka z otworami na spryski. Samopoziomowanie działało.

Środek był w idealnym stanie, lakier zresztą też w świetnej kondycji.

Mam trochę zdjęć na kompie, jak będziesz czegoś potrzebował to pisz.

Opublikowano

Coś takiego znalazłem na innym forum. Michszy, jeździłeś nim w Polsce czy sprowadziłeś na sprzedaż? Bo facet pisze, że świeżo po sprowadzeniu, a piszesz że to Twoje byłe, więc pewnie trochę jeździłeś. Spód jest faktycznie taki jak z cytatu poniżej?

Jutro jadę z tym autem na stacje, ale skoro jesteś byłym właścicielem to się wypytam :)

- cały w oryginalnym lakierze, poza przednim zderzakiem, który jest pomalowany wałkiem... Żona sprzedającego wjeżdżała do garażu i się nie zmieściła, w związku z tym poprzestawiały się szpary z przodu

- lakier porysowany i w słabym stanie, ale totalnie bez rudej (jedna malutka kropeczka z lewej strony- tam gdzie pracuje tylni zderzak z błotnikiem, ale na wielkość 1cm, nie większa)

- nie działają spryskiwacze reflektorów i poziomowanie ksenonów

- ostatni przebieg odnotowany w aso to 127k km w 2013 roku, więc przebieg prawdziwy

- z historii serwisowej w aso jedyny wymieniany element to przednia szyba

- nie działa automatyczne podnoszenie przedniej szyby (opuszcza się bez problemu), reszta wyposażenia działa ok.

-jest dziura w wydechu gdzieś zaraz przy kolektorze wydechowym...

Ogólnie spoko, Pan właściciel skory do negocjacji i w sumie miałem brać, ale stwierdziłem, że tak kontrolnie wjedziemy jeszcze na podnośnik...

No i od spodu wyszło, że tak kolorowo nie jest... Nie ma śladów napraw blacharskich, ale pas tylny ruda atakuje tak, że trzeba wstawiać łatki, tak samo gniazda sprężyn z tyłu... Bez ingerencji blacharza raczej się nie obejdzie... I jeszcze kilka miejsc z większym bądź mniejszym nalotem rudej, ogólnie było tego sporo- nieproporcjonalnie dużo w stosunku do dobrego stanu "góry", a nie szło skontrolować progów, bo były szczelnie zasłonięte przez nakładki.

Aha był jeszcze wyciek spod silnika, ale nie widziałem dokładnie skąd, poza tym jak zobaczyłem rudą to wiedziałem, że odpuszczam i przestałem się przyglądać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jeśli w VIN jest ksenon a nie ma naklejek na przednim pasie to musiało być coś robione. Edytowane przez daski
Opublikowano

Naklejki ktoś odkleił jak zmienił zderzak i światła na zwykłe.

Marzyłem auto miernikiem, poza zderzakiem i lampami nie było malowane.

Lakierniczo był super, nie był porysowany. Ja jeździłem nim ok. 3 miesięcy, przesiadłem się na e39 i taki był powód sprzedaży. Kupiłem je od handlarza, sam nie sprowadzałem.

Ze zderzakiem coś sprzedający musiał zmieniać bo teraz ma spryski. Mocno mnie zdziwiła ta ruda od spodu...

Zaraz dorzucę kilka zdjęć jak auto wyglądało za mojej kadencji.

Opublikowano
lakier porysowany i w słabym stanie, ale totalnie bez rudej (jedna malutka kropeczka z lewej strony- tam gdzie pracuje tylni zderzak z błotnikiem, ale na wielkość 1cm, nie większa)

Często tam wyłazi ruda w e46 i e39. Za plastikowym nadkolem jest mocowanie zderzaka i zbiera się syf z drogi. Samo nadkole ciężko ściągnąć.

nie działa automatyczne podnoszenie przedniej szyby (opuszcza się bez problemu), reszta wyposażenia działa ok.

Przy zamkniętych drzwiach otwierasz szybę i trzymasz przycisk jakieś 3 sekundy. Potem zamykasz cały czas trzymając przycisk, warto poczekać 3 sekundy. Jak nie zacznie działać, to coś jest nie tak.

a nie szło skontrolować progów, bo były szczelnie zasłonięte przez nakładki.

Z przodu będzie źle przy mocowaniu błotnika do progu, jak nikt nigdy nie ściągał nakładek i nie usuwał błota z nadkoli przednich. Ciężko je ściągnąć, bo konstrukcja jest nieźle porypana.

Opublikowano

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764544.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764571.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764599.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764627.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764652.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764677.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764706.jpg

http://124coupe.pl/hosting/images/1464764812.jpg

Opublikowano

Dzięki wielkie za informacje, wezmę jutro jakiegoś blacharza żeby zobaczył na stacji co z tą rdzą.

Ciekawe co to za wyciek z silnika.

Ogólnie Michszy polecasz to auto?

Opublikowano

Nie wiem co się z nim działo przez niespełna 2 lata, sprzedane przeze mnie gdzieś pod koniec września 2014 roku, ale jak widać dużo kilometrów od tego czasu nie zrobiło.

Jak je sprzedawałem było w pełni sprawne i ogólnie dopieszczone, również lakierniczo.

Ze swojej strony wymieniłem w aucie komplet świec, napinacz rozrządu (niepotrzebnie bo aso był już wymieniony na ten "poprawiony") i olej z filtrami na millers 5w30. Zapisałem się też w aso na akcję naprawczą wymiany poduszki powietrznej, ale nie wiem czy obecny właściciel z niej skorzystał.

Opublikowano

W e46 była akcja serwisowa prowadzona przez BMW na wymianę poduszek.

Te fabrycznie zamontowane mogły mieć jakąś wadę i nie wystrzelić w trakcie kolizji. A dokładniej dotyczy wadliwej serii poduszek powietrznych wyprodukowanych przez Takata. Takata Corp. dostarczała BMW poduszki powietrzne, które montowane były w serii 3 2002-2004.

Ten problem dotyczy ogólnie e46, nie tego konkretnego egzemplarza, także bez obaw :wink:

Opublikowano

Ciekawe czy jeszcze jest ważne to zgłoszenie na akcję naprawczą.

Myślicie, że gaz w tym kompakcie to dobry pomysł? Bo różne opinie słyszałem.

I tak z ciekawości Michszy, ile Cię kosztował dwa lata temu?

Opublikowano

Jak ten właściciel nie był to wystarczy podjechać do ASO i umówić się na termin wymiany.

Daj znać co z zakupem bo ciekawy jestem :wink:

Opublikowano
Kupiłem ;) nie był zły od spodu. Dodatkowo rok temu wymieniane hamulce.