Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
benzyna jest tańsza, ale np. 116i miał wadę z napinaczem (akcja serwisowa). Tylko nie wiem dlaczego na siłe chcesz jakiekolwiek BMW jak jest tyle aut na rynku i nawet lepsze za te same pięniądze :roll: Mi rozsądek mówi astra, focus, golf. BMW 1 nie robi wow. Powiem Ci że 120d w góre to OK, ale mniejsze silniki to dla mnie zero przyjemności z jazdy jak za tak wysoką cenę.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
Gdyby gołe 116i nie były dobre to by ich nie produkowali w tak dużej ilości, w tej cenie możesz liczyć na zadbany egzemplarz 116i lub 118i bądź lekko bite 120i ich plusami będą niskie przebiegi. Jeździłem 116i i szczerze powiem, że jeśli ktoś jest spokojnym kierowcą to jest to bardzo dobry wybór, na pewno lepszy od diesla, bo tańszy w obsłudze. Poza tym każde BMW 1, czy to gołe czy full wypas będzie lepsze od Golfa, Focusa czy innego kompakta niższej klasy, przynajmniej wg. mnie. Także kolego nie zniechęcaj się tylko szukaj swojego BMW, pieniążków ci wystarczy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja uważam, że za 26tyś kupi TYLKO 116i, ja za swoje 118i w bdb stanie (chociaż było robione z tyłu) dałem 28,5 (a cena wyjściowa była 31) były oczywiście tańsze ale strupy..., ale kolejne 3-4 tyś poszły na bieżące wydatki.. olej, filtry, przerejestrowanie, ubezpieczenie, podatek, opony zimowe.... Więc nie sztuką jest kupić auto i wypstrykać się do zera, bo wiadomo że po zakupie trzeba parę PLN jeszcze wyłożyć
Opublikowano
Witam mam pytanie, jak wygląda kwestia kosztów utrzymania między, bmw 120i a dajmy na to audi A3 2.0 TDI BMM, lub accord vii 2.4, orientuje się ktoś czy jest to na podobnym poziomie, czy BMW jest droższe w utrzymaniu, niektórzy odradzają mi te auto z tego względu, dla tego pytam. Dodam że nie kupuję samochodu za ostanie pieniądze. Dzięki za odp
Opublikowano
Jak kupisz zadbane Audi, BMW czy Hondę to będziesz jeździć. A jak kupisz szrot to na pewno będzie Cię to sporo kosztować. Co do vag 2.0TDI to nie polecam, jak już to 1.9TDI i będzie lepszy od BMW.

Ale pod jakim względem lepsze?? mógł byś rozwinąć.?? Również nie ukrywam że e87 bardziej mi się widzi pod względem wizualnym od A3. Jak bym już miał brać Audi to raczej myślałem nad rozwierconym 1.9 tdi czyli 2.0 bmm, bo jednak 105 koni to trochę przymało. A z BMW to bym wziął jakąś benzynę, bo i tak dużych przebiegów nie robię. A z silników benzynowych audi, nie ma nic ciekawego do zaoferowania dla mnie.

Czy ta opinia o tym BMW 1 jest prawdziwa."O ile samo spalanie jest w porządku, to nie można tego powiedzieć o serwisowaniu. Strasznie drogo, a niestety niektóre rzeczy lubią nawalić. Uszczelka skrzyni biegów 300 zł. Najprostsza diagnoza komputerowa 200 zł. Sprawdzenie rozrządu 500 zł. (ceny poza ASO)"

Opublikowano

Co do kosztów to do konca nie wiem bo leję ostatnio tylko ropę :roll: Na trasie 1.9TDi robi co chce z 120i. Jeździ się momentem, a nie mocą. Ja miałem 105km i powiem że 163km nie czuję w BMW. Audi A3 jest większe w środku i ma większy kufer.

Co do kosztów to piszesz że to koszutuje tyle, a to tyle. Weź porównaj ceny tarcz, świec itp. wszystkich auta i będziesz wiedział co taniej. Jak kupisz szrot to wymienisz wszystkie uszczelki i pół silnika .... i dalej będzie źle

207GTI (175THP) na tor

Opublikowano

"Na trasie 1.9TDi robi co chce z 120i"

prosze Cie??! nie raz mialem okazje czy to A4 czy nawet nowe golfy sprawdzic (zarowno 1,9 jak i 2.0 TDI) i w zadnym wypadku nie przegralem. fakt predkosci dochodzily do 190, 200 km/h ale jednak wygrana po stronie BMW. A to i tak w wersji 120i przedliftowej. Ostatnio nawet nowiutkie Q5 w diselu odjechalem wiec prosze tutaj bajek nie siac o benzynach od BMW

ps. ja tam wole moca jezdzic niz momentem, a benzynka to lubi i sie odwdziecza :)

Opublikowano
no mocą to faktycznie wygrasz, ale mówię 120km/h 2000rpm i buta ..... to zanim 120i się zbierze bez redukcji to a3 będzie daleko. BMW 120d 60km/h-120km/h na 4-biegu jest szybsze od 130i, ale jak by tak jechać w całym zakresie obrotów to wiadomo że 130i by mnie pocisną.

207GTI (175THP) na tor

Opublikowano
no mocą to faktycznie wygrasz, ale mówię 120km/h 2000rpm i buta ..... to zanim 120i się zbierze bez redukcji to a3 będzie daleko. BMW 120d 60km/h-120km/h na 4-biegu jest szybsze od 130i, ale jak by tak jechać w całym zakresie obrotów to wiadomo że 130i by mnie pocisną.

Wskazywać wyższość 120d nad 130i trzeba mieć fantazję, przy obrotach gdzie 120d już się dławi 3.0 łapie dopiero drugi oddech.

Widziałem dużo pojedynków disel vs benzyna i jeżeli moc była podobna auta jechały tak samo.

Opublikowano
130i jest duuuzo duzo szybsza od 120d a radosc z jazdy o wiele wieksza... i ten dzwiek...... poza spalaniem nie widze wiecej zalet 120d... a jak ktos mi powie ze silnik diesla siet bardziej elastyczny od benzyny.... tzn nie ma pojecia o czym mowi i musi jeszcz duzo poczytać na czym polega elastyczność silnika...!
Opublikowano
Skoro temat jest o zakupie BMW Serii 1 pozwolę sobie zadać pytania. Ile trzeba szykować na 120d 163km w dobrym stanie z okolic 2006 roku? Wiadomo, że pod tym pojęciem można wiele rozumieć - chodzi mi o egzemplarz zdrowy i nie złożony z przystanku. Przebieg to sprawa raczej drugorzędna. Na pierwszym miejscu stawiam stan auta potem wyposażenie, a na sam koniec przebieg.
  • 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Moim zdaniem poniżej 35tyś PLN to już bardzo podejrzane będzie. Ja bym takiego auta jak opisujesz, nie oddał poniżej 40tyś zł - ale wiadomo, jak się chce sprzedać to może nie być łatwo (dlatego uważam, że min. to 35tyś zł).
Opublikowano
Witam, zastanawiam się nad kupnem dla Ojca Bmw 1 e87 z racji tego że on nie wiele jeździ i robi małe odcinki 4-5km i gasi auto roczny przebieg robi maksymalnie 10tys km , myślę o benzynie 1.6 116km dobry jest ten silnik , może jakiś inny ktoś z was mi zaproponuje , sam mam e90 2.0d 163km jestem zadowolony ale dla Ojca ten silnik na taki małe przebiegi nie będzie odpowiedni , poproszę o wskazówki na co zwracać uwagę przy zakupie ciekawe wskazówki zawsze przydatne , dzięki z góry .
Opublikowano
1.6i pali dokładnie tyle co 2.0i tak więc nie koniecznie 1.6i. Chociaż więcej jest 1.6i na rynku i łatwiej trafić zadbany egzemplarz. W silniku 1.6i występuje problem z napinaczem łańcucha. Do wymiany napinacz i łańcuch. Popatrz czy opony nie są zdarte bardziej od środka (zła geometria) poza tym miernik lakieru, podłączenie pod komputer, na podnośniku popatrz czy elementy gumowe w zawieszeniu nie sparciały, amortyzatory tarcze klocki itp.
Opublikowano
problem z napinaczem łańcucha występuje tylko w modelach przed liftem, napinacz kosztuje około 150zł

A wymiana pewnie 700zł jak napinacz będzie do wymiany to grzechotanie łańcucha powinno być słychać ??

Opublikowano
ja mam wersje po lifcie wiec ten problem u mnie nie występuje ale jak robiłem rozeznanie co i jak to wymiana jest bardzo prosta samemu można to zrobić w 15min. jeśli się zdecydujesz na wersje przed liftem radze zainwestować te pare złotych w wymianę i mieć problem z głowy.
Opublikowano
ja mam wersje po lifcie wiec ten problem u mnie nie występuje ale jak robiłem rozeznanie co i jak to wymiana jest bardzo prosta samemu można to zrobić w 15min. jeśli się zdecydujesz na wersje przed liftem radze zainwestować te pare złotych w wymianę i mieć problem z głowy.

Dzięki , a jak ze spalaniem ?? w benzynie nie montowali tam koła dwumasowego