Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla sond tej generacji 150 tys to juz jest duzo wiec jak przezyles ten wydatek to dobrze zrobiles ale to byl tylko skutek a przyczyna jest nadal w aucie

Obroty dalej faluja na gazie?

Ile masz przejechane na tej instalacji gazowej?

Opublikowano

Ehhh znowu ...

Moja radość nie potrwała zbyt długo.

Dzisiaj podczas jazdy na 5 około 110 km/h wyskoczył check... znowu równy gaz i chęć przyśpieszenia. Błąd z tego co pamiętam P033- czujnik o2 bank1- zbyt wolna reakcja.... nie rozumiem skoro sonda wczoraj została wymieniona na nową BOSCHA.... chyba zrobię 1000km na samym PB i zobaczę.

BTW. kiedyś znajomy mechanik mi powiedział że może to być również wina EGR- podobno miał podobny przypadek w Astrze. Co o tym sądzicie ? ... Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba zrobię 1000km na samym PB i zobaczę.

Tak bedzie najlepiej i to wyjasni sytuacje

Egr nigdy nie zaszkodzi wyczyscic ale zawsze mozna podgladnac jego prace a on tez jest uzalezniony od lampdy wiec wracamy do punktu wyjscia

Na gazie przejechałem 70 tyś km. Co masz na mysli mówiąc że przyczyna jest nadal w aucie ?
Wystrojony gaz- co sie okazało że jeden wtrysk gazowy zaczyna lać(musze się umówić na wymianę).

Kto Ci stwierdzil ze wtrysk zaczyna lac? - to jest niemozliwe i ja bym ten element nazwal raczej dozownikiem

Masz w aucie element nazwany Reduktorem lub Parownikiem i jego zadaniem jest zamienic gaz ze stanu cieklego w stan lotny oraz utrzymywac cisnienie na stalym poziomie

Gdy reduktor traci swoje wlasciwosci silnik zaczyna falowac w obrotach poniewaz reduktor raz wyda wiecej gazu a za ulamek sekundy mniej raz da wieksze cisnienie a za moment go obetnie a lampda biega za nim z ustawieniami i dlatego obroty faluja

Nikt Ci tego nie powie bo bys nigdy nie zamontowal gazu ale zywotnosc reduktora to ok 50 tys poniewaz silniki sa bardziej wymagajace niz 20 lat temu i reduktory sa bardziej zlozone niz w czasach kiedy wkraczaly na nasz rynek instalacje gazowe

Pojezdzij na benzynie to wykluczy nieszczelnosc ukladu dolotowego oraz wydechowego i potwierdzi zarazem wyeksploatowanie reduktora

Opublikowano

już nie mam siły do tego wszystkiego...

dzisiaj 2 razy wyskoczył check - P0134- sonda lambda bank1 czujnik1 - brak reakcji. Od skasowania do skasowania około 60km. Oczywiście na gazie. Od dzisiaj próbuje na samej benzycie jeździć. A co sadzicie na temat sondy lambda w gazie. Powinna być ona podłaczona do sterownika gazowego czy nie ? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od dzisiaj próbuje na samej benzycie jeździć.

Miales to zrobic juz ostatnim razem

A co sadzicie na temat sondy lambda w gazie. Powinna być ona podłaczona do sterownika gazowego czy nie ?

nie.

Sonda mierzy zawartosc tlenu w spalinach i zarzadza powietrzem

ktos Ci moze ja wpial do sterownika gazoweho???

Opublikowano
Sonda była wpięta na samym poćzatku po założeniu. Odpiął ją kiedy check zaczał wyskakiwać bo czytałem że może to również powodować jej zaburzenia. NIe wiem czy teraz jak jest nowa znowu jej nie wpinać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpiął ją kiedy check zaczał wyskakiwać bo czytałem że może to również powodować jej zaburzenia

Nie spowoduje to jej zaburzen tylko ja uszkodzi

NIe wiem czy teraz jak jest nowa znowu jej nie wpinać

Nawet o tym nie mysl

Jezdzij na benzynie bo do niczego nie dojdziesz

Opublikowano

Witajcie:)

Mam nowe informacje.

Wtryskiwacze gazowe wymienione na HANY. Chodzi na gazie dobrze aczkolwiek wywala błąd P0134-sonda lambda bank 1 rząd1 brak aktywności co około 17 km hehehe. I w tych samych warunkach powiedzmy jadę 100km/h puszczę gaz aby auto wyhamowało silnikiem do około 70 i jak wtedy dotknę gazu wywala błąd. Na benzynie zrobiłem około 200 km już i problem nie występuje. Jakieś sugestie ? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakieś sugestie ?

Tak.

Ja czytam uwaznie to co piszesz a ty chyba wcale nie czytasz odpowiedzi

Pisalem Ci skasuj bledy , zrob 1000 km na benzynie i zczytaj komputer - czy to takie trudne???

Ja potrzebuje tego aby na 100% postawic diagnoze bo na 80% juz to zrobilem

Ty widac wolisz wymieniac czesci na chybil trafil

Ile kosztowala Cie juz sonda i te tzw.wtryski???- a przyczyna nadal siedzi w aucie...

Opublikowano

Napisałem że po wymianie wtrysków jezdziłem na gazie.

Teraz na benzynie jezdze tylko i przejechałem ponad 200km i póki co nic.

Odpowiedzi czytam :)

Opublikowano
a więc póki co 500 km zrobione na benzynie. Checka na licznikach nie ma ale sprawdziłem w błędeach oczekujących jest (Oczekujące do weryfikacji) ....
Opublikowano

a więc 1100 km przejechane na samej benzynie

Check się nie pojawił aczkolwiek widniam w błędach oczekujących do weryfikacji

po przełączeniu na gaz oświeca się znowu regularnie co około 30km .....

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zatem teraz jest pewne ze masz padniety reduktor gazowy

Wymien go i jak Ci go wyreguluja po montazu to nie pozwalaj go nikomu dotykac wtedy dluzej wytrzyma

a gdy zaczna Ci znowu falowac obroty to znak ze to jego kres

Moglo byc w bledach oczekujacych bo reduktor nie trzyma i oprucz benzyny dostawal znikoma ilosc gazu dlatego pisalem zebys zamknal zawor na zbiorniku

Opublikowano

w sumie to bardzo możliwe bo obok przedniej lampy(lewej) czuć na postoju zapach gazu.

Nie żeby jakoś mocno ale coś smierdzi a tam jest pod lampą schowany reduktor

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To juz jest bogato wyeksploatowany...

Jak bedziesz zakladal nowy to niech Ci pokaza gdzie jest sruba spustowa mazutu i raz na jakis czas go wypusc...