Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka dni temu jadą autostradą przydarzył mi się przykry incydent. Pękł wężyk wodny i straciłem większą ilość płynu. Jak tylko zobaczyłem wysoką temperaturę od razu zjechałem na pobocze, temperatura na maxa, dmuchawa itd. aby tylko uratować silnik. Impreza kosztowała mnie parę złoty na lawetę ale nie w tym rzecz. Miałem już kilka takich przygód, wymiana termostatu z obudową i innych podzespołów załatwiły sprawę aż do tego pęknięcia.

Kiedy silnik osiągnął wysoką temperaturę nie było żadnego ostrzeżenia, dźwięku czy zapalenia się kontrolki na liczniku. Wskazówka skoczyła na czerwone więc się zatrzymałem, ale co by było gdybym nie zerkał na licznik?

Auto: E39 528i 1997r. GAZ, wydaje mi się, że fabrycznie nie był u mnie montowany czujnik poziomu cieczy chłodzącej. Poprzedni właściciel zamontował czujnik w chłodnicy, poprowadził kabel do bezpieczników, potem do jakiegoś magicznego urządzenia wykonanego na płytce uniwersalnej, następnie do diody led. Niestety dioda led była spalona, a urządzenie wyglądało tak tragicznie, że wyciąłem wszystko i usunąłem wszystkie kable od tego ustrojstwa.

Nowy czujnik poziomu cieczy został zakupiony i niedługo będę go montował, bo chcę mieć informację gdy nagle zniknie mi płyn.

Moje pytania:

- Czy jest jakaś kontrolka w liczniku, która odpowiada za niski poziom płynu chłodniczego?

- Czy powinien pojawić się jakiś dźwięk czy cokolwiek innego po przekroczeniu normalnej temperatury pracy silnika?

- Skąd wziąć kostkę do podłączenia kabli do czujnika poziomu płynu?

- Jak fabrycznie leci instalacja z czujnika do licznika, ma ktoś jakieś schematy?

- Czy wystarczy pociągnąć od czujnika kabel do diody (jako masa), oraz plus po kluczyku i dioda będzie sygnalizować brak płynu?

Schemat jak by to działało:

http://s32.postimg.org/qjqa23ksl/schemat.png

Opublikowano

Zależy od licznika jaki masz możesz mieć komunikat napisany o niskim poziomie

Chcesz mieć spokój z pękaniem elementów układu to kup oryginalny korek chłodnicy nowy

Opublikowano

Licznik jest bez komunikatów z jednym przełącznikiem, kasowania przebiegu/wchodzenia do ukrytego menu.

Wężyk pękł pierwszy raz, ale to raczej nie przez korek. Moje pytania jednak dotyczyły czegoś innego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Takich rzeczy szukaj na zagranicznych forach, tutaj cisza ;)

Tak, ja mogę napisać coś, wystarczy wejść na realoem.com do kategorii chłodnica:

12 Czujnik poziomu chłodnicy wodna

Dla samochodów z

Komputer pokładowy V z pilotem

lub

Monitor pokładowy z TV

lub

System nawigacji Professional

Jak masz LOW OBC to nie miałeś tego czujnika