Skocz do zawartości

F30, który silnik wybrać ? opinie, porady, porównania

bartos76

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, QWERtyy napisał(a):

Ten silnik już niejednego zrujnował finansowo. Zazwyczaj kupują go pasjonaci, których nie interesują koszty, lub ludzie którzy nie mają pojęcia o kosztach i sprzedają go po roku w stanie agonalnym.

Ale co zrujnowało finansowo? Co jest takiego drogiego w naprawie? Jakby jaki ten silnik jest, jakie ma mocne strony i słabe?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Witam forumowiczów.  Mam pytanie co do rozrządu w silniku b58. Wymienia się czy nie, jeśli tak przy jakim przebiegu?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 2 miesiące temu...

Hej, wiem że pewnie było już mnóstwo takich pytań, ale przeczytać 125 stron to nie lada wyzwanie...

Zastanawiam się nad kupnem F30 LCi, dokładnie 2.0 silnik w wersji diesla albo benzynie b47 vs b48.
Przeznaczenie 50/50 miasto i trasa. Całe życie jeździłem dieslami, zawsze mnie przeraża spalanie w benzynie...

Co bardziej polecacie wziąć, co bardziej jest awaryjne? Który silnik potrzebuje większej opieki?
Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze

B48 to, ja tak zawsze tlumacze, silnik diesla z wtryskami benzyny. Bardzo mocny dol (wal, panewki, korby, blok) ale pozbawiony problemow diesla b47: chlodniczka egr, zawor egr, klapki w dolocie, zabite sadza kolektory, dpf, ad blue, czujnik paliwa, pokrywa zaworow. Wtryski i tu i tu mocne, bez problemow. W benzynie musimy jedynie pilnowac olejow, musza byc z odpowiednia norma, inaczej poleca tloki. To tyle. 

• Dziękuję 1

I to jest konkretna odpowiedź, dzięki bardzo!

Czyli z tego co piszesz, nawet mimo że taka benzynka więcej spali paliwa to chyba bardziej bezpieczny wybór co?
Bo jak coś walnie w dieslu i pojdzie do naprawy to kij z tego że palił 3-4 litry mniej na 100km 😞

• Zasłużeni forumowicze

No, jakby to bylo 3-4litry roznicy, ale nie jest. Bardziej 2-3litry a w pewnych warunkach to prawie tyle samo pala. Mam pare b58/b48 oraz b38 (o dziwo, to tez fajnie jedzie) i nie ma z nimi zadnego problemu....nawet po mapach na 300koni, zawsze powtarzam, ten silnik zabija warsztaty, nie ma co w nich naprawiac. 🙂

• Dziękuję 1

Czytałem niepochlebne opinie, że w mieście potrafi i 14l/100 spalić w korkach np...

A warto w niej coś zrobić zaraz po kupnie? Albo prowadzić do mechanika żeby coś sprawdził czy nie jest do wymiany?
Załóżmy taki żółtodziub jak ja, jedzie sprawdzić auto, wszystko wydaje się ok z wyglądu i ze słuchu (ale ekspertem nie jestem),
Kupuje auto i co dalej? pewnie filtry i olej dobrze wymienić, ale jest o co się martwić jak np o rozrząd w dieslach, że może strzelić kiedy mu się spodoba?

• Zasłużeni forumowicze

Te opinie to pewnie kogos kto nigdy nie mial takiego auta. No gdzie 14/100? Przeciez tyle nawet stare auta z lat 90tych nie pala. Szalenstwo. Na dzien dzisiejszy silniki nie maja problemow. Ciezko powiedziec co bedzie jak dojada do 300tys np. Wazne sa interwaly olejowe, o to pytac. Bolaczek brak. 

• Dziękuję 1

10 godzin temu, Esemes napisał(a):

Czytałem niepochlebne opinie, że w mieście potrafi i 14l/100 spalić w korkach np...

Ktoś kto to pisał, to chyba jak stoi w tym korku i wkońcu ruszy to jest rura, pełen ogień do następnych świateł 😄 Też widywałem opinie ludzi, którzy twierdzili, że im 330i pali 16-18 litrów w mieście, ale to już trzeba mieć naprawdę talent i dusze rajdowca, żeby takie wysokie spalanie wyrobić. Mi b46 xdrive w łódzkich korkach pali w granicach 11-12. Na trasie typu drogi wojewódzkie pali w granicach 8, a na autostradzie do 140 potrafi zejśc do 6,5... 

• Dziękuję 1

• Moderatorzy

14/15 pali żonie X3 G01 30i w najbardziej niekorzystnych warunkach czyli odcinki po 2-3 km i non stop w korku z wyłączonym S/S. W F30 takie spalanie jedynie przy pełnym ogniu 24/7.

• Dziękuję 1

No to z tego co piszecie nie ma co się bać tego spalania. A warto przed obejrzeniem skorzystać z takich usług jak bimmer check?

Lub może coś innego co weryfikuje w jakiś sposób wstępnie auto?

• Zasłużeni forumowicze

Sam sobie musisz odpowiedzieć czy warto poświęcić parę złotych na sprawdzenie wydając, np. 100k PLN na samochód.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 10.08.2024 o 15:57, jacekmury1 napisał(a):

Dziękuje.Jak rozpoznać silnik B od N?

Wizualnie, 

Pojemnosć - 1998 bodajze zamiast 1997

Po dekodowaniu VIN

Rocznik i miesiac w danym modelu

Edytowane przez luk_byd