Skocz do zawartości

F30, który silnik wybrać ? opinie, porady, porównania

bartos76

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chyba fajna sztuka poza xenonami i skóra niewiele jej brakuje

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=241044573&utm_source=sharedAd&utm_medium=android

BMW 320d Touring Aut. Blue Performance Modern Line

First Registration: 10/2013

Mileage: 60,000 km

Fuel: Diesel

Power: 135 kW (184 PS)

Price: €18,990

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Pozdrawiam,

47

Blue Performance wydaje mi sie znaczy, ze musisz dodatkowo tankowac AdBlue. W tych modelach to dodatkowy koszt eksploatacyjny, ktory nalezaloby wziasc pod uwage.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Może się tak skończyć choć nareszcie jestem jeszcze wytrwały. Samochod z DE przekonuje głównie pełnym serwisem w ASO - u nas tyle ile gwarancji a potem już koniec no i tym że jeździ po lepszych drogach i zawieszenie mniej wytluczone.

Pozdrawiam,

47

W sumie z tego całego śledzenia mobile.de i rozmów z wami poznałem jakie są wyposażenia jak je rozpoznać i czego dokładnie oczekuje, co fajnie gdyby było a co ewentualnie zbędne.

Pozdrawiam,

47

Może się tak skończyć choć nareszcie jestem jeszcze wytrwały. Samochod z DE przekonuje głównie pełnym serwisem w ASO - u nas tyle ile gwarancji a potem już koniec no i tym że jeździ po lepszych drogach i zawieszenie mniej wytluczone.

Ta a serwisowanie w ASO to niby plus? Zaskoczę Cie bo @#$nany pakiet serwisowy co 30 tys olej a filtr powietrza co drugą wymianę....

Ja serwisuje co 15 co druga wymiana w ASO...

Wolisz pakiet serwisowy ASO czy wymiane co 15tys?

Pewnie że preferuje kupić od świadomego użytkownika takiego jak Ty, ale szansa na to jest niewielka. Wolę więc kupić samochód ze znaną historia do potwierdzenia w ASO niż troche ASO I troche u Pana Kazia w garażu który robił tylko konieczne i tylko wtedy kiedy się przypomniało albo coś zaczęło niedomagac.

Pozdrawiam,

47

Pewnie że preferuje kupić od świadomego użytkownika takiego jak Ty, ale szansa na to jest niewielka. Wolę więc kupić samochód ze znaną historia do potwierdzenia w ASO niż troche ASO I troche u Pana Kazia w garażu który robił tylko konieczne i tylko wtedy kiedy się przypomniało albo coś zaczęło niedomagac.

Naprawdę myślisz, że ktoś kupuje auto za 200-250k a później serwisuje je po osiedlowych garażach u "złotych rączek"? Skoro jakoś na nie zarobił to nie może być skończonym idiotą...

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli Pan Kaziu przypadkowo prowadzi wyspecjalizowany warsztat niezależny to nie było tematu...

Pan "Kaziu" - imię jak każde inne Janusz czy Stefan :mrgreen:

Pewnie wielu prowadzi dobre warsztaty :cool2:

male-bmw-2.png

Panowie nie mam nic przeciwko niezależnym warsztatów, sam korzystam z usług i sobie chwalę. Głównie chodziło mi o to że jak kupuje 3-5 letnie auto to chciałbym mieć pewność co do jego serwisowania w tym czasie aby uniknąć różnych przykrych niespodzianek a także zachować możliwość korzystania z akcji serwisowych (czasem ponoć jest to wymagane), takie potwierdzenie wydaje mi się dawać korzystanie z ASO.

Choć może moje doświadczenie w tej kwestii nie jest bardzo duze - rzadko zmieniam i kupuje samochody.

Pozdrawiam,

47

• Zasłużeni forumowicze

Ja jestem innego zdania. IMHO rzetelne serwisowanie oznacza rezygnację z ASO. Co więcej to oznacza też iż koszta serwisowania znacząco się obniżają (jeszcze nie wiem jak to jest w bmw) i w cenie 1 można mieć 2 serwisy.

Co byś wolał jeden serwis co 30tys km jak przykazuje serwis czy dwa co 15tys?

Send with Tapatalk...

• Zasłużeni forumowicze

W serwisach też pracują tylko ludzie i to wcale nie gwarantuje że z odpowiednimi kompetencjami .

W moim przypadku stwierdzili uszkodzenie koła dwumasowego (na piśmie) a winowajcą były poduszki silnika, bez komentarza.

Byc moze moja opinia nt niezależnych serwisów jest taka jaka jest gdyż bazuje na serwisach Hondy w mojej okolicy. Po pierwsze jest ich bardzo mało, a te które już są niestety nie są serwisami z prawdziwego zdarzenia.

To co przedewszystkim cenie w serwisowaniu w ASO to poczucie ze to jednak ASO dba o to aby wykonać to co trzeba, aby sprawdzić czy wszystko ok i wymienić co potrzebne. Możliwe ze to mylne podejście, ale jednak tak mam, bo widze ze w ASO znajdują mi problemy o których nawet nie pomyslałem - być moze to naciąganie, a jednak daje mi takie poczucie ze dbaja i utrzymują mój samochód w najlepszym stanie techniczny.

W przypadku serwisów niezależnych (tych z których ja korzystam) to jednak ja robie im listy rzeczy do wymiany czy do sprawdzenia itd, nie wykazują sie ani odrobiną proaktywności abym miał poczucie ze mój samochód jest w dobrych rękach.

Pozdrawiam,

47