Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja ci powiem tak, zawsze jeździłem manualami. Zawsze też mówiłem bezpodstawnie a że automat to dla kogoś kto nie umie biegów zmieniać, dla prawdziwego faceta tylko manual. Neistety ot takie w łowie miałem stare bezpodstawne zaleciałości i szufladkowanie. W końcu przy wcześniejszym aucie stwierdziłem że spróbuje automatu, kupiłem automat i teraz kupując kolejne auto (F30) i wiem że przy nastepnych autach będzie to pozycja która musi być.

Lusterka elektryczne się przydają ale można bez nich żyć, adaptacyjne ledy sa super, ale bez adaptacji też się przeciez pojeździ. Sądzę, że twój ojciec, mając już kilka lat na karku i ileś czasu będąc kierowca nie będzie odczuwał dyskomfortu ze względu na konieczność zmiany świateł z krótkich na długie ale za to szybko doceni brak konieczności wajchowania zwłaszcza na mieście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja ci powiem tak, zawsze jeździłem manualami. Zawsze też mówiłem bezpodstawnie a że automat to dla kogoś kto nie umie biegów zmieniać, dla prawdziwego faceta tylko manual. Neistety ot takie w łowie miałem stare bezpodstawne zaleciałości i szufladkowanie. W końcu przy wcześniejszym aucie stwierdziłem że spróbuje automatu, kupiłem automat i teraz kupując kolejne auto (F30) i wiem że przy nastepnych autach będzie to pozycja która musi być.

Lusterka elektryczne się przydają ale można bez nich żyć, adaptacyjne ledy sa super, ale bez adaptacji też się przeciez pojeździ. Sądzę, że twój ojciec, mając już kilka lat na karku i ileś czasu będąc kierowca nie będzie odczuwał dyskomfortu ze względu na konieczność zmiany świateł z krótkich na długie ale za to szybko doceni brak konieczności wajchowania zwłaszcza na mieście.

Lusterka automatyczne miałem w standardzie....

Automat podstawa - dla mnie bomba

Zegary rozszerzone też fajny bajer.

Może sprawdź cenę pakietu polski.

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
Opublikowano

W aktualnym auto moto & sport jest porownanie 318i z automatem i manualem.

"Automat oferuje w tym porownaniu znacznie lepsze wlasciwosci. Przede wszystkim przy ruszaniu spod swiatel manual wydaje sie przezytkiem w porownaniu do sprawnie dzialajacej skrzyni ZF. Pozwala sprawnie rozpedzic auto i szybko zmienia przelozenia na wyzsze przyczniajac sie do spadku zuzycia paliwa. Manual wymaga sporo wyczucia przy operowaniu sprzeglem, a trzycilindrowka o wiele gorzej zbiera sie bez automatu. Automat jest w tym porownaniu o wiele lepszym rozwiazaniem."

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Witam chciałbym zakupić f30 i potrzebuje porady jaki silnik bezyna? czy diesel? nie pokonuje dalekich dystansów srednio do paracy mam 10+10kmi czasami weekendy dalsze do 100km. No i najważniejsze jaki jest koszt eksploatacji przybliżony ile potrzebuje zarabiać aby utrzymać takie autko. jeszcze jedno ile trzeba poswiecic pieniedzy na zakup godnej bmw f30? tu jest mój przykład bmw które mi sie podoba czy jest warta ceny? http://a2lux.gratka.pl/ogl/21009195.html#058bd7be55c218d9,1
Opublikowano

Dobry automat jest po stokroć lepszy w każdym silniku. Nie tylko w trzycylindrowym.

Kupując auto w tym segmencie to w zasadzie 'must have'

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam chciałbym zakupić f30 i potrzebuje porady jaki silnik bezyna? czy diesel? nie pokonuje dalekich dystansów srednio do paracy mam 10+10kmi czasami weekendy dalsze do 100km. No i najważniejsze jaki jest koszt eksploatacji przybliżony ile potrzebuje zarabiać aby utrzymać takie autko. jeszcze jedno ile trzeba poswiecic pieniedzy na zakup godnej bmw f30? tu jest mój przykład bmw które mi sie podoba czy jest warta ceny? http://a2lux.gratka.pl/ogl/21009195.html#058bd7be55c218d9,1

Powieliłeś temat który już istnieje to raz.

Linki do samochodów wraz z numerem VIN podajemy w innym dziale do oceny to dwa.

Auto pochodzi ze stanów i może mieć ciekawą przeszłość to 3.

Opublikowano
No dobrze przepraszam za zamieszanie lecz głownie chodzi mi o koszty utrzymania takiego BMW f30 w benzynie do 2.0 pojemności czy jeśli przykładowo zarabiam 3000,3500zł miesięcznie będzie mnie stać na utrzymanie takiego auta dziekuje za odpowiedzi
Opublikowano
... koszty utrzymania takiego BMW f30 w benzynie do 2.0 pojemności czy jeśli przykładowo zarabiam 3000,3500zł miesięcznie będzie mnie stać na utrzymanie takiego auta dziekuje za odpowiedzi

Ryzykownie, raczej odpuść i oszczędzaj. Jak Ci się coś grubego spsuje to dyszka lekko pęknie.

Opublikowano
Ryzykownie, raczej odpuść i oszczędzaj. Jak Ci się coś grubego spsuje to dyszka lekko pęknie.

Czyli kompletnie sobie darować kurcze podoba mi sie bardzo a mam odłożone na zakup tylko nie wiem jak wygląda koszt utrzymania

Opublikowano
Czyli kupując bmw f30 za 70000 tys to zastawić sobie tak z 7000 tys + na początkowe wkłady jak rozrząd? chciałbym sie spytac jeszcze jakie sa ceny na przykład amortyzatorów bo czytałem na forum ze 5000tys a ja patrzyłem na allegro sa np za 1500zł ile wymiana tarcz klocków takie podstawowe wymiany na które muszę liczyć i jakie silniki sa awaryjne czy sa takie dziekuje
Opublikowano

Powieliłeś temat który już istnieje to raz.

Linki do samochodów wraz z numerem VIN podajemy w innym dziale do oceny to dwa.

Auto pochodzi ze stanów i może mieć ciekawą przeszłość to 3.

Jaki nazywa się dział gdzie znajdę te linki ???

Opublikowano
kupując bmw f30 za 70000 tys to zastawić sobie tak z 7000 tys + na początkowe wkłady jak rozrząd?

F30 jest od 2012 r, z rozrządem już nie było problemu

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano

Podpowie mi ktoś gdzie znajdę odpowiedz czym różni się silnik F30 320i od 328i ? wiadomo oprócz mocy :(

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

320i/330i nie różni się np podobno tylko softem ale również np wielkością turbo.... Zresztą lepiej niech wypowie się jakiś mechanik :)

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
Opublikowano
Byla juz dluzsza dyskusja na temat roznic 320/328. Wedlug katalogu w B48 320/330i turbo jest takie samo. W 330i sa niby montowane tloki o wiekszej wytrzymalosci i dane katalogowe wydaja sie to potwierdzac, bo tloki do B48 320i oraz 330i maja rozne oznaczenia.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

Witam serdecznie,

Przeczytałem wszystkie strony z tego tematu od 1 - 61 i chciałbym się dowiedzieć więcej na temat BMW F30 320i M Sport 2013 rok. Mam okazję kupić ten samochód w Anglii i tu też mieszkam, po przeczytaniu informacji z całego tego tematu, zauważyłem, że kilka osób posiada ten samochód w UK, ale w większości to disle. Czy można się dowiedzieć ile kosztuje dokładnie utrzymanie tego samochodu w UK, czyli wymiana opon, klocki, tarcze, czujniki, zawieszenie, filtry itd. ? Wiem jak to w Polsce wygląda cenowo, ale jestem ciekawy jak jest w Anglii.

Samochód, który mam okazję kupić ma przejechane 22000 mil czyli jak dobrze liczę to ponad 35 tys. km. 320i M Sport , siedzenia, zawieszenie sportowe + kierownica sportowa, run flat 19- tki no i skrzynia biegów jest manualna, czyli jaka jest różnica w automacie i manualu ? Manula się częściej psuje, jakieś duże problemy z tą skrzynią ? czy tu chodzi tylko o wygodę ? Nie miałem nigdy samochodu z automatem, ale wiem że większość mówi o wyborze automatycznej skrzyni. Disla nie chce bo mi się nie opłaca, za mało km robię, nawet jeśli jest wypad do PL 2 razy w roku.

Na co zwracać uwagę przy zakupie F30 ? Opłaca się zainwestować w takie auto ? cena 16 tys. funtów czyli ok 81 tys. złotych. Proszę o pomoc, i dobrą radę potwierdzoną krótkim opisem , jeśli można :) Dzięki wielkie.

• Moderatorzy
Opublikowano

Koszty bedą takie same jak w dieslu.

Znacznie wyższy koszt klocków i tarcz będzie jeśli są hamulce sportowe M (niebieskie zaciski).

Ani automat ani manual nie jest awaryjny ale 8AT pod każdym względem jest lepszą skrzynia niż 6MT.

Opublikowano
Szukaj najlepiej automatu w szczególności jak jeździsz więcej po mieście a mało tras. Generalnie w UK nie ma chyba jakiegoś deficytu aut, więc nie szukaj okazji która jest 20% tańsza jak reszta... bo przy cenie aut w UK raczej nie ma to sensu a oszzędności na pewno wyjdą później w eksploatacji - kupisz jakiegoś truposza.
Opublikowano

Dzięki Randall za informację :) poprawiłeś mi humor tym postem, trochę się martwiłem o tą skrzynię ;p najlepiej to samemu sprawdzić, która mi pasuje, ale jak tyle osób sobie chwali tą skrzynię to coś w tym jest. Akurat w tej nie ma tych hamulców. A co z tym sportowym zawieszeniem ? jest droższe od standardowego, ale tańsze od adaptacyjnego , i jest twardsze ? Łopatki za kierownicą to tylko w dieslu , i dopiero w benzynie od 28i w górę ?

P.S Ta becia w opisie to jest ta Twoja 328i X ? Bo tą co oglądam to stylistycznie podobna tylko biała.

Dzięki mekkie, no głównie miasto, tzn. ja nie szukam auto, żeby za pół roku w niego pakować połowę jego ceny i naprawiać , chodzi mi tylko o to, co o tym myślicie, z takim przebiegiem i za taką kasę no ludzie, którzy mają te F30 w UK to fajnie by było jakby się odezwali. Dzięki za odpowiedzi.

• Moderatorzy
Opublikowano

W opisie 328ix,

Sportowe zawieszenie i zwykle raczej nieduże różnice, przy adaptacyjnym amortyzatory kosztują fortunę ale to raczej przy przebiegach 150tkm ++

Łopatki czyli skrzynia sportowa była dostępna chyba niezależnie od wersji..

Opublikowano
To bardzo dobrze. Jak na razie to same dobre informacje . Pomyślę spokojnie ,porównam co mi odpowiada i chyba się skuszę. Dzięki za odpowiedzi.