Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jestem tu nowa i proszę o wyrozumiałość.

Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką BMW E87 2.0 benzyna rok 2005.

Tzn czy szczęśliwą, to się zaraz okaże- mam nadzieję.

Panowie, przy okazji dolewania oleju, zauważyłam dziwne miejsce z lewej strony silnika (stojąc przed autem).

Znajduje się ono trochę poniżej tej plastikowej osłony od silnika.

Zauważyłam dwa otwory i jakby czegoś tam brakowało ;/

Pytałam kolegę, stwierdził "wszystko ok, nie wymyślaj problemów".

Żeby tego było mało, na podjeździe gdzie parkuję auto, znalazłam pewną małą część, która na moje oko pasowałaby właśnie w to miejsce o której wspominam.

Jestem dociekliwa i grzebałam w necie- ZNALAZŁAM.

Jest to kołnierz uszczelniający pokrywy głowicy!

Tej części nie było na swoim miejscu odkąd kupiłam auto (kilka dni temu) jestem o tym przekonana.

Fakt, że znalazłam ją na podjeździe, wytłumaczyłam sobie tak, że może ktoś chciał to zamontować, spadło mu w głąb silnika na dno,nie chciało mu się tego szukać, a potem wypadło jakoś u mnie pod garażem. Na 100% jest to ten kołnierz uszczelniający pokrywy głowicy.

Teraz pytanie do Was kochani.

Co mi za to grozi :? :D

Tzn za co to maleńkie coś odpowiada, jakie mogą być konsekwencje jazdy bez tego?

Z góry dzięki za pomoc.

Przesyłam fotkę znalezionej części.

Pozdrówki

https://www.google.nl/search?q=e87+Ko%C5%82nierz+uszczelniaj%C4%85cy+pokrywy+g%C5%82owicy&espv=2&biw=1600&bih=731&tbm=isch&imgil=DnsWATl097LXvM%253A%253BMChHsV-5ICgJCM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.etk.cc%25252Fbmw%25252FPL%25252Fparts%25252Fappliance%25252F11377502022&source=iu&pf=m&fir=DnsWATl097LXvM%253A%252CMChHsV-5ICgJCM%252C_&usg=__XZq1PTsD-Nyb-XQNR8ZBlve10dw%3D#imgrc=ZkIg_XuhLI0QkM%3A

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To malenstwo uszczelnia przed wydostawaniem sie oleju na zewnatrz silnika...

konsekwencje - juz musislas dolac olej...