Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jako że moje lusterka strasznie obleciały z lakieru zakupiłem lusterka z funkcją składania. Moje były z 2005 zakupiłem z 2008, zarówno moje jak i zakupione są na 3piny. Panelu sterującego jeszcze nie mam, bo szukam dopiero takiego co ma i składane lusterka i rolete i jest czarny.

Wszystko ładnie zamontowałem i teraz muszę je jeszcze dokodować i dodać opcję składania z pilota jako że nie mam jeszcze tego panela z guzikiem.

Ale pojawiły mi się dwa pytanka:

1. Po sprawdzeniu błędów mam dwa które nie da się skasować, odnośnie grzania lusterek: 93b5 i 93b2 Czy te błędy znikną po kodowaniu? czy też zakupione lusterka są uszkodzone?, czy też może odwrotnie podpiąłem wtyczki do pinów zwierciadeł(mam je ze starych lusterek), ale wydaje mi się że to nie ma znaczenia bo to przecież zasila tylko drut oporowy, polaryzacja nie ma znaczenia, czy się myle? albo moje zwierciadła nie będą działały z tymi lusterkami?

2.Przy kodowaniu jaką funkcję dodać do VO w NCSie? w e90 było to chyba $313, tak? i czy w e60 jest tak samo?

Auto jest z 2005r.

Z góry dzięki za pomoc:)

Edit: problem rozwiązany, ciekawych zapraszam na strone 4 wątku

Edytowane przez mylder
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opcję dodałeś dobrą, 313.

Tu masz schemat str. Kierowcy:

viewtopic.php?f=73&t=277491&hilit=+lusterka

Co do błędu ciężko mi coś powiedzieć. Nigdy nie miałem ale spróbuję coś znaleźć.

Sprawdź kable czy nie są przetarte i dodaj opis błędu. Dokładniejsze opisy dostaniesz wchodząc w dany moduł zczytywac błędy co do nie dodania wyposażenia do FA wątpię żeby to miało wpływ na wykończenie błędu bo podgrzewane lusterka są w standardzie.

Daj też nr. OEM z lusterka, wszystkie które znajdziesz. Może są z angola i da się to odszukać.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dzieki za pomoc:)

Ok dzisiaj sie z tym zabawie, jeszcze pytanie szybkie:

opcje 313 dodac do CAS i do KGM? czy tylko do CAS?

Nie jestem jakis super biegly w NCS, chociaz juz dodawalem z powodzeniem opcje wyposazenia i kodowalem rozne elementy u siebie;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz dodać $430 a nie $313,choć samo dodanie nic nie da.Trzeba jeszcze przekodować odpowiednie moduły.
Opublikowano

Aha, a czy czasem $430 to nie jest: OUTSIDE dimming mirrors? czyli fotochrom? (oczywiście mogę się mylić)

Moje zakupione lusterka nie maja fotochromu.

Przekodować CAS i LM? czy CAS i KGM? czy całe auto?

Lusterko kierowcy:

#010748 / 7 043 437 / 7 038 344

ten moduł: BMW 6974450 jeszcze kod krskowy z nr:00492017-4

Lusterko pasażera:

010748 / 7 043 437 / 7 038 344

ten moduł: BMW 6974453 kod kreskowy: 00500061-6

Chyba europejskie? Left hand

Jezeli chodzi o blad to nr bledu dostaje 93B5 61 i 93B2 61

Niestety kiedy wchodze do Central Geteway Module w INPIE dostaje komunikat (mimo wybrania e60):

Requested control unit: 'ZGM_E65' not found.

Control unit found: 'KGM_60'

Program will be stopped

i powracam do głównego menu..hmm musze przeinstalowac chyba ta INPE, albo to błąd SPDaten?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W e60/61 składanie elektryczne występowało tylko z fotochromem.
Opublikowano

Aha to troche wyjasnia, ponieważ ja mam już fabryczne lusterko wsteczne wewnętrzne fotochromowe. Dodatkowo mam sterowane fotele/lusterka/kierownicę z pamięcią.

Tyle że moje nowe lusterka są sterowane elektrycznie, mają silniczki do składania, ale nie mają żadnych dodatkowych kabli do zwierciadeł (oprócz podgrzewania) żeby fotochromem sterowały. Chyba że potrzeba całkiem osobnej wiązki przewodów nawet w lusterkach poliftowych, tych na 3 piny?

Czyli jeżeli zakoduje $430 to będzie działało składanie mimo braku fotochromu? ew wywali błąd fotochromu w lusterkach zewnętrznych?

Jeszcze raz pytanko:

czy przekodować CAS i LM? czy CAS i KGM? czy całe auto?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do fotochroma to powinny byc ekstra dwa kable pod obudowa lusterka a na lusterku powinno byc dodatkowe zlacze czyli jedno do podgrzewania a drugie do fotochromu.

http://www.ebay.de/itm/BMW-E60-E61-Spiegelglas-Elektrochrom-Spiegel-Aussenspiegel-TOP-/141969393001?hash=item210e090569:g:cKAAAOSwKrhVbI94

Dodatkowo sczklo ma gumowa obwudke i jest "normalne, jasne" a przy standardowych jest lekko niebieskie.

Wlasnie sprawdzilem jakie mozna dodac wyposazenie i rzeczywiscie nie ma $313

Sterowane jest dalej przez LIN-BUS czyli trzy kablowe (oprucz standardowych lusterek z czteroma kablami) obojetne z jakim wyposazeniem

PS. S431 to fotochrom.

W e60/61 składanie elektryczne występowało tylko z fotochromem.

Jestes pewny kolego? Wlasnie jestem na etapie poszukiwan takich lusterek a niestety opisy z alegro nie ulatwiaja zycia :mad2:

Przegladalem realoem i zeczywiscie, nigdzie nie jest wypisane ekstra ze lusterka skladane to opcja wyposazenia, nawet w Elektronika lusterka nie jest to ekstra wypisane a pamietam ze w E90 byla chyba kazda opcja ekstra wypisywana...

PS. Przejrzałem prospekty i w cenniku są wymienione tylko doplata do fotochromu.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

$431 to fotochrom lusterka wewnętrznego.$430 występowała tylko z opcją 431 nigdy osobno.

Niedawno wymieniałem lustra standard bez składania i fotochromu,na full z M5.Po kodowaniu wszystko działa jak należy.

Opublikowano

Kolego gk tds super to wyglada, lusterka M5 wygladaja swietne, tez chcialem ale nie znalazlem do polifta (3piny) zadnych w rozsadnych pieniadzach.

Dokladnie to samo chce zrobic bez tego panela sterowania(tez tylko z pilota), ale bez fotochromu.

Jakie moduly mam przekodowac? CAS i LM - tylko te w ktorych dodaje opcje wystarcza?

Wiem, ze potem bede musial zakodowac skladanie lusterek z pilota komfortowe, ale do tego widzialem juz instrukcje na forum, ew chyba tez jest w BMWWhat taka mozliwosc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, CAS i LM dodajesz FA. Musisz to zrobić bo tylko z tych modułów Zczytujesz wyposażenie i z żadnego innego.

W KGM Kodujesz funkcję składania z pilota.

Ale teraz powiedz mi czy masz te fotochromy w lusterkach czy nie i czy masz wtyczkę w lusterku do nich no bo jeśli to się zgadza co kolega napisał wyżej to musisz je mieć.

A w lusterku wstecznym masz fotochrom? Jeśli tak to masz już zakodowane S431 ale jeśli nie pociagniesz kabla z lusterka wewnętrznego do KGM zostaną bez funkcji i błędu też nie powinno być.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za info odnosnie przekodowania.

We wstecznym w srodku mam fotochrom i pewnie mam funkcje $431 juz zakodowana (po pracy to sprawdze i dokoduje $430).

Fabrycznie nie mialem fotochromu w zewnetrznych, zakupilem tylko uzbrojone stelaze lusterek z obudowami bez zwierciadel (zwierciadla mam swoje ze starych).

W tych co kupilem nie ma wtyczek oprocz II kabli z konektorami do podgrzewania, ale na tym kablu ktory idzie do podgrzewania ze sterownika wychodzi wiecej przewodow(4) natomiast sa one oplecione i z oplotki wychodza juz tylko 2.

Do zdjecia przeciagnalem ten przewod na druga strone (strone sterownika) i odwinalem troche izolacji z oplotki i jest tam kabel jakby uciety konczacy sie w oplotce, nie wiem czy tak bylo fabrycznie, czy ktos to odcial razem ze wtyczka? (mozliwe ze to jest wlasnie sterowanie fotochromem)

ew mozliwe ze przez to ze tego nie ma wywala mi blad podgrzewania?

http://img2.aukcjoner.pl/gallery/023129554/1_f.jpg

Pelne zdjecie bo to u gory cos ucina:

http://www.aukcjoner.pl/gallery/023129554-.html#I1

Edytowane przez mylder
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, które kolory masz ucięte?

PS.

Teraz zobaczyłem pełne zdjęcie :mrgreen:

Masz uciety kabel od ogrzewania.

Czarny i czrno-bialy to ogrzewanie lusterka

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Wlasnie tu jest troche dziwna sprawa, bo ze sterownika w oplot wychodza: fioletowy, czarny, czerwony, brazowy

a mi do podgrzewania dochodzi czarny i brazowy, a inny czarny jest uciety(?!) Tylko skad sie tam wzial inny czarny? nie odwijalem calej tej oplotki, ale gdzies te kable musza sie tam laczyc/zmieniac/dzielic/etc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Hmm, wydaje mi sie ze kolega gk tds ma inne lusterka niz my, bo z tego co widzialem na filmiku u niego sa przedliftowe (wnosze po kluczyku z grotem) czyli ma pewnie wiecej kabli niz 3 i to moze byc inaczej sterowane(z innego modulu) czy tez sie myle?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już gadałem z kolegą, podrzuci Ci zdjęcia jak znajdzie chwilę czasu.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, wydaje mi sie ze kolega gk tds ma inne lusterka niz my, bo z tego co widzialem na filmiku u niego sa przedliftowe (wnosze po kluczyku z grotem) czyli ma pewnie wiecej kabli niz 3 i to moze byc inaczej sterowane(z innego modulu) czy tez sie myle?

Dokładnie auto pre lci,ale jak masz lusterka z rocznika twojego auta to kodowanie wystarczy.Ważne aby sterowanie było takie samo w lci przez KGM a pre lci TMBF i TMBT

Opublikowano

Cos nie zadzialalo.

Faktycznie miałem już opcję $431. Dodałem opcję $430 do CAS i do LMA(na profilu Expertmode) następnie na profilu Default Profil mit eingeschaltetem(...) przekodowałem CAS i LMA.

Chyba zadziałało bo zakodowane kiedyś światła dzienne mi zniknęły.

W profilu "Revtor's Expert Profile" wszedłem w moduł KGM i zmienilem na wartość BEIKLAPPEN_B_KOMFORTSCHL na activ zakodowalem to i niestety nie działa skaladnie z pilota.

Hmm, czy coś jeszcze trzeba zrobić?

Czy jest możliwość zweryfikowania czy dobrze dodałem opcję $430 i czy moduły się dobrze przekodowały?

Może faktycznie trzeba dodać opcję $313?

Albo złym profilem przekodowywałem moduły w aucie?

Albo lusterka są uszkodzone?

Albo przy module KGM muszę mieć ten panel do sterowania w drzwiach?

Jakieś pomysły? pomoc?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu znajdziesz wszystko. Profil ustaw tak jak w filmiku który zaliczyłem na pierwszej str. I Kodujesz i dodawaj fa w nim.

viewtopic.php?f=48&t=210591&hilit=+ciekawe

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

W tym filmiku on nie ustawia profilu z tego co widze, ale opisales to w poscie. Moj niemiecki nie jest taki gut;) a on pozniej nie pokazuje jak przeprocesowac modul tylko to tlumaczy.

Ja zrobilem wg tego filmiku, tylko jeszcze dodatkowo przeprogramowałem CAS (bo tam on robi to tylko dla LMA)

ale moim problemem najprawdopodobniej jest jakas lewa wersja całego pakietu z INPA i NCS (pojawiają się błędy). Właśnie zasysam stabilną, nową wersję i mam nadzieje że zadziała.

Sprawdziłem i zarówno w CAS jak i LMA dodała się skutecznie opcja $430, tak samo mam już aktiv w funkcji składania w LMA, czyli problemem jest przeprogramowanie modułów. Albo coś nie tak z lusterkami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może przez ten błąd grzania się nie składają???

Problemem może być moduł KGM. Coś mi się zdaje że masz LOW a potrzebny jest HIGH :idea:

Muszę się Małysza zapytać bo to on mi chyba mówił.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Hmm, nawet nie wiedziałem że są dwa rodzaje KGM. Czyli jest opcja że w ogóle nie zadziałają bez wymiany tego modułu.

A chyba jego wymiana to już jest sporo kodowania etc i kosztów.

A gdzie mogę sprawdzić jaki rodzaj mam? da się to przez kompa, ew gdzie on się fizycznie znajduje w aucie (łatwy dostęp)?

To będę bardzo wdzięczny jak się dowiesz:)