Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj podczas normalnej jazdy w terenie zabudowanym moja e46 zaczela tracić moc, po chwili zaczął pojawiać się duży dym z tłumnika i lekki zspod maski, szybko zatrzymałem auto. Po odholowaniu sprobowalem jeszcze odpalić i po otwarciu korka parska olej, a z tłumika czuć jego spalanie i ogolnie mocno dymi na niebieskawo. Co sie moglo stać ? Turbina sprawdzona i jest ok.

Opublikowano
po kupnie (5 tys km temu) był wymieniony olej na Liqui Moly wraz z separatorem odmy. Teraz znajomy mechanik mi mówi, ze ten olej nie nadaje się na takie przebiegi jak ma to auto 280 tys na liczniu ale bóg wie ile rzeczywiście może mieć 15 letnie auto w dieslu.
Opublikowano
Jaki olej się nie nadaje ? Do silnika normalnie lejesz syntetyk 5w40 i jeździsz te 12-15 tyś km po czym wymiana. Zmieniałeś sam czy robił to mechanik ? Może zainkasował za separator a go nie wymienił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To napisz jeszcze jaki masz olej bo LM to tylko firma. Mój ma przejechane 255000 km na liczniku plus jeszcze pewnie coś gratis. Jeżdze na takim jaki zaleca BMW czyli 5W-40. Jak ktoś ci będzie kazał lać do niego 10W-40 to zmień mechanika.
Opublikowano

z LM do diesla polecam Diesel Synthoil prawdziwy syntetyk, kiedyś zalewałem i byłem zadowolony.

Co do przebiegów mój dieselek 296tyś. , ale benzynka też potrafi u brata M52B28 przelot przeszło 352tyś.

A wracając do tematu dobrze koledzy podpowiadają trzeba zajrzeć do odmy.

Chyba że poprzedni właściciel dolał jakiegoś zagęszczacza - lepiku do oleju, po czym nowy olej skutecznie wypłukał cały ten syf i pojawiły się przedmuchy - to chyba najgorsza możliwa hipoteza.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40 oczywiście. Jak myslicie, mogly sie urwać klapki? jutro bedzie rozbierany silnik to bedzie wiadomo co i jak