Skocz do zawartości

320i Pompa paliwa włączona na stałe

Titan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W mojej 320i poprzedni właściciel zamontował pompę paliwa poza przekaźnikiem pompy. W momencie włączenia zapłonu słychać, że pompa cały czas pracuje. Na kompie wyszedł błąd z przekaźnikiem.

Moje pytanie brzmi - w jakim celu ktoś zrobił taki zabieg? Coś to daje? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.

O ile wiem, to pompa paliwa pracuje caly czas. Dlatego tez w autach z LPG siadaja pompy, bo pompuja paliwo chociaz auto jedzie na gazie (w takich sytuacjach montuje sie wylacznik zwloczny na pompe paliwa). Moze poprzednik nie mogl dostac oryginalny przekazznik, albo uszkodzona jest gdzies instalacja i skonstruowal wlasny patent druciarski?

• Zasłużeni forumowicze
Pompę załącza sterownik silnika przez przekaznik.Widocznie z komputerem coś nie tak i podpiął na krótko.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Z tego co wiem to pompa paliwa na włączonym zapłonie powinna dobić ciśnienie paliwa na listwie do max i się wyłączyć.

Dopiero po rozruchu silnika powinna włączyć się na stałe. U mnie pracuje cały czas.

Naprawiać to czy zostawić na stałe jak jest?

Jak moze dobic cisnienie na max skoro:

a) listwa nie ma czujnika cisnienie,

b) listwa jest "przelotowa", tzn pompa podaje paliwo ze stala przepustowoscia i jak wtryski nie potrzebuja danej ilosci paliwa (np obroty postojowe), paliwo wezykiem wraca do zbiornika paliwa.

Moze sie myle.

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=BF11-EUR-05-1992-E36-BMW-320i&diagId=13_0369

Z tego co widzę to listwa ma regulator ciśnienia do 3 barów. Zakładam, więc, że po osiągnieciu 3 barów pompa powinna się wyłączyć.

Może zostać jak jest, tylko nie wiem czy to coś przeszkadza.

To jest mechaniczny regulator cisnienia. Nie ma polaczenia z pompa paliwa. Jej zadaniem jest (chyba) utrzymanie stalego cisnienie w listwie wtryskowej. Nadmiar paliwa, nieodebranego przez wtryski wraca do zbiornika. Moze faktycznie, czasem pracy pompy steruje DME (poprzez przekaznik). U mnie jest tak, ze przy wlaczonym silniku pompa pracuje. Mam LPG i zalozylem zwloczny wylacznik pompy, aby nie chodzila non-stop.

• Zasłużeni forumowicze
Po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 pompa ma się włączyć na chwilę i podnieść ciśnienie na listwie.Nie potrzeba tam żadnego czujnika ciśnienia ,czas kiedy pompa pracuje te kilka sekund wystarcza by podnieść ciśnienie.Sterownik załącza pompę paliwa gdy zaczynamy kręcić rozrusznikiem,odpowiedzialny jest za to czujnik wału.U ciebie pewnie sterownik nie chciał załączać pompy w ogóle i dlatego ktoś to przerobił.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.